Nesnažte se hubnout a myslet pozitivně. Nikam to nevede!

Pozitivní psychologie je v poslední době velkým trendem, ukazuje se však, že občas nám víc škodí, než pomáhá. Kdy bychom se na ni měli vykašlat?

Doktor Alex Korb přišel předloni se zajímavým zjištěním. Vycházel z tenisového US Open, v němž stárnoucí Roberta Vinci porazila největší favoritku celého turnaje Serenu Williams. Byl to obrovský šok a zvědaví novináři se Italky okamžitě ptali, co jí pomohlo uvěřit, že dokáže nasazenou jedničku porazit.

Soumrak pozitivní psychologie?

Nečekaná vítězka se však pouze usmála a řekla, že nic. Nesoustředila se totiž na to, že má proti sobě nejlepší hráčku světa, ani na skóre, ani na důležitost zápasu. Zaměřila se pouze na každý jednotlivý míček, který se snažila zahrát tím nejlepším způsobem. A to je všechno. K její historické výhře nic hlubšího nevedlo.

To byl políček všem pozitivním psychologům a motivačním řečem, které se v současnosti tak často vedou. Neustále slyšíme, že si máme představit sami sebe jako vítěze. Máme o sobě přemýšlet pouze pozitivně, že všechno zvládneme a vše dopadne nejlépe. Jenže tenhle přístup zrovna ve zmíněném tenise opomíjí jeden důležitý faktor – že tam nejsme sami. Jakkoli si představíme svůj úspěch a budeme pozitivně naladění, přesto můžeme lehce selhat, jelikož náš soupeř bude prostě lepší. A když si tohle uvědomíme, koledujeme si o průšvih. Jakmile se totiž upneme k cíli, který nemáme stoprocentně pod svou kontrolou, začneme pociťovat úzkost a náš výkon bude nakonec horší. Korb tak pojmenoval začarovaný kruh, který se týká většiny z nás.

Takhle se špeků nezbavíte

John W. Reich Korbovy myšlenky následně rozšířil a aplikoval na hubnutí. Spousta z nás si totiž říká, že musí zhubnout. K tomu však vede poměrně dlouhá cesta spojená se spoustou snahy – omezením v jídle, pravidelným cvičením, nižším stresem, obecně lepší životosprávou… Uf, to je práce! A přesto nemáte všechny tyhle proměnné pod svou kontrolou, a tak se lehce může stát, že přestože se cpete jen zeleninou a od neustálého běhání vás bolí i obyčejná chůze, kila stejně nejdou dolů. V takovou chvíli úzkost narůstá a vy začínáte být zoufalí; k tabulce čokolády a následným pocitům viny je tak blízko!

Reich proto radí, abyste se neupínali k tak komplexnímu cíli, jako zhubnout určitý počet kilogramů. Namísto toho se snažte v každé jednotlivosti dělat to nejlepší. Běžte si zaběhat a zkuste své hranice posunout, jak to bude možné. Ke každému jídlu přistupujte zvlášť a snažte se dát si k tomuhle konkrétnímu obědu to nejzdravější, co zvládnete. Zaměřte se prostě na zdravý životní styl a aplikujte ho krůček po krůčku. Když se nějaká jednotlivost nepodaří, nevadí. U příštího pokusu máte novou šanci. Vykašlete se na výčitky a kila podle Reicha půjdou dolů. A vaše životní spokojenost naopak výrazně stoupne.

Jaké jsou vaše hubnoucí strategie? Dokážete si tuhle metodu představit v praxi? Napište nám pod článek!

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT:

5 nejšílenějších cest ke zhubnutí. Už jste je zkusili?

Hubneme s technikou – které aplikace potřebujete pro pořádný sixpack?