Co byste měli vědět a jaké věci znát o autopojištění

Každý chlap miluje své auto. Rád se o něj stará, rozmazluje ho pravidelnou péčí a samozřejmě dbá i na to, aby bylo v perfektním stavu, bez škrábanců a dalších neduhů. Součástí pravidelné péče o vůz je i autopojištění. A právě tomu jsou zasvěceny následující řádky. Podle čeho se odvíjí ceny pojištění automobilu, jak jednoduše porovnat nabídky jednotlivých pojišťoven a proč je nejlepší sjednat si pojištění vozidla online?

autopojištění

Základní informace o autopojištění

Pojištění auta se skládá ze dvou druhů autopojištění: povinného ručení a havarijního pojištění. Povinné ručení si musíte sjednat ze zákona, jinak auto nemůžete používat. Sjednání havarijního pojištění závisí pouze na vás, ale je důrazně doporučováno.

Cena pojištění auta závisí i na řidiči

Mezi faktory, které ovlivňují výslednou cenu autopojištění spadají:

  • věk řidiče,
  • bydliště řidiče,
  • historie řidiče,
  • stáří pojišťovaného automobilu,
  • druh vozu,
  • stáří automobilu,
  • způsob využití auta.

Čím starší řidič, tím má více zkušeností – a tím je menší pravděpodobnost, že způsobí dopravní nehodu. Bydliště řidiče zase bere v potaz to, kde přichází auto do provozu: pokud bydlí řidič v Praze, bude jeho autopojištění stát víc, než kdyby bydlel na nějaké malé vesnici. Historie řidiče je úzce spjata s jeho věkem. Pojišťovna bere při výpočtu pojistného v úvahu i to, kolik řidič v minulosti způsobil dopravních nehod. A co se týče automobilu, čím novější model auta, tím nižší částky na pojistné.

Než vyrazíte na cestu

Než se tedy vydáte do západu slunce a nasadíte si sluneční brýle, porovnejte nabídky pojišťoven a pročtěte si, jaké podmínky a pojistná krytí jednotlivé pojišťovny nabízejí. K porovnání využijte srovnávače pojištění, které vám podle zadaných parametrů o vás a vašem autě, ukáží všechny aktuální nabídky autopojištění.

Slevy, akce a další výhodné nabídky

Některé pojišťovny dokonce nabízí i slevy v případě, že si pojištění sjednáte online. Pro pojišťovny je totiž výhodnější, že si smlouvu sami vyplníte online, zaplatíte pomocí platební brány a potřebné doklady vám přijdou na e-mail i na adresu bydliště. Nemusí tak platit žádného člověka, který by s vámi prošel smlouvu krok za krokem a je to výhodnější i pro vás, jakožto pro koncového zákazníka.

Proto se vůbec nebojte sjednat si pojištění online. V drtivé většině případů na tom ušetříte. Jen buďte během vyplňování a odsouhlasování pojistných částek pozorní a nezapomeňte si k pojištění přidat i případná připojištění, například pojištění při střetu se zvěří či poškození skel.

Vlastnictví auta s sebou nese i povinnost sjednání si povinného ručení. Dohromady s havarijním pojištěním tvoří dokonalé pojištění pro celé auto. Váš mazlíček na čtyřech kolech tak bude pojištěn na veškerá možné situace, které mohou nastat.