Fitness centra vydělávají víc než kasína. Triky, kterými vás hazard i touha po vypracovaném těle připraví o peníze

Utrácet peníze v kasinu je špatný nápad, lepší je třeba chodit do fitka a dělat něco pro svoje zdraví, ne? Jenže jak se ukazuje, zrovna tyhle dva typy podniků mají spoustu společných bodů. Předně, v obou chtějí vaše peníze, a na vás kašlou.

Fitness centra vydělají víc než kasína. Triky, kterými vás připraví o peníze

Fitness centra a hazardní hráčské paláce mají ve skutečnosti více společného, než by se na první pohled zdálo. Kasína po celém světě nebohatnou na tom, že by dávala lidem lacino vydělat. Vlastně, průměrná návratnost každého vkladu nebo sázky je pro majitele hazardního doupěte kolem 90 %. To, že zrovna teď vyhráváte, je netrápí. V ten samý moment totiž peněženku z posledních drobných na stůl vyklepávají desítky jiných zoufalců.

Hlavně prosím nepřemýšlet

V kasínech nalezlo praktické uplatnění pár postřehů z psychologie i skutečné vědy. Vtípek je už třeba v designu stolů, židliček a celých místností. Pravý úhel aby tu jeden pohledal. Jak to? Pravidelnost úhlů a geometrických linií stimuluje ty části našeho mozku, které podporují logické myšlení. Což je podle majitelů hráčských domů přesně to, co mají jejich klienti nechat za dveřmi.

Křivky chodeb a polo-zatočených koridorů nás tak vždycky vedou přesně tam, kam oni potřebují. Náš postranní výhled je maximálně omezený. Všechny ty exotické palmy z plastu jsou mimo náš úhel pohledu, nad našimi hlavami. Aby nás nic nerušilo od hraní, které nás vizuálně fixuje do jednoho bodu. Na displej, stůl, plátýnko se sázkami.

Dnes nevyhráváte. Stejně, jako včera

Výherní automaty, to je klasika. Jejich systém je přednastavený tak, aby výherní kombinace padla jen v určitém procentu případů. A je to skutečně minimum – 5 %, jedno, nebo také desetina jednoho procenta. Největší šance na výhru jsou na strojích hned u vstupu, ze kterých ale padají ty nejmenší jackpoty. Trik je v tom ukázat vám, že můžete hrát a vyhrát.

A proč vlastně všechny ty hrátky s žetony u stolů s ruletou a v kartách? Jednoduše proto, že ty hloupé plastové kolečka nejsou peníze. I hodně rozvášněný gambler si rozmyslí, jestli na stůl prdne poslední tisícovku. Ale co je to žeton? Možná ztráta kolečka ho trápí daleko méně.

Fitness centra a triky špinavého byznysu?

Jasně, proč by ne. Koukněte třeba na vyspělý západ, kde průměrný Američan za život vloží do vypracování kultury vlastního těla okolo 112 000 dolarů. Do svého vysokoškolského vzdělání přitom stejně průměrně vrazí „jen“ 98 000. Takže fitka jsou opravdu lepší kšeft, a tělo si tu cení víc, než hlavy. Zisky z fitness center jsou větší, než z kasín. I proto se jejich manažeři snaží dostat ke stejné daňové výjimce, jen jinou cestou. Podporují přece zdraví populace, ne?

Pracujte na sobě. Za své

Krásné na fitness-podnikání je to, že vám lidé odevzdávají svoje peníze, a vy jim za to dohromady nic moc nedáváte. Snažit se musí sami. V kasínu „za vás“ pracují rulety a automaty, tady se ale potíte sami.

To, kolik vám důvěřivci nasypou, podléhá postupné gradaci. Nejde jen o cenu permice. Je tu institut osobních trenérů, sportovního oblečení, správného vybavení, zdravé výživy. Lidem prodáváte (často nesplnitelný) sen po kouskách. Kasína vás mohou přimět utrácet jen za hazard, na míchaných drincích, divadelních vystoupeních nebo famózní gastronomii nikdy tolik nevydělají. Fitness centra jsou chytřejší, útočí na vaši peněženku na více frontách.

Za neúspěch si můžete sami

Pokud jste majitelem fitka, není vaší chybou, když to potící se tlouštíci nezvládnou. Za nedostatek výdrže a fakt, že pořád nevypadají jako filmové celebrity, se budou vinit sami. Na kasíno, ve kterém jste utopili výplatu, si můžete zanadávat, a je to naprosto v pořádku. Na fitko ne, tam sami automaticky předpokládáte, že je chyba na vaší straně.

Že si po Novém roce spousta lidí tu permanentku koupí, ale ustojí jen pár návštěv? Žádná chyba! Tohle podnikání počítá přímo s tím, že většina lidí nevydrží. Čím větší otoč lidí, tím větší byznys. Vlastně, fitko na stálých zákaznících prodělává. Opotřebovávají stroje a tak. Nejlepší jsou ti, kteří zaplatí a už nepřijdou.

Kasína vás chtějí, fitka po vás netouží

Průměrná pobočka Planet Fitness má 7250 členů, i když se reálně do téhle průmyslové mučírny nevejde více jak tři stovky lidí. Proto jsou provozovatelé rádi, když jim platíte a nechodíte. Kasína se naopak zoufale snaží bojovat o vaši přízeň a chtějí, abyste vydrželi co nejdéle.

A když přeci jen neodoláte a začnete na sobě ve fitku makat? Budou vám to schválně kazit. Nezávislí trenéři mimo fitko vám rádi prozradí, že za dva měsíce se sebou dokážete udělat mnohem víc. Když na sobě budete dřít. Instruktoři ve fitku vás budou spíš držet ve výkonech při zemi. Nikdo tu nestojí o to, abyste viděli výsledky, dostali patřičnou motivaci a chodili pravidelně. Kasína rozhodně nejsou čisté podnikání a podněcovat lidi k hazardu je špatné. Prodávat lidem nesplnitelné sny ve fitku je ale podobné neřádstvo.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Marketing na divoko: farmakologické společnosti v USA ovládly zdravotní péči. Nepotřebují zdravé lidi. Hlavně ať platí

Mýty, které nakonec platí. Proč je ženským pořád zima a nejdůležitějším jídlem je snídaně