Zazimování bazénu. Přišel čas postarat se o váš nadzemní bazén. Na co určitě nezapomenout

Aby nadzemní bazén fungoval i příští rok, je potřeba ho správně zazimovat. Tady je podrobný návod, jak zazimování bazénu provést. Věděli jste, že se na zimu voda nevypouští?

Zazimování bazénu. Jak zazimovat nadzemní bazén krok za krokem

Nadzemní bazén si pořizuje spousta z nás, a protože začal podzim, je třeba ho připravit na období, kdy se nebude využívat. Nezapomeňte, že by zazimování bazénu mělo proběhnout v době, kdy ještě nepadají teploty v noci pod bod mrazu. Ideální je čas, kdy bývá teplota vody mezi 10 až 15°C.

Úspěšně zazimovat bazén lze pouze tehdy, je-li voda v něm čistá. Pokud to tak není, je nutné ji nejdříve vyčistit. Pokud máte bazén čistý, můžete ho začít připravovat k zimnímu spánku.

Pryč s nečistotami

Z bazénu nejprve vyndejte schůdky, očistěte je a uskladněte. Pomocí síťky odstraňte plovoucí nečistoty. Špínu ze dna je nejlepší vysát bazénovým vysavačem. Pozornost si zaslouží i písek ve filraci. Ten je třeba dezinfikovat přípravkem pro chlorování bazénové vody, který rozpusťte a vlijte přímo do sběrače nečistot – skimmeru.

Ošetření tvrdosti vody

Je také potřeba zkontrolovat a případně upravit chemické složení vody v bazénu. Hodnota pH by se měla ideálně pohybovat v rozsahu 7.0 – 7,4 a množství chloru by mělo být 0,3 – 0,6 mg/l vody. Správné hodnoty pomůže odhalit kapkový nebo proužkový tester. Na případnou úpravu složení vody pak slouží přípravky na zvýšení nebo snížení hodnoty pH.

Snižte hladinu

Důležité je snížit vodní hladinu, která by měla sahat až 10 cm pod skimmer. Místo bulvy vratné trysky, která se nachází pod ním, na místo zašroubujte zátku vratné trysky. Pokud zátku vratné trysky nemáte nebo nepoužíváte, uspusťte hladinu ještě níže, až 10 cm pod vratnou trysku. Vyplatí se pak trysku demontovat a uschovat mimo bazén.

Očistěte stěny bazénu houbičkou. Opět lze zakoupit přípravek pro to určený. Samozřejmě vyjměte všechny větší přírodní nečistoty ze sběrače. Pak odpojte všechny hadice a vylijte s nich zbytky vody.

Odpojte filtraci, případně tepelné čerpadlo

Vylijte vodu z čerpadla i všech hadic kolem něj. Demontujte z něj výpustní zátky a zbavte se zbytků vody. Na šesticestném ventilu pak nastavte polohu zavřeno, odpad nebo zima. Všechny tyto součásti filtrační jednotky je dobré nechat někde, kde je sucho a nemrzne.

Tepelné čerpadlo vyžaduje stejnou péči. Zavřete obtokové ventily, odšroubování potrubí vypusťte z čerpadla vodu a její zbytky ve výměníku čerpadla vysušte do sucha. Zde by žádná voda zůstat neměla. Nezapomeňte, že všechny tyto technologie nesmí být opět skladovány tam, kde teploty padají pod bod mrazu.

Aplikace přípravku proti zamrznutí

Zamrznutí vody potom zabrání tekutý přípravek pro zazimování bazénu. Kromě toho, že zbylá voda zůstane bez ledu, si navíc zachová správnou kvalitu a přípravek zabrání tvorbě nečistot. Náklady i úsilí na opětovné uvedení bazénu do provozu na jaře se tak sníží na minimum. Dávkování je podle typu přípravku, bývá to 1 litr na 10 m³ vody.

Nakonec zakrytí bazénu

Bazén zakryjte krycí plachtou, která ho uchrání před padajícími přírodními nečistotami, jako je jehličí a listí. Plachta ale slouží pouze na podzim, jakmile se objeví mrazy a na hladině se sráží ledová tříšť, plachtu vysušte a opět uskladněte tam, kde nemrzne. Působení mrazu a napadaný sníh by plachtu poškodili a zkrátili její životnost. Bazén je přes zimu odkrytý.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Praktický marketing a finty, na které se vyplatí dát při nakupování pozor. Klamavá reklama na nás útočí ze všech stran

Řešení, která problém zhoršují. Proč nedoporučujeme utírání potu, dezinfekční gel na ruce nebo opakované použití PET lahve