Všechno, co jste chtěli vědět o zápasnících sumo

Tradice velely k tomu, aby rozhodčí, který při utkání zápasníků vydal špatný verdikt, okamžitě spáchal sebevraždu. Dokážete si to představit ve fotbale? Paráda. Není to ale jediná kuriozita, kterou se sumó vymyká.

sumo

V životě zápasníka sumó je vše předem jasně nalinkované, a pro každý moment dne i nahodilé situace jsou stanovena závazná pravidla. Pokud máte občas sklony k vnitřní anarchii, tenhle džob, tedy spíše předurčené poslání pro výkon národního sportu, nebude nic pro vás.

Spočítané je, že ring pro sumo zápasy vymezuje osmadvacet snopů rýžové slámy. Je přesně dané, jak máte mít vyvázaný cop, jaký stejnokroj máte nosit. Je dané, v kolik hodin budete po zbytek svého života vstávat, co a kdy budete jíst, kdy půjdete spát.

Není to sport, spíš poslání pro vyvolené

Cvičit pro zápasy budete na tři různé způsoby úplně stejně, jako zápasníci 1000 let před vámi. Budete se stále dokola učit 7 metod boje, což zahrnuje 48 základních technik a jejich 86 rozšíření. A budete je pilovat k dokonalosti, abyste je jednou ročně v průběhu patnáctidenního turnaje předvedli v zápase, který zřídka trvá déle než vteřinu. Do té vteřiny se vměstná 365 dní naprostého stereotypu a předem naprogramovaných návyků, jež budete dělat vlastně celý život. Co za to? Jednou možná mistrovský titul, a také nezměrnou úctu starších generací. Protože jste se zavázali k něčemu vyššímu než jen k přírůstu na váze.

sumo
Sumo je tradice tisíc let stará. Je to rodina, životní styl. (foto: 123RF)

Jak se stát sumó šampionem?

Raději to vezmeme od začátku. Když se v útlém dětství rozhodnete (tedy, spíše asi vaši rodiče rozhodnou za vás), že se jednou stanete tím největším metráčkem v širokém okolí, nastoupíte do jedné ze 44 sumotori. Stájí. Protože tu chovají, cvičí a vykrmují nové zápasníky. A vy začnete svou průpravu na budoucí šampionát tím, že budete vstávat každý den ve čtyři ráno, abyste současným šampionům vyprali spodky. Taky budete gruntovat, vařit a ne zrovna lehce otročit, abyste si předem odpracovali investici, kterou do vás stáj jednou vloží.

U společného jídla budete jen posluhovat, jíst budete jako poslední a jen to, co zbude. Kulatí stájoví borci ale zřídka nechají na stole víc, než pár zrnek rýže a trochu řídkého vývaru. Všechno tady má na povel ojakata, šéf a majitel. Vy jste něco jako jeho adoptivní syn. On rozhodne o tom, že už jste dostatečně vyzráli, a můžete si o něco přispat a začít cvičit. Většinou ale hlubší průprava nezačíná před 23 rokem věku. Takže, už v tréninku, opravdu celý život strávíte v boxu svého pokoje, který rychle vyplňujete svým tělesným objemem.

Nikdy nebo navždy

Váha – která může jít až ke dvěma metrákům živé váhy – je vůbec zajímavým aspektem sumó. Ona totiž není „až tak“ důležitá. Pokud máte dobrou techniku, můžete pořád vypadat i docela lidsky, a ne jako reklama na pneumatiky od Michelina. Zajímavost? Borci skutečně mají uloženo v těle, ale přitom netrpí funkční obezitou. Je to prostě jejich nová životní forma. A vzhledem k tomu, že se při zápasech nehraje na váhové kategorie, jsou kila navíc vždycky ku prospěchu. Jak je nabrat?

Tím, že do sebe dostáváte 7000 kalorií denně. Slůvko, které se přitom naučíte nenávidět, se jmenuje čankonabe. Je to hlavní a jediné menu, které budete po zbytek života jíst. Tři druhy masa, chaluhy, zelenina, rýže. A pivo. Ovšem, to jejich pivo.

Kompilace toho nej ze sumo zápasů.

Vzhledem k tomu, jak ubíjející a pravidelný je zdejší řád, cvičení i jídelníček, hodilo by se vědět, kdy to všechno skončí. Bohužel tu platí „nikdy nebo navždy“. Jakmile se jednou rozhodnete odejít do důchodu, není už cesty zpět. Nečekejte ani změnu přestupem do jiné stáje, protože sumotori je rodina. A ta se neopouští.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Ty nejhloupější způsoby, jak podvádět ve sportu

Nejbrutálnější knockouty všech dob! Kteří boxeři to šeredně odskákali?