Snídaně v restauracích? V posledních letech nic neobvyklého

Dobrá snídaně je základ úspěšného dne. Ale snídat někde jinde než v poklidu domova? Ať už vlastního nebo toho, kde jste se zrovna vzbudili? Dříve vzácnost, dnes standard.

Snídaně v restauraci? Proč ne...

Vlašák nebo fastood? Neee!

Ne. Vážně nemyslíme případy, kdy cestou do práce zhltnete v nádražním bufetu na stojáka dvacet deka vlašáku s rohlíkem. Ani když si v rámci léčby ranní kocoviny objednáte ve světoznámém fastfoodovém řetězci pseudohamburger, hranolky a litr coly. Opravdová snídaně, to chce klid, fajn prostředí a obsluhu – a hlavně kvalitní nabídku. Abyste odtamtud prostě odcházeli s pocitem, že lepší věci by vám ráno na talíři nedonesla ani vaše přítelkyně poté, co jste ji v noci pětkrát uspokojili.

Bagety a toasty? It´s over, baby

Před pár lety byla v tomto ohledu nabídka ještě dost omezená. A to dokonce i ve větších městech se stověžatou matičkou v čele. Tedy ne, že byste vůbec nenarazili na slušnější podniky s ranní otevírací dobou. Ale požadovat ke kávě nebo čaji do žaludku něco „lepšího“ než rozpečený toast nebo oschlou bagetu z předchozího dne bývala předem ztracená bitva. Doba se naštěstí změnila. Jak tedy vybrat podnik s tou nejlepší snídaní ve městě? Jasně – jde hodně o to, co zrovna vy rádi po ránu konzumujete, ale něco by mělo platit všude.

Osobní doporučení

Tak tohle je samozřejmě nejvíc. Určitě máte ve svém okolí spoustu „vzdělaných“ pivařů, vinařů, milovníků masa nebo pizzofilů, kteří vám poradí, kde dostanete to nejlepší z jejich oblíbených produktů. Zkušených restauračních snídaňoborců ale zas až tolik není. Když už na nějakého ve svém okolí náhodou narazíte, podrobte ho vyčerpávajícímu výslechu. Pokud nemáte, využijte sociální sítě a prostě vyzvídejte a ptejte se. Ať vám ty fejsbuky a twittery taky jednou poslouží k něčemu užitečnému.

S obsluhou nebo bufet?

Restaurace dnes nabízejí snídaňová menu v podstatě dvojí formou. Buď si objednáte přímo z nabídky á la carte nebo je k dispozici samoobslužný bufet, kde si sami naberete dle chuti – obvykle modelem „all you can eat“ za jednotnou cenu. Někde funguje i kombinace obojího. My rozhodně doporučujeme spíš první model. Jsou prostě věci, které u snídaně musí být stoprocentně čerstvé a připravené až po vaší objednávce. Z volských ok, míchaných vajíček nebo opečených plátků slaniny, válících se na bufetových stolech bůhvíjak dlouho, by se vám po ránu mohl slušně zvednout kufr.

Kouření u snídaně? To fakt ne!

Vážně nejsme militantní odpůrci kouření. Spíš naopak. Nicméně jistě uznáte, že všechny ty úžasné vůně omelet, teplých croissantů nebo čerstvě mleté kávy dokáže zahulený prostor – slovy pana prezidenta – řádně zkurvit. U oběda, natož večeře se to ještě dá snést – přes den se čich jakžtakž otupí. Ale u snídaně prostě zákaz, ok? Jestli vás tudíž po ranním příchodu do podniku praští přes nos tabákový dým, tak zase rychle vycouvejte a zkuste to o dům dál. Budiž útěchou, že na většině míst se u snídaně kouřit nesmí.

Chodíte také občas na snídaně do restaurací? A co si dáváte nejraději?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

5 věcí, které vám můžou zachránit kejhák

Farmářské tržiště. Kvalita nebo podvod?