Šťastný konec ve filmu? Running Man, Kill Bill 2, Smrtonosná zbraň 2 a další filmy, jejichž konec je spíš horor než happy ending

Šťastné konce do filmů patří, protože máme rádi pohodově uzavřené věci. Jenže vcelku dost klasických snímků končí přinejmenším nedomyšleně. To, co se jeví na první pohled jako velké finále, je předzvěstí soudních procesů, smutných nevyhnutelných úmrtí, rozvodů nebo rovnou vězení.

Ve filmu máme šťastné konce rádi

Tom Hanks si už zahrál ledacos. Ve filmu Velký z roku 1988 si zahrál předčasně vyspělého, kouzlem dorostlého dvanáctiletého chlapce, který se ráno probudil jako dospělý pětatřicátník. Komedie se šťastným koncem? Vzato do důsledků, junior přišel o třiadvacet let života, a zneužila ho –  byť v dospělém těle – jeho kolegyně z práce. To není moc happy.

Rodina je zase pohromadě

Lvice si vybojovala své mládě, a vrací se do džungle. Takhle nějak končí Kill Bill dvojka. Nechme stranou, že pohledat lva v džungli je terno, a soustřeďme se spíš na detaily. Dcerka Umy Thurmanové svoji mámu nikdy nepoznala. Jen prostě přišla nějaká blondýna, která její náhradní mámu vykuchala na tři doby. A tahle blondýna jí taky zabila tátu. Hmmm…. A teď už budeme všichni v pohodě, jako šťastná rodinka?

Nezměnilo se nic

Až na půdu osvalený Arnold Schwarznegger očistí své jméno, prokáže z vězení svou nevinu, pobije hordy gladiátorů v maniakální televizní reality šou. O tom je celý Running Man (1987). A tím to končí. Takže ten policejní stát plný diktátorů a sadistů je tu ale pořád, a lidstvo pořád trápí hladomor, ne? Arnie vyhrál jen první kolo, do duhy nad obzorem je ještě spousta času.

Hrdina, kterému nikdo nezůstal

Smrtonosná zbraň 2 je už archivní klasika, ale dobrý konec tu má vlastně dost hořkou příchuť. Detektiv Martin Riggs (Mel Gibson) tu sice odpraví spoustu padouchů, ale na konci je tu 34 mrtvol. Polovinu z nich tvoří jeho kamarádi, přátelé, spolupracovníci, osudová láska. Vítězství? Každý, kdo mu nějak pomáhal, je už po smrti. Už můžeme zavolat hurá?

Vesmír vrací se zpožděním

Podobně rozpačitý je i závěr sci-fi klasiky, Blízká setkání třetího druhu. Ano, ten film má opravdu trochu nepříjemně dlouhou stopáž. Velké finále nadchází, když Roy Neary, o mimozemšťanech nikdy nepochybující, nastoupí do jejich lodi a zmizí do vesmíru. Hej! A co jeho manželka? A jeho tři děti? To z nich budou sirotci, zatímco mu budou emzáci do omrzení dávat anální sondu? Podivné…

Bejby nebude sedět v koutě

Dívat se na Hříšný tanec střízlivou optikou rodiče nepotěší. Takže vaše dcera si na dovolené začala s frajerem, který je v podezření, že okrádá hosty a přivádí holky do jiného stavu na potkání? Bezva. Určitě jí dovolíte, aby docházela ne jeho předpůlnoční taneční lekce do studia, protože tenhle kluk má vyloženě budoucnost. A co přijde po prázdninách? Kolaps takového vztahu nastane dřív, než řeknete: „Svejzí.“

Oslavujte, válka je před námi

Dáme si doutník, protože prezident umí pilotovat stíhačku, a emzáci dostali na frak. Paráda. V případě Dne nezávislosti je ale třeba hledět za závěrečné titulky. Teď bude jako co? Ukázalo se, že vesmír je zatraceně nebezpečné místo pro život, a podobných flotil vražedných mimozemšťanů jsou tam kopy. Začneme zbrojit ve velkém? Tenhle film je spíš prequel nějaké drsné kosmické vyvražďovačky, než příjemný závěr. Je to celé dost zneklidňující.

Tady se bude ještě umírat

Forrest Gump umí vehnat slzy do očí, a je to fakt dobrý film. Ale jeho konec? Oukej, Forrestovi se narodí produkt věčné lásky. Ale vzhledem k tomu, že jeho matka odchází na věčnost díky AIDS, bude nejspíš tohle novorozeně HIV pozitivní. A o to se bude starat chlapík s duší dítěte? Ou. Hned po titulcích to nejspíš rozebere sociálka a OSPOD na součástky.

Hvězda smrti? Řekněme, že už stavíme další

Nad tím jste už asi přemýšleli: Hvězdné války a Návrat Jediho. Takže impérium ovládá tisíce planetárních systémů a soustav, má bezpočet lodí… ale stačí napodruhé zničit Hvězdu smrti, zbavit se Dartha Vadera a Císaře, a je vymalováno? To je vážně nikdo nedokáže nahradit? Ostatně, není divné, že i napotřetí se padouši pokusí postavit jen další a o něco větší Hvězdu smrti? Nevím, jakou máte hladinu midichlorianů v krvi, ale něco tu nesedí.

Junior si posedí v chládku

Juchů, nakonec se to povedlo. Malý Jesse zachránil kosatku. A dál? „Hochu, vloupat se do akvária a pouštět ryby ven, to je trestný čin.“ Klučinu za to nejspíš bude milovat Fronta za osvobození zvířat nebo PETA, ale z pasťáku se podívá jen, když ho budou převážet do basy pro dospělé. Kde mu ve sprše JEŠTĚ ukážou pořádného delfína.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Slavnými přes noc! Kteří známí herci se dostali k filmu náhodou? Dnes jsou z nich hvězdy!

Marvel natočí minisérie hrdinů Avengers, Dwayne Johnson jako komiksový záporák a ochutnávka nových Star Wars