Spider-Man se bude muset obejít bez Marvelu. Kdo za to může a co bude s pavoučím mužem teď

Spider-Man opouští Avengers i tvůrčí dohled Marvelu. Sony a Disney se na další spolupráci nedohodli, a pavoučí muž tak nebude dále součástí Marvel Cinematic Universe. Na čem jednání ztroskotala, co čeká hrdinu do budoucna a kdo ho bude hrát?

Spider-Man se bude muset obejít bez Marvelu. Co bude s hrdinou teď

Spider-Manův návrat domů netrval dlouho. Každý už slyšel o tom, že jednání mezi společnostmi Disney a Sony nedopadlo dobře a další působení v Marvelovském vesmíru s pavoučím mužem nepočítá. Hrdina se tak vrací pod tvůrčí taktovku studia Sony a Avengers se do budoucna budou muset obejít bez jeho schopností. Někteří fanoušci pláčou a viní Sony, další mají radost, že se Spider-Man utká s Venomem. Co se vlastně stalo a co hrdinu čeká teď?

Nemilosrdný vládce Disney

Posledních několik měsíců probíhala jednání mezi Disney a Sony. Obě studia se spolu přela o další využití Spider-Mana pod křídly Marvel Studios. Sony se nelíbilo, že si chce Disney ukousnout větší podíl ze zisků. Do teď to bylo tak, že Disney dostává od Sony 5 % ze všech zisků, přičemž Sony vyrobí na vlastní náklady pro Marvel všechny sólovky. Disney chtěl nově mnohem víc, a to rovnou 50 % z celkových zisků. To je skutečně hromada peněz.

Názory se teď různí. Jedni kroutí hlavou nad jednáním Sony, že Spider-Mana navzdory předchozím neúspěchům s ním znovu odtrhlo od Marvelu, další věří, že to s hrdinou Sony zvládne po svém. Pravdou je, že dávat Disneymu půl miliardy dolarů ze zisku filmu s postavou, na kterou máte plná práva, by bylo skutečně bizarní. Navíc když si ho natočíte za vlastních dvě stě milionů dolarů. Nenažraný Disney tak zatlačil zástupce Sony do kouta a vyjednával z pozice silnějšího hráče. Uvidíme, co Spider-Manovi tohle odtržení přinese.

Herec se nemění

Na filmy se Spider-Manem teď dohlížel Kevin Feige, a Sony je zklamané, že tomu nebude nadále. Trvá však na tom, že je celá situace vinou Disneyho. Dobrou zprávou tak zůstává, že v roli zůstane obsazený Tom Holland. Na veletrhu D23 se mladý herec vyjádřil, že se těší na Spider-Manovu budoucnost a doufá, že bude hrdina pokračovat stejně úžasně, jako doposud. Stejně smířlivý byl i Kevin Feige, který řekl, že věděl, že možnost pracovat s postavou Spider-Mana je omezená, a že děkuje za těch pět filmů, ve kterých se mohl hrdina pod Marvelem objevit.

Tom Holland pak nešetří superlativy a nechal se slyšet, že budoucnost Spider-Mana bude velkolepá a větší než doposud. Rádi bychom tomu věřili, a studio Sony se dušuje, že bude hrdina pokračovat směrem, jaký nastavil Kevin Feige. Spider-Man má stále mnoho protivníků, které je možné využít a určitě je z čeho čerpat, ale je třeba udržet správný přístup. To se může snadno změnit s jedním nešťastně natočeným filmem.

Spider-Man a jeho filmová cesta

Není na škodu připomenout si jádro problému od začátku. Spider-Man nebyl součástí filmového vesmíru Marvelu, který odstartoval v roce 2008. Za všechno mohou práva – pavoučí muž a celý jeho vesmír i s padouchy a postavami patřilo a nadále patří společnosti Sony. Ta také stojí za slavnou trilogiií, kde se jako Spider-Man objevil Tobey Maguire a režíroval Sam Raimi. Filmy si získaly spousty fanoušků a nastartovaly velkorozpočtové blockbustery s pokračováním, jak to známe dnes.

Sony se po letech rozhodlo využít hrdinu znovu, ale oba filmy Amazing Spider-Man se nesetkaly s nadšením. Ten druhý byl pak propadák a Sony začalo vyjednávat s Marvelem. Vznikla fůze, díky které se nový Spider-Man v podání Toma Hollanda objevil ve snímku Captain America: Civil War, a následně dostal sólovku Homecoming. Objevil se v Infinity War, Endgame a naposledy ve snímku Daleko od domova. Nezbývá než popřát Sony hodně štěstí k dalšímu tvůrčímu úspěchu s komiksovým hrdinou.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Ms. Marvel, She-Hulk a Moon Knight od Marvelu oficiálně potvrzené. Co si pro nás Disney na další roky připravil

Comic-Con 2019: Marvel odhalil všechny chystané projekty. Přijde čtvrtý Thor a vrátí se zabiják upírů Blade