iPhone 8: co nového přinese a stihne ho Apple ještě tento rok?

Nejočekávanějším smartphonem letošního roku je iPhone 8. Apple ho měl spolu s řadou 7s měl představit už v říjnu, teď to ale vypadá, že osmička nabere několikaměsíční zpoždění. Výrobce má totiž nejasnosti kolem finální realizace snímače Touch ID.

Snímač otisků prstů je užitečný prvek, který se u smartphonů zabydlel teprve před pár lety. Apple ho v roce 2013 integroval do iPhonu 5s do domácího tlačítka. Od té doby byl součástí každé generace iPhonu. Teď je ale funkce Touch ID zdrojem problému a zřejmě výrazně odsune představení nového modelu. Ani v Applu totiž prý nemají jasno, na jakém principu bude fungovat. Výrobce analyzuje výhody a nevýhody různých konstrukčních řešení a ve hře je snímač tváře, který by snímač Touch ID úplně nahradil.

iPhone 8 bez Touch ID?

Dosud byl snímač v tlačítku přímo pod displejem, které je u aktuální verze už jen senzorové -nemá tedy mechanický stisk. iPhone 8 tedy bude úplně první smartphone s moderním OLED displejem. Ten bude mít 5,8 palce a bude zabírat téměř celé čelo přístroje. Snímač Touch ID měl být přímo součástí displeje, ve stejném místě, jako je dnes senzor, jenže nové zprávy říkají, že kapacitní snímač do displeje integrovat nelze. Od myšlenky integrace snímače přímo do OLED panelu tak Apple upustil, protože další vývoj spolu s testováním by vyžadoval spoustu času.

Sken obličeje

Je pravděpodobné, že Apple snímač u iPhonu 8 úplně vynechá a odemykání telefonu nebo ověření při nákupu nahradí pokročilé 3D rozpoznávání tváře skrz čelní fotoaparát. Tento systém by měl být bezpečnější, než snímání a ověřování otisků prstů. Trojrozměrné snímání prý zabrání možnému obejití pomocí fotografie. Smartphone by mělo být možné odemknout okamžitě a z různých úhlů. A to dokonce i pokud telefon leží na stole.

Výkonnější paměť

iPhone 8 bude pohánět čipová sada Apple A11. Nový čip dostanou i nové modely 7s a 7s Plus. Design řady 7s má mít trochu zřetelnější rozdíly, než měly poslední tři generace. OLED displej má mít technologii ProMotion s vysokou obnovovací frekvencí 120 hertzů. Naroste také výkon operační paměti. Základní 7s bude mít 2 GB RAM, větší 7s Plus a iPhone 8 dokonce 3 GB. Velikost úložiště bude na výběr od 64GB až po 256GB. Potvrzen je duální fotoaparát a možná i výkonnější stereo reproduktory. Konektor Lightning potom zajistí zrychlené nabíjení.

Začíná to vypadat, že to Apple do září vážně nestihne. Nové 7s určitě vypustí dřív, u iPhonu 8 ale reálně hrozí, že to nebude ani do konce roku. Nebylo by to poprvé, co se Apple s uvedením produktu do prodeje zpozdil, a to dokonce o několik měsíců.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Novinky od Ubisoftu: Assassin’s Creed: Origins, Skull & Bones a Far Cry 5

V Praze se otevírá Apple Museum s největší soukromou sbírkou produktů Apple na světě