Boom malých pivovarů v Česku. Vydrží?

V posledních letech si toho musel všimnout i zapřísáhlý nepivař. Malé a restaurační pivovary v Česku vyrůstají jako houby po dešti. Milovníci chmelového moku jásají a my se ptáme – jak dlouho tenhle trend ještě vydrží?

Pivní velmoc? Jak kdy

O tom, že Česko je pivovarskou velmocí, snad nikdo nepochybuje. I když léta tučná a hubená se v historii střídala. Za první republiky byl pivovar v každém větším i menším městě – po nástupu komančů jich většina vzala za své „díky“ znárodnění, ale i tak zůstal jejich počet poměrně vysoký. Asi nejhubenějším obdobím pak bylo prvních cca 15 let po „sametu“- tajfun jménem privatizace jich spoustu poslal ke dnu. Tvrdá obchodní politika zbylých pivovarských gigantů pak dílo zkázy málem dokonala.

No more eurobeer

Ono taky nebylo divu. Takový velký pivovarský koncern provozovatelům restaurací nabídl daleko lepší podmínky – vybavením restaurace (stoly, ubrusy, půllitry, reklama apod.) počínaje, nižší nákupní cenou piva konče. Naštěstí ale ruku v ruce s postupujícími nároky Čechů na kvalitní gastronomii přibývalo i pivařů, kteří měli už po krk univerzální chuti všudypřítomných „eurobeerů“ a zatoužili po větší pestrosti.

Co je malé, to je dobré

Po prvních nesmělých pokusech – ať už v podobě znovuobnovení dříve zaniklých pivovarů nebo vzniku zbrusu nových – se v posledních letech trend rozjel naplno. Kromě podniků, nabízejících výhradně produkty jednoho malého pivovaru, se stále víc rozmáhá „belgický“ model hospod střídající nabídku různých druhů piv od více výrobců – mnohdy se zaměřením na určitý region. Samostatnou kapitolou jsou pak restaurační pivovary, lákající hosty na pivo přímo z vlastní várky. A kdo má chuť na co nejpestřejší přehlídku zlatavých moků, tomu jistě přijde vhod celá řada každoročních pivních festivalů.

Z pivního úhlu pohledu prostě zažívá česká kotlina asi nejbohatší období v dějinách. Otázka na vás: dáváte přednost produkci z malých pivovarů anebo radši sázíte na osvědčenou jistotu velkých značek? Napište nám.

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nekuřácké rockové kluby. Nový trend?

7 důvodů, proč jsou domácí večírky lepší než pařba v klubu