Milostný život a sexuální lítosti. Jaký pohled mají zpětně na sexuální zážitky muži a jaký ženy?

Pokud jste někdy opustili nějakou, která do vás byla blázen, bylo vám to líto? Postesknete si někdy nad vzpomínkami na svůj milostný život? Pokud ano, tak nejste sami. Tyhle věci ze své hlavy jen tak nedostanete. Jak to mají ostatní?

Milostný život a sexuální lítosti. Čeho zpětně litují muži a čeho ženy?

Když se někoho zeptáte, čeho v životě lituje, dotyčný často odpoví, že ztratil nějakou lásku, odmítl sex, někoho podvedl nebo zpackal první sexuální zážitek. Zkrátka si vzpomene na milostný život. Romantika, sex a city prostě světem vládnou, i když by se dalo říct, že se ony lítosti liší podle pohlaví. A důkaz?

Epizodka hrající na city

Kalifornská univerzita v Los Angeles se rozhodla, že si pozve několik desítek heterosexuálních, bisexuálních i homosexuálních vysokoškoláků s tím, aby se jich zeptala na jednu hypotetickou situaci. Představte si, že vás někdo využil pro příležitostný sex a hned po něm vás vykopnul z postele. Jak se asi budete cítit a co vám přijde jako nejsmutnější?

Zatímco ženy masově hlásily, že je pro ně podobné sexuální setkání ponižující – a taky si sypaly popel na hlavu proto, že k němu došlo, muži to viděli jinak. Jednorázovka? Paráda, jen škoda, že k ní nedošlo už dřív!

Dnes ještě ne

V následné studii dostali účastníci seznam běžných sexuálních lítostí a požádali je, aby uvedli, které z nich zažili na vlastní kůži. Dámy se většinou nechaly slyšet, že měly svůj první sexuální zážitek se špatnou osobou. Mnohé z nich se taky nemohly vyrovnat s tím, že s novým partnerem skončily v posteli až příliš rychle, což se mnohdy negativně podepsalo na vývoji vztahu.

Hrstka z nich (třetina) však prokázala svoji dobrodružnější povahu a přiznala se, že zpětně lituje svého mládí, kdy nebyl jejich milostný život dostatečně sexuálně bouřlivý. A jak to měli muži? Ti, když se ohlédli zpátky, krabatili čelo nad tím, že utopili svůj čas (nebo snad ještě stále utápí) ve vztahu, který za to nestál. Obecně vzato tak platí, že jedni zpětně litují toho, co udělali, kdežto druzí naopak toho, k čemu nikdy nedošlo.

Kdo je vlastně v nevýhodě?

Zmíněná studie uveřejněná v odborném časopise Archives of Sexual Behavior tedy jednoznačně poukazuje na to, že sexuální lítost je běžným jevem u mužů a žen, a to napříč sexuální orientací, nicméně povaha těchto lítostí se liší podle pohlaví. Vědci přitom tento jev spojují s jistou evoluční teorií.

Jelikož ženy do případného těhotenství a rodičovství investují mnohem víc, přirozeně prý litují příležitostného sexu, který se nezmění ve vztah. Muži však mohou rozsévat sperma podle libosti – a podle všeho je pro ně největším strašákem sexuální nečinnost. Ale co když je to všechno úplně jinak?

City? Raději pocity!

Studie z roku 2018, která se objevila v časopise Personality and Individual Differences, zase odhalila, že co se týče sexu, tak hodně záleží na pověsti. Ženy častěji přemýšlejí o sociálních důsledcích svého sexuálního chování. Tedy alespoň v porovnání s muži, kteří si nad nějakými drby nebo jinými škraloupy hlavou nelámou. Tak on je to vůbec celkem smutný příběh.

Za zmínku totiž stojí i to, že majitelky vagin standardně hlásí méně uspokojivé sexuální zážitky. Trápí se, nechtějí si užít, a když už se s někým dostanou do postele, přemýšlejí, zda to není ukvapený nápad. Vážně se tohle děje v 21. století?

A čeho litujete právě vy?

Autor: Kristýna Vágnerová

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nežádoucí chování, které v očích žen i okolí snižuje vaši atraktivitu. Jak snadno ztratit společenské body

Jak umýt vaginu. Staňte se mistry intimní hygieny opačného pohlaví. Tyhle schopnosti se neztratí