Nejbrutálnější knockouty všech dob! Kteří boxeři to šeredně odskákali?

V tomhle královském sportu není o prolitou krev a tvrdé údery nouze. Které ale znamenaly konec kariéry, nebo dokonce i smrt? A stojí to vůbec za to?

Král knockoutů

Boxerská legenda a jeden z nejzuřivějších sportovců všech dob. Mike Tyson nemůže v našem výběru chybět. Psal se rok 1986 a Tyson byl vycházející hvězdou tohohle sportu. Vyhrál všech 24 profesionálních utkání, z toho 22 díky knockoutování soupeře. Tentokrát se mu v ringu postavil Marvis Frazier, syn slavného Joe Fraziera, s nímž svedl nejeden drsný souboj Muhammad Ali. Brutální Tyson si nebral servítky a svého soka vyřídil během pár sekund prvního kola! Takhle rychlý výsledek zápasu o titul nikdo nečekal a pro Fraziera to de facto znamenalo konec kariéry – další dva roky se už jen trápil a následně skončil. To Tysona ještě další velká vítězství (a hlavně mnohem větší pády) teprve čekala

Za urážku nejtvrdší trest

Konec kariéry je smutný, ale může být i hůř. To poznal Benny Paret během svého posledního a osudového zápasu s Emilem Griffithem v roce 1962. Paret svého soupeře před zápase údajně drsně škádlil, když ho nazýval homosexuálem. Dnes se nad tím možná pousmějeme, ale v šedesátých letech se jednalo o solidní urážku, která by mohla svého nositele pořádně veřejně ponížit. Griffith tedy měl o důvod víc jít do souboje naplno. To se stalo v posledním dvanáctém kole, kdy byl Paret zasypán neuvěřitelnou kanonádou z Griffithových rukavic. Po několikasekundovém masakru se Paret sesunul do rohu, upadl do kómatu a o deset dní později zemřel.

https://www.youtube.com/watch?v=KfwSSJ1mYc8

Nelítostná porážka Rockyho svěřence

Příběh Tommyho Morrisona možná znáte. Mladý boxer, který se zalíbil Sylvestru Stallonemu natolik, že ho angažoval do pátého Rockyho (1990) jako svého svěřence. Tam se ale Tommy Gunn nechová úplně ideálně, a tak dostane od Rockyho po tlamě. O rok později, tentokrát už v reálném světě, dostal Morrison po tlamě od Raye Mercera v souboji o titul těžké váhy. Ještě než se podíváte na tenhle brutální masakr, poslechněte si Tommyho příběh až do smutného konce. Morrison nakonec vysněný titul sice na chvíli získal, ale v roce 1996 byl pozitivně testován na virus HIV, což ukončilo jeho kariéru. Dlouho se snažil o návrat, dokonce se mu o dekádu později podařilo přesvědčit boxerské lékaře, že není infekční, a ti ho skutečně pustili na pár vítězných zápasů zpět do ringu. Po dalších komplikacích způsobených nemocí ale v roce 2013 zemřel na selhání orgánů. O jeho příběh by tak mohl mít Hollywood zájem i podruhé…

Letošní zářez

Abychom se netopili jen v minulosti, jeden poctivý blikanec si už připsal i letošní rok. Zatím neznámý Mason Menard nadělil svému soupeři Eudy Bernardovi skutečně tvrdý polibek na dobrou noc – druhý jmenovaný byl v bezvědomí ještě dříve, než vůbec dopadl na zem. Celý zápas se odehrál pouze několik dnů zpátky, takže teprve uvidíme, jaké bude mít následky. Ale jedná se o dobré znamení, že box zůstává nekompromisním sportem i dnes!

Ptejme se po důsledcích

Když odhlédneme od toho, jak drsně takové knockouty vypadají, uvidíme docela velká zdravotní rizika. O první poprask tohoto typu se postaral doktor Bennet Omalu, který začátkem 21. století odhalil, jak negativně mohou spousty drobných otřesů poškodit mozek. Zkoumal totiž hráče amerického fotbalu, kteří do sebe neustále vrážejí a schytávají jeden úder do hlavy za druhým. Podle něj to vede často k chronickým poškozením mozku, čímž rozpoutal obzvláště ve Spojených státech horlivou diskuzi o nejoblíbenějším zámořském sportu. A o tom, že se nejednalo jen o plácnutí do vody, svědčí i snímek Diagnóza: Šampión z loňského roku, kde si kontroverzního lékaře zahrál Will Smith.

Ani snad nemusíme dodávat, že boxeři si takových úderů užijí ještě nesčetně více než hráči amerického fotbalu. Třeba pětadvacetiletý talent Nick Blackwell před měsícem opět bojoval o britský titul ve střední váhové kategorii, když mu vinou úderů do hlavy začala natékat oblast kolem oka takovým způsobem, že zápas musel být ukončen. Britský mladík byl potom na pár dnů dokonce uveden do umělého spánku. Po probuzení musel vyhlásit konec kariéry. Tady opravdu končí legrace.

Co si o tomto tématu myslíte vy? Je to pro sportovce jen práce, a tudíž by to měli vydržet? Nebo by se snad měla zavést přísnější opatření? A který knockout vás zaujal nejvíc? Napište nám pod článek.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

DĚLAL MACHRA A DOSTAL KNOCKOUT ZA 20 SEKUND!

TOHLE MOHLA BÝT POSLEDNÍ SMS V JEHO ŽIVOTĚ