Štve vás šéf? Víme proč jsou hlupáci v práci úspěšní!

Máte pocit, že je nad vámi blbec, a nechápete, jak se mohl dostat takhle vysoko? Zase jednou nám něco vysvětlí věda. Čtěte dál!

Podívejme se na takzvaný Dunning-Krugerův efekt, který ukazuje, proč jsou hlupáci sebevědomí, zatímco chytrolíni často ostrouhají. Se zkoumáním tohohle fenoménu začali na newyorské Cornellově univerzitě David Dunning a Justin Kruger. Přestože jsou dějiny lidstva lemovány lidskou hloupostí, které si byli vědomi už antičtí učenci, výzkum amerických psychologů začal koncem devadesátých let.

Inspiroval je k tomu případ lupiče, který během dne vyloupil dvě banky s obličejem potřeným citronovou šťávou. Po (velmi rychlém) dopadení nedokázal uvěřit, že ho policie i přes jeho dokonalé maskování poznala. Solidní blbec, řeknete si. Ale právě jeho nízká inteligence mu umožnila působit velmi přesvědčivě.

Opravdu užitečný výzkum

Nedávno jsme psali o Iq Nobelových cenách, udílených za podivné či zbytečné vědecké objevy. Výzkum Dunninga a Krugera z roku 1999 tuto cenu získal, i když o jeho praktickém přínosu nemůže být pochyb.

A co přesně z něj vzešlo? Ukázalo se, že většina lidí se hodnotí jako nadprůměrně inteligentní a schopná, což je logicky i statisticky samozřejmě hloupost. Málokdo ale o sobě řekne, že není moc inteligentní nebo šikovný. Čím nižší je inteligence, tím silněji jsou tito lidé o svých schopnostech přesvědčeni a trpí takzvanou iluzorní nadřazeností. Tak co, poznáváte v tom svého šéfa? Naopak vysoce inteligentní lidé mají tendenci k přeceňování ostatních – co přijde jednoduché jim, musí být přece jednoduché pro každého, že. Proto ani takoví šikulové obvykle nemají pocit, že by byli lepší než ostatní. Mrkněte na pěkné video, ze kterého to pochopíte ještě lépe:

https://www.youtube.com/watch?v=XyOHJa5Vj5Y

Teď to nejhorší. Z těchto závěrů plyne, že ti, kteří moc rozumu nepobrali, jsou často dravější a sebevědomější, zatímco skutečné bedny zůstávají opodál. To je docela smutné, nemyslíte? Ale aspoň už víte, kdo vám vládne, a to není málo! Ne nadarmo se říká: „Poznej svého nepřítele…“

Máte s tímhle tématem vlastní zkušenosti? Napište nám pod článek!

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Češi žijí od výplaty k výplatě

Chcete si zautomatizovat život? Nikdy to nebylo snazší! Tady je návod