Elektronická dálniční známka: Vše, co je třeba vědět a znát

Už je tomu nějaký ten pátek, co v České republice funguje elektronická dálniční známka. Po dlouhém čtvrtstoletí, kdy byli řidiči naučení na to, že mají kupovat klasické papírové alternativy lepící se na sklo přišla změna, která je po všech směrech nejen praktičtější, ale také plně funkční a komfortní.  

elektronická dálniční známka

I když se z elektronické dálniční známky stala samozřejmost a většina řidičů přesně ví, jak s ní zacházet nebo manipulovat, jsou mezi námi jedinci, kteří si ji ještě pořizovat nemuseli. Důvod je prostý – ještě jim platí původní hmatatelná alternativa. Právě pro ně (a nejen pro ně) přinášíme krátké shrnutí všeho, co by měl každý řidič vědět o elektronické dálniční známce.  

Jak dlouho elektronická dálniční známka platí? 

Stejně jako v případě klasické dálniční známky, i tu elektronickou vinětu si můžete pořídit v několika provedeních. Jsou krátkodobé (čili denní a měsíční) a pak jsou dlouhodobé (čili roční). Je na každém řidiči, pro jakou z nich se rozhodne. Stejně jako dříve si musí zodpovědět otázku, jak dlouho se na dálnici projíždí a jestli se mu roční vyplatí.  

Kde lze dálniční známku koupit? 

Tou nejčastěji pokládanou otázkou je, kde se dá elektronická dálniční známka koupit. Motoristé si ji mohou zakoupit on-line, a to na webu www.edalnice.cz nebo mohou využít kiosků na hranicích, které jsou však spíše určeny cizincům přijíždějícím do České republiky.  

V e-shopu si je lze koupit buď pomocí karty, nebo lze využít některou z platebních brán, jako je Google Pay nebo Apple Pay. Samozřejmě lze využít i možnost “převod na účet”, ovšem u ní hrozí, že dálniční známka dorazí do e-mailu až o den nebo dva později (převod většinou trvá právě den či dva).  

Kromě kiosků na hranicích nebo státního e-shopu si lze vinětu koupit také na některých benzinových stanicích nebo na poště. V tomto ohledu bývá prodej dálničních známek nezměněn.  

Kolik známky stojí? 

V souvislosti s koupí elektronické dálniční známky se nabízí otázka, kolik vlastně budou stát? Bude se jejich cena razantně lišit od jejich papírových alternativ nebo se cena bude pohybovat v podobné cenově relaci?  

Stejně jako platnost, tak i cena zůstávají stejné, což řada řidičů jistě ocení. Roční známka tedy vyjde na patnáct set korun, měsíční poté na 440 korun a desetidenní 310 korun.  

Co je pozitivní, tak to, že si sami určujete platnost dálniční známky. Zatímco v minulosti dálniční známka platila od prvního lednového dne do toho posledního a přes to nejel vlak, nyní nezáleží na tom, kdy si známku koupíte – vždy bude její platnost rovna roku (respektive deseti dnům nebo měsíci). Před uplynutím doby platnosti vám přijde nejen e-mail, ale také textová zpráva, která vás upozorní, že je čas na koupi nové známky, případně že na dálnici za pár dní nebudete moct vstoupit.  

Po zakoupení elektronické dálniční známky si uschovejte e-mail, který obdržíte. Papírové účtenky, které vám budou dány do rukou na benzinových stanicích nejsou nutné.  

Začátek platnosti lze odložit 

Pokud víte, že na prodloužený víkend do Prahy pojedete až za měsíc a nikoliv nyní, můžete si známku koupit dopředu s tím, že si její platnost odložíte. I když ji budete mít zakoupenou, platit vám bude až od data, které si sami určíte. Odklad platnosti známky se rovná třem měsícům. 

Elektronickou dálniční známku některá auta neplatí 

Závěrem stojí za to říct, že ne všechny vozy mají povinnost zakoupit si dálniční známku. Jsou mezi námi auta, která mohou po dálnicích jezdit zadarmo. Mezi ně patří například elektromobily nebo auta na vodíkový pohon. Dálniční vinětu si nemusí pořizovat ani lidé mající zdravotní postižení a průkaz ZTP nebo ZTP/P.  

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Domácí opravy automobilů. Kterých chyb se při nich můžeme nejčastěji dopustit a kdy zvážit servis

Slavná auta automobilky Tatra, co dobyly svět. Znáte je všechny?