Alkohol ve vás probudí kreativce. Dokázaly to testy!

Slyšte, slyšte, máme pro vás důvod k přípitku: Podle průzkumu muži po pár drincích vykazují lepší a rychlejší výsledky při řešení hádanek a hlavolamů. Může být pivo klíčem ke kreativnějšímu myšlení? Vědci říkají ANO.

Konzervativci mají jasno. Podle nich alkohol omezuje naší schopnost uvažování a tím to hasne. Jenže nic není černobílé. Podle výsledků studie zveřejněné v publikaci Consciousness and Cognition může STŘÍDMÉ popíjení (v tom je ten trik!) naopak našemu myšlení dočasně prospět – alespoň co se týká jeho kreativní části a schopnosti řešení problémů.

Vědci z University of Illinois do experimentu zahrnuli celkem 40 společenských pijanů, aby prověřili účinky chlastu na různé typy našeho vnímání. Půlka účastníků sledovala animovaný film Ratatouille, zatímco popíjela vodku s brusinkovým džusem až do momentu, kdy dosáhla 0,75 promile alkoholu v krvi. Druhá polovina sledovala stejný snímek zcela střízlivá. Před promítáním a po něm byly oběma skupinám předloženy různé hádanky a hlavolamy.

Testy po požití alkoholu? Dopadly lépe!

Před promítáním si všech 40 (ještě střízlivých) účastníků experimentu vedlo ve všech zkouškách podobně. Po skončení promítání byl však jasně patrný rozdíl mezi mírně navátou skupinou a bandou abstinentů. Zatímco muži, kteří si během filmu pochutnávali na vodce s džusem (a nyní měli 0,75 promile alkoholu v krvi) dosahovali v průměru 9 správných odpovědí, střízlivá skupina měla v průměru jen 6 správných odpovědí na test. Krom toho, popíjející grupa vykazovala také v průměru o 3,7 sekundy lepší čas na zodpovězení každé z otázek.

Alkohol osvobozuje myšlení

Vědci spekulují, že tento rozdíl v kreativním řešení problémů je způsoben větší svobodou myšlení, kterou způsobilo právě požití alkoholu. Jinými slovy: Pokud řešíme nějaký problém zcela střízliví, soustředíme se pouze na něj, přičemž informace, které s ním přímo nesouvisejí, blokujeme. Mírně opilí se pak sice nedokážeme tolik soustředit, zato při řešení problémů vnímáme i zdánlivě nesouvisející informace, které dokážeme dávat do kontextu a přicházet s překvapivými řešeními.

Na závěr jen opakujeme: Studie se zaobírala STŘÍDMÝM požíváním alkoholu. Když se zpijete pod obraz, Einstein z vás určitě nebude. Nejsme vědci, ale tohle máme ozkoušeno.

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak zapařit bez alkoholu? Těžko, ale jde to!

Neuvěřitelné příběhy řidičů alkoholiků