Steve Jobs a další největší experimentátoři s drogami. Budete se divit!

Minulost je plná osobností, které svou kreativitu živily některou z více či méně zakázaných (a patřičně návykových) látek. Ať jde o alkohol, trávu, kokain, amfetaminy, ketamin, opium nebo třeba LSD, každá látka s našla své věhlasné příznivce. Steve Jobs a další osobnosti, o jejichž zálibě v drogách jste možná ani netušili.

Bill Gates (zakladatel Microsoftu) 1955*

Ani slušňák a zakladatel Microsoftu Bill Gates nezapře hříchy mládí. Ostatně se o to ani příliš nesnažil, neboť o svém experimentování s LSD otevřeně promluvil v roce 1994 v rozhovoru pro Playboy. Tam zmínil, že před 25. rokem věku dělal „věci“, s nimiž později skončil. Mezi ně patřilo i LSD. Podle Gatese by si později nedokázal poradit s jeho účinky, mezi něž patřila například spánková deprivace. Nakonec však počítačový génius nachází jedno pozitivum: „Nikdy jsem nevynechal ani den práce.

Thomas Alva Edison (vynálezce fonografu, žárovky a řady dalších invencí) 1847-1931

Světoznámý vynálezce Thomas Alva Edison si ujížděl na kokainovém elixíru s tajeným názvem Vin Tonique Mariani (Marianiho víno). Tento nápoj byl pojmenován podle svého vynálezce, francouzského chemika Ange-Francoise Marianiho, který v roce 1863 začal s masovou výrobou. Šlo přitom o klasické Bordeauxské víno, v němž byl vylouhovány listy koky – v jednom litru nápoje tak bylo obsaženo na 200 miligramů kokainu. Není divu, že jím Mariani oslovil také spoustu známých osobností. Kromě notorického nespavce Edisona (máme takové tušení, proč se mu nedařilo usnout…) si na Marianiho víně pochutnávala také královna Viktorie, spisovatelé Émile Zola či Jules Verne, nebo třeba papež Lev XIII.

Sigmund Freud (zakladatel psychoanalýzy) 1856-1939

Asi nejznámějším drogovým advokátem z našeho výčtu je zakladatel psychoanalýzy a moravský rodák Sigmund Freud. Ten byl nadšeným propagátorem kokainu, který považoval za všelék, životabudič i afrodisiakum. O kokainu napsal dokonce celou knihu (Über Coca), v níž se zabýval jeho léčebnými účinky. Podle něj se hodil na léčbu depresí, migrén i zánětů dutin, jeho budoucnost spatřoval také v substituční léčbě závislostí na jiných drogách, např. opiátech. Sám jej samozřejmě také bezostyšně užíval.

Steve Jobs (zakladatel společnosti Apple) 1955-2011

Steve Jobs měl to štěstí (nebo smůlu?), že prožil divoká 60. léta ve Spojených státech. Během nich si dosyta užíval tripů na LSD, čehož podle vlastních slov vůbec nelitoval. Naopak, svůj výlet do světa halucinogenů zařadil k vůbec nejdůležitějším prožitkům svého života. Údajně právě díky absenci zkušeností s drogami mu nebyli někteří z jeho známých a spolupracovníků plně porozumět. Mladší generace mu, máme-li soudit podle vysokých prodejů produktů společnosti Apple, rozumějí dokonale.

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Alkohol ve vás probudí kreativce. Dokázaly to testy!

Neuvěřitelné příběhy řidičů alkoholiků