Chcete si zautomatizovat život? Nikdy to nebylo snazší! Tady je návod

Máte pocit, že děláte totéž stále dokola? A zbytečně? Máme pro vás pořádnou dávku inspirace, jak to změnit!

Lenost je krásná věc. Kolik problémů už lidstvo dokázalo vyřešit jen díky tomu, že někdo byl líný se namáhat. Vždyť i Bill Gates rád říkal, že na složitou práci rád najímá líné lidi – ti totiž dokážou vymyslet jednoduchý způsob, jak ji udělat. A právě něco podobného se podařilo jednomu neznámému, pravděpodobně ruskému programátorovi. Poté, co odešel z firmy, se jeho kolegové probírali všemožnými soubory, které po sobě zanechal. A našli skutečný poklad.

Skriptem k lepšímu životu

Zjistili totiž, že jejich nenápadný kolega byl skutečný génius v automatizaci práce. Údajně když jakákoli opakující se činnost zabrala víc než minutu a půl, vymyslel na to skript a měl hotovo. A které byly skutečně nejvypečenější?

  • Pokud se onen programátor nepřihlásil na svém počítači v 8:45 ráno, automaticky se odeslal e-mail jeho šéfovi včetně jednoho z předem připravených důvodů, proč dnes nepřijde do práce a bude raději pracovat z domova. Všeříkající název tohoto skriptu byl “Hangover” (kocovina).
  • Zároveň se ukázal i jako pozorný manžel. Když měl po deváté hodině večerní zapnutý počítač, manželce odešla smska s omluvou, že dneska se to v práci protáhlo.
  • I s problematickými klienty si uměl tenhle vývojář poradit. Když mu přišel e-mail od jednoho obzvlášť vypečeného a obsahoval hesla jako “pomoc”nebo “omlouvám se”, automaticky se nahrála poslední záloha a klientovi odešla zpráva, že je to spravené. Je s podivem, že tohle stačilo, ale očividně to fungovalo!
  • A nakonec to nejlepší. Za rohem v kuchyňce byl kávovar, do jehož systému se náš šikula zvládl napojit. Důvtipný programátor ho tak ovládal od svého stolu. Stačilo jednou kliknout a pomalu vyrazit – kávička byla hotová přesně v okamžiku, kdy ke kávovaru došel.

Pokud sami programujete a máte o tyhle příkazy zájem, můžete je najít tady. Podle nás se jedná o fakt nevídaný způsob, jak odlehčit své mozkovně a kreativně využít lenost. Ale i pokud je vám programování vzdálené jako svařák uprostřed léta, dnešní digitální doba umožňuje nespočet vychytávek, kterými si můžete usnadnit práci. Zajímá vás, co máme na mysli? Mrkněte na pár tipů:

  • Využívejte internetové bankovnictví. Každá slušná banka dnes nabízí spoustu možností, jak si automatizovat platby, abyste nemuseli každý měsíc řešit záplavu složenek a účtů. Nemluvě o penále, když nedej bože něco nezaplatíte včas!
  • Nechcete denně přemýšlet o zbytečnostech? Stanovte si oblečení pro každý den a toho se držte. Ráno ušetříte čas přemítáním, jestli dneska vyrazit v košili, nebo raději v tričku. A totéž platí i pro jídlo. Kdekoli si můžete nastavit pevný režim, který vám vyhovuje, udělejte to. Mozek si rád odpočine od blbostí!
  • Internetové služby jako IFTTT nebo Zapier dokáží propojit různé aplikace napříč zařízeními. Chcete, aby se automaticky vytvořil úkol, kdykoli vám přijde určitý e-mail? Není problém. Nebo být informováni, když kolega upraví sdílený dokument? Možnosti kombinování různých programů a jejich akcí jsou téměř neomezené!
  • Nastavte si počítač a telefon, aby se o sebe postaraly samy. Automatické čištění paměti či vysypávání koše je dnes hračka.
  • A na závěr jedno nestandardní řešení – pořiďte si osobního asistenta. U nás je tenhle přístup stále v plenkách, ale v Asii či Spojených státech toho využívá kde kdo. Jednoduše si měsíčně platíte člověka, který za vás vyřizuje určité činnosti – vybírá a objednává dárky, připomíná pravidelné úkoly, kontroluje práci, prostě cokoli po něm budete chtít.

Vaším cílem by mohlo být totéž, co u onoho vychváleného programátora – automatizací nezbytných činností přestanete myslet na zbytečnosti a můžete se soustředit na to důležité. Konečně!

Máte vlastní tipy na automatizaci? Co vám funguje nejlépe? Rádi si o tom přečteme v komentářích.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Sport jako výdělečný byznys

Stop přesčasům. 5 tipů pro vyšší produktivitu práce