Anabolika: vysoká daň za dokonalé svaly. Pokud chcete být tátou, tohle ze svého života vyprovoďte. Trvalé následky nejsou bohužel pouhým okem vidět

Anabolika toho slibují hodně. Budete mít díky steroidům a dalším látkám ocelové svaly? Možné to je, ale daň bývá vysoká. Chcete-li rodinu, raději se jim vyhněte, jinak si možná dost zavaříte.

Anabolika a trvalé následky. Pokud se chcete stát otcem, dejte si pozor

Chytlavé reklamy, ve kterých figurují svalnatí modelové, nepřeberné množství kanálů na youtube nebo nejnovější filmy se superhrdiny. Všechny mají jedno společné. Chtějí vás přesvědčit, že váš vzhled a kondice nemají formu. A tak ve snaze vypadat co nejlépe a stejně, jako oni, jdete a nakoupíte hříšně drahé produkty na podporu. Ty slibují zvýšení růstu svalů, povzbuzení libida a posílení energie. Víte ale, že anabolika zároveň přispívají k neplodnosti?

V posilce king, ale s následky

Doping v podobě anabolik má negativní vliv na játra a ledviny. Nehledě na to, že v některých případech interagují s léky. Než se nadějete, máte potíže se sexuálním výkonem, přibýváním na váze a reprodukcí. Když totiž do těla dodáváte testosteron, ztrácí pomalu schopnost ho samo vyrábět. Vědecké práce dokonce poukazují i na ohrožené srdce a kosti. Tohle vás může z dlouhodobého hlediska připravit o potomstvo, což vždy není žádoucí. V horším případě je to infarkt, způsobený zvýšeným tlakem.

Budou roboti u porodu?

Ostatně, co se týče mužské neplodnosti, tak v posledních letech došlo k nárůstu zpráv o tom, že by snad člověk měl ohroženým druhem. Přezkum studií publikovaných v aktualizaci Human Reproduction Update v roce 2017 se soustředil na dostupné studie týkající se počtu spermií u mužů ze Severní Ameriky, Evropy a Austrálie. Z těchto dat vyplynulo, že od roku 2011 plodnost poklesla o více než 52,4 procenta. A podíl na tom má právě i užívání testosteronových a dalších hormony-modifikujících léků. Budiž vám výstrahou, že přísun testosteronu vás sice pěkně nakopne, ale dlouhodobě je do budoucna skoro jako mužská antikoncepce, i když to trochu zní jako protimluv.

Anabolika jsou zase jen byznys

Skutečnost je ale taková, že pokud má muž v těle tohoto hormonu málo, má také málo spermií. Nebo jich vlastní dostatek, ale ty potvůrky jsou málo pohyblivé či neaktivní. Pak se vždy doporučuje testosteron navýšit. Jenže vysoké dávky testosteronu a jeho derivátů naopak počet spermií významně snižují.

Lékaři si stojí za tím, že když je externí testosteron zaveden do lidského těla, narušuje přirozený cyklus organismu, což způsobuje, že varlata zastaví produkci přírodního testosteronu, a to s následkem atrofie varlat. Pod tímto pojmem se ukrývá stav nedostatečného vývinu nebo fyziologického zmenšení pohlavních žláz u mužů.

Problém, který má jméno

Anabolika jsou jako smlouva s ďáblem. Mlsání bobulí pod vidinou získání svalové hmoty je tak nyní známé jako „paradox Mossman-Pacey„. Název přitom vznikl díky dvěma vědcům, kteří tento efekt popsali pro britskou rozhlasovou a televizní společnost BBC. A jak i vy poznáte, že jste to s obsahem předraženého plata trochu přehnali? Plešatění je běžným vedlejším účinkem používání testosteronu, a proto si tolik kulturistů holí hlavy. Tak si sáhněte do vlasů a do svědomí.

Autor: Adam

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:

Stání v dopravní zácpě, odpolední spánek, nepořádek doma a další příklady, jak nám okolní prostředí nevědomě ničí zdraví

Malé zlozvyky s velkým dopadem. Jídlo u práce nebo skloněná hlava k mobilu mají nepříjemné následky