Domácí opravy automobilů. Kterých chyb se při nich můžeme nejčastěji dopustit a kdy zvážit servis

Opravit auto svépomocí je v dnešní době čím dál obtížnější. I tak se mezi námi najde spousta těch, kteří si na svém voze rádi opraví vlastníma rukama cokoli, co je v jejich silách. Občas se při tom ale něco nepovede. Tohle jsou ty nejčastější problémy, které mohou nastat.

Domácí opravy automobilů. Kterých chyb se při nich můžeme dopustit a kdy zvážit servis

Není to tak dávno, co si člověk svépomocí udělal na autě téměř všechno, co potřeboval. Doba se rychle mění, a domácí opravy automobilů tak nějak ubývají. Pokud nejste zkušený mechanik nebo milovník motorů, možná koukáte pod kapotu se zdviženým obočím. Samozřejmě se to méně týká majitelů vozů staršího data, které je ještě stále možné opravovat „na koleni“ v garáži. Ale všichni dobře víme, že u nových modelů bývá obtížné vyměnit i pouhou žárovku přední lampy a někdy se s tím pěkně nazlobí i v servisu.

Tady je seznam několika oprav, u kterých je potřeba se zamyslet, než se do nich pustíte svépomocí. Nejsou to žádné neobvyklé zásahy, ale zároveň u nich dochází k chybám, které se nám pak nemusí vyplatit. Které to jsou a proč se do nich raději nepouštět?

Elektronika jen pro znalce

Internet je dnes plný návodů, jak řešit opravy související s elektronickými systémy. Pokud ale nejste dostatečně zkušený servisák, nechte špatně svítící kontrolky palubního počítače raději profesionálům. Existuje riziko, že problém neodstraníte, a ještě k němu přidáte nějaký nový. Do elektroniky se pusťte jen v případě, že jí u daného modelu auta opravdu rozumíte.

Skrytá zrada u výměny baterie

Pokud vlastníte novější automobil, může na vás čekat netradiční past. Výměna baterie v autě je standardní úkon, na který nemusíte být žádný specialista. Problém nastává u některých posledních modelů aut, které disponují systémem start-stop. Výměnou baterie nemusí správně fungovat, a k jejímu propojení se správným chodem vozu musíte do servisu, kde to udělají přes počítač.

Výměna tlumičů pro troufalé

Tohle je trochu složitější úkon, který lze přesto s šikovnýma rukama zvládnout na vlastní pěst. Na internetu najdeme návody pro jakýkoli typ vozu, ale je třeba počítat s tím, že po výměně tlumičů musíme upravit geometrii a vyrovnání kol. A s tím je potřeba navštívit servis, protože díky nesprávné geometrii celého ústrojí se budou některé součástky opotřebovávat rychleji a nerovnoměrně.

Domácí opravy automobilů. Kterých chyb se při nich můžeme dopustit a kdy zvážit servis

zdroj: 123RF.com

Výměna kol a nastavení senzoru tlaku

Pohroma všech nových aut, které mají senzor TPMS (Tire Pressure Monitoring System). Tahle pohroma, nadělená Evropskou komisí, sleduje defekt pneumatik a jejich správné nahuštění. Problém je, že když přehodíte kola, na palubní desce už od té doby uvidíte neustále blikající varování, že nemáte TPMS nastavený. Tento klacek pod nohy je příčinou, proč musíte s výměnou pneumatik do servisu. Navíc musíte mít 8 speciálních ventilků pro váš vůz, protože používáte dvě sady pneumatik, zimní a letní. Aby toho nebylo málo, víme z vlastní zkušenosti, že nastavení senzoru neumí často nastavit zpět ani v autorizovaných servisech.

Výměna rozvodového řemene

Rozvodový řemen je klasická servisní oprava, kterou by měl dřív nebo později podstoupit každý vůz. Pokud ale není řemen nasazený správně, čeká nás nemilé překvapení a s ním i nákladná oprava. V krajním případě hrozí i poškození motoru, a to je něco, o co nikdo nestojí. Pokud je to pro vás hračka, kterou jste zvyklí dělat pravidelně, pak víte, do čeho jdete. Správné nasazení i napnutí nebude problém. Jestli ale zkoušíte hledat návod na youtube, pak by se možná vyplatilo zvážit servis.

Nechceme ale nikoho odrazovat. Je skvělé, že je ještě možné domácí opravy automobilů provádět, a jestli máte dost zkušeností a víte si s opravou aut rady, výše zmíněné pro vás nebude problém. V opačném případě to nechte na profesionálech.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Co dělat, když se vám rozbije auto a nemáte zrovna peněz nazbyt. Nepropadejte panice, řešení je možná na dosah

Značení pneumatik. Jak se vyznat ve zkratkách, určit jejich stáří, rychlostní limit a další podrobnosti