Stavba bazénu krok za krokem. V létě ho jistě oceníte

Parné dny se blíží a vám se zalíbila představa osvěžení se na vlastním prostranství? Pokud máte na bazén prostory, nevíme, nad čím ještě uvažujete.

stavba bazénu

Než se ale pustíte do jakýchkoliv prací, je nutné zmínit, že stavba bazénu vyžaduje povolení od stavebního úřadu. Nelekejte se, tento proces není nikterak zdlouhavý. Postačí na stavební úřad dojít, vyplnit a odevzdat ohlášení o výstavbě bazénu a můžete začít kopat.

Kde je vhodné místo?

Výběr místa pro bazén je zcela zásadní. Pokud máte zahradu o menší ploše, moc variant zde pravděpodobně namyslet nelze. V případě, že plochu máte rozsáhlejší, máte z čeho vybírat, ale i tak to může být otázka zapeklitá. Ne každé místo je totiž pro výstavbu bazénu vhodné.

  • Bazén by za žádných okolností neměl být umístěný ve stínu, jako například pod stromy. Pod stromy hrozí znečištění, a to minimálně od spadaných listů. Slunné zázemí pro bazén je velice důležité.
  • Plocha by měla být nejlépe rovná. Pokud ji rovnou nemáte, je nutné ji zarovnat nebo dosypat.
  • Než definitivně vyberete umístnění svého bazénu, určitě se ujistěte, že se v dané lokalitě nenachází podzemní voda.
bazén
Bazén by měl stát na slunném místě, rozhodně ne pod stromy. (foto: 123RF)
  • Zároveň také zvažte, zda v budoucnu (nebo již rovnou) nebudete chtít bazén nechat zastřešit. Pro zastřešení je potřebné počítat s dalšími cca 3 metry prostoru navíc.
  • Mějte taktéž na paměti, že k bazénu patří filtrační zařízení a s největší pravděpodobností i žebřík.
  • Místo si při plánování můžete změřit pomocí tyček, abyste měli představu, zda se vám vše na vybrané místo vejde.

Základy bazénu

Pokud si sami netroufáte, povolejte firmu nebo alespoň jednoho odborníka, kteří vám prostory vybagrují pro váš požadovaný bazén a následně vybetonují základní desku.

  1. Pokud místo budete bagrovat sami, myslete na to, že bazén nesmí být více než půl metru nad povrchem zemským. Jinak byste museli povolat statika. Zároveň doporučujeme na každé straně nechat 20 cm navíc.
  2. Před zalitím betonem se instalují stavební fošny kolem základové desky, na které se dává stavební fólie, jež později ochraňuje proti vlhkosti. Po zalití betonem se vše nechává několik dní tuhnout. Pokud jste se rozhodli pro schody do bazénu, je nutné vybetonovat i plochu pro schody.
  3. Na řadu dále přichází vyzdění, pokládání kamenů a omítnutí všech stěn, nejlépe maltou (cementovo-vápennou). Omítnutí se týká i stěn venkovních.

Filtrace

Veškeré zařízení týkající se filtrace, topení pro ohřev, protiproudu apod. je nejvhodnější umístit na suché místo do hloubky jednoho metru, například do garáže nebo sklepních prostor. Toto místo je vhodné taktéž vybetonovat.

Stavba bazénu a jeho usazení

Po uplynutí doby tuhnutí betonu se na místo rozprostře tzv. extrudovaný polystyren, nejlépe 3 cm silný. V této fázi přichází na řadu položení bazénu a následné nastavení filtrace, čištění, výpusti, průchodky s tryskou, protiproudů, osvětlení, masážní a celkové technologie. Pro tuto fází je opět vhodný odborník. Sám nejlépe ví, jak vše a kvalitně udělat, a navíc za krátký časový úsek. Zároveň po instalaci může vyzkoušet, zda vše funguje, jak má. A to hlavně po připojení filtračního zařízení.

bazén
Máte na bazén místo? Tak na co ještě čekáte. (foto: 123RF)

Do dokončení tohoto nastavení a instalace se může bazén začít obsypávat betonovou směsí. Poté už spějete téměř do konce a je možné začít řešit okolí bazénu, případnou dlažbu, jeho zastřešení a podobně.

Údržba bazénu

Abychom bazén s čistou vodou mohli využívat co nejdéle, je potřebné o něj umět správně pečovat, a to během celé sezóny. Při nedostatečné péči se v něm vytvoří bakterie, a dokonce i řasy.

  • Do vody se dostává nejen hmyz, listy, květy, ale zároveň ji znečišťují i naše opalovací krémy.
  • Důležitá je hodnota pH a alkality. Ty se měří pomocí proužkových nebo kapkových testů. Pokud vykazují nesprávné hodnoty, je třeba začít jednat. Správná hodnota pH je 7,0 až 7,4. Vyšší čísla signalizují zakalení. Naopak nižší hodnoty způsobují korozi a blednutí materiálů bazénu.
  • Hodnotu kontrolujte každý týden a zajistěte si vhodné přípravky v případě nesprávných hodnot.
  • Základem čisté vody je výkonná filtrace. Ta by se měla minimálně jednou za dva týdny proplachovat a jednou za dva roky kompletně vyměnit.
  • Bazénový vysavač, pro údržbu prakticky nutnost. Tento produkt umí perfektně odsát nečistoty ze dna a stěn bazénu. Z povrchu nečistoty odstraníte pomocí síťky.
  • Dezinfekce, další důležitý bod. Nejvhodnější je chlor v podobě chlorových tablet. Ty se dávají do zásobníků k tomu určených. Mohou být v bazénu napevno umístěné nebo volně plavat po vodě.

Stavba bazénu a následná údržba se mohou jevit jako úkony náročné, ale rozhodně pozitiva a využití převažují. V horkých parných dnech vám postačí udělat pouze pár kroků na zahradu a potěšení je okamžité.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Výhody pasivních domů aneb vyplatí se stavba takové nemovitosti?

Zazimování bazénu. Přišel čas postarat se o váš nadzemní bazén. Na co určitě nezapomenout