Sociální sítě, které neznáte…a přesto je používají miliony lidí!

Možná si říkáte, že pokud jde o sociální sítě, nikdo se Facebooku ani zdaleka neblíží. A z globálního pohledu to tak opravdu je, ovšem zdaleka ne ve všech regionech má modrý gigant svou pozici tak jistou. Tady je výběr nejzajímavějších sociálních sítí, o kterých jste neslyšeli. Doplňte si vzdělání!

Sociální sítě

Čínské hordy

Asi vás nepřekvapí, že Čína si jede svoje a ke globálním sítím má trochu odpor. To se projevuje hned v několika vlastních sítích, které jsou podezřelými ekvivalenty těch západních. Třeba takový WeChat je nejpopulárnější čínskou komunikační platformou, založenou na textování a volání. Messenger a WhatsApp by se měli bát, jelikož WeChat aktivně užívá více než 800 milionů lidí. Od nedávna si přes tuhle appku ale můžete i rezervovat termín u doktora nebo zaplatit účty.

Další alternativu představuje Sina Weibo, jež nápadně připomíná Twitter. Jedná se o mikroblogovací síť, kam můžete vkládat krátké zprávy s omezením na 140 znaků. To už jsme někde viděli, že… A pokud v Číně sháníte komplexní řešení, sáhnete po Qzone, nejoblíbenější sociální síti, která v multimediálních i informačních možnostech dostatečně supluje Facebook. Akorát si čínští uživatelé musejí dát pozor na poměrně přísná cenzurní pravidla, protože zveřejnit politicky choulostivý příspěvek se nevyplácí…

Jižanské rande

Do mailu vám určitě někdy přišla pozvánka ze sítě Badoo. Nejspíš jste nevěděli, o co se jedná, tak teď už překvapeni nebudete. Jde o sociální síť se zaměřením na seznamování, takový předchůdce Tinderu. Stále je však populární především v Latinské Americe, Itálii, Francii a Španělsku. Na tuhle síť si ale dávejte pozor, jelikož v minulosti měla rozsáhlé problémy s bezpečností, únikem dat, vytvářením profilů bez souhlasu lidí a tak podobně. A vzhledem k tomu, že nic moc zajímavého nenabízí, měli byste se jí raději vyhnout.

A zase Rusko

Podivným případem je pak ruská síť VKontakte. Ta dlouho vypadala jako hodně stará verze Facebooku a nedávno prošla faceliftem, po kterém vypadá jako jen trochu stará verze Facebooku. Přestože ukradený vizuál může působit úsměvně, VKontakte je velký hráč, který v domovském Rusku stále Facebook poráží a má ambice prorazit i ve světě. A díky masám ruských uživatelů dokonce patří do dvacítky největších světových webů!

Kolem téhle sítě se ale vznáší řada otazníků. Například se spekuluje, nakolik je napojena na ruskou vládní garnituru. Tyhle pochybnosti vyvolal hlavně Pavel Durov, zakladatel sítě, který byl odsunut z pozice ředitele společnosti. Údajně proto, že odmítl vládě předat data o uživatelích. A aby toho nebylo málo, VKontakte čelila v minulých letech také několika žalobám. Obvykle se jednalo o porušování autorských práv, například umístěním kradených filmů na síť, ale problémy byly i s pornografií, kterou na téhle síti opravdu není těžké najít.

https://www.youtube.com/watch?v=E8Bm–1ykUY

Jak vidíte, obvykle se jedná o regionální varianty celosvětových sítí, v lokálních vodách tedy nějakou platformu, která by nám tu po čertech chyběla, najdete hodně těžko. Aspoň víme, že tu máme vše, co potřebujeme, a nenecháme se sítěmi zbytku světa zaskočit!

Vyzkoušeli jste nějakou neobvyklou sociální síť? Podělte se s námi o zážitky v komentářích!

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Přichází Workplace, nová sociální síť do práce. Má šanci uspět?

Je Snapchat rasistický? Největší aféry populární sociální sítě