Jak mít spokojenější život? Poradíme vám, co funguje

Už téměř celý rok budeme žít pod rouškou koronavirové pandemie, která ovládla celý svět a zasáhla do našich životů velmi nepříjemným způsobem. Omezování, ztráta zaměstnání, úbytek financí – to jsou problémy, se kterými se musí někteří lidé potýkat. Jak mít spokojenější život?

spokojenější život

Životní priority

Spokojenější život se odvíjí od toho, co je pro vás důležité. Každý má jiné priority, ale ten základ je obvykle u každého stejný, jen v jiném pořadí. Rodina, práce, děti a volný čas.

Svou úlohu sehrává i zdraví, zvláště v současné době to není prázdnou frází, když si lidé dobré zdraví vzájemně přejí. Odmysleme si však epidemii nemoci covid-19 a pojďme se podívat na to, co udělá člověka spokojenějším.

Když vás to nebaví v práci

Zaměstnání a budování kariéry patří v určité životní fázi k tomu nejdůležitějšímu, čemu se člověk věnuje. Týká se to absolventů vysokých škol na počátku svého pracovního života stejně jako těch, pro které je práce naplněním jejich snů. Jenže každému se nepodaří být v zaměstnání, které ho baví.

Na vině nemusí být sama práce, ale třeba nepřátelské vztahy v kolektivu kolegů. To dokáže otrávit jinak pěkný den a zanechat hluboké stopy na duši. Jestliže se v zaměstnání setkáváte s mobbingem, je nejlepší volbou vzít nohy na ramena a utéct. Respektive si najít jinou práci, v níž vztahy budou zdravější.

Dlouhodobý stres má negativní vliv na zdraví člověka, na jeho psychiku a stojí i za vznikem některých onemocnění – od civilizačních až po onkologické. A přiznejme si, že mít práci, která baví, je pro muže obzvláště důležité.

Problémy s dětmi nenechávejte jen na partnerce

Říká se, malé děti malé starosti, velké děti velké starosti. A je to pravda, což jistě potvrdí nejeden rodič. Rodičovská dovolená i přes svůj název je všechno jiné než odpočinek a nicnedělání.

Výchova dětí je zodpovědná činnost, u níž platí, co zasejete, to také sklidíte. Být spokojeným rodičem lze i tak, když občas necháte své děti pohlídat prarodiči a dáte prostor své partnerce se nadechnout a relaxovat.

V takto získaném volném čase je pak možné upevňovat svůj vztah třeba romantickým wellness pobytem v příjemném prostředí, což vám pomůže si připomenout, že nejste jen rodiče, ale také partneři. Nemáte-li ochotné babičky a dědy, kteří by rádi své vnuky hlídali, pak nezbude nic jiného než využít služeb profesionální chůvy. Jistě se to oplatí, protože i děti ocení, když mají spokojenou mámu a tátu.

Nedostatek financí

Problémy s financemi trápí spoustu lidí. A na vině nemusí být jen špatná finanční gramotnost, kdy člověk nezvládne své půjčky a upadne do dluhové pasti. Ale i z této situace existuje cesta, obvykle jím je osobní bankrot a oddlužení. Nejlepším způsobem je však se do dluhů raději nepouštět. Není nutné mít ten nejmodernější model iPhone, když na jeho pořízení peníze právě nemáte.

Naučit se správně hospodařit se svými financemi může být způsobem, jak žít spokojený život. Zkušení radí si zapisovat jednotlivé výdaje, abyste viděli, v čem máte mezery a kde je možné ušetřit. Důležité je ukládat peníze pro strýčka Příhodu, byť by se jednalo jen o pár stovek. A pánové, takto lze našetřit i na ten zmínění iPhone.

Napjaté vztahy s partnerkou nerovná se spokojenější život

Když vám to neklape ve vztahu s partnerkou, ke spokojenosti to rozhodně nevede. Jak z toho ven? Velmi často pomůže komunikace, která se ale nezužuje pouze na provozní záležitosti vaší rodiny. Zkuste si otevřít večer víno a vyříkat si, co vám na tom druhém vadí. Možná se pohádáte, ale možná to také pročistí vzduch a vy k sobě opět najdete cestu.

Jak mít spokojenější život

Být šťastný můžete i tak, když si budete dělat drobné radosti – přečtete si oblíbenou knihu, zhlédnete zajímavý film nebo si pustíte hezkou hudbu. Pro někoho to znamená si jít zaběhat nebo vyrazit na výlet do přírody a přespat třeba pod širákem uprostřed divoké přírody.

A co vám udělá největší radost?

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Životní koučové: Dhar Mann nebo Michal Brozman. Kterého byste si vybrali vy?

Milostný život a sexuální lítosti. Jaký pohled mají zpětně na sexuální zážitky muži a jaký ženy?