Skvělé domácí výtvory. Dali byste je taky do kupy?

Co Čech to domácí kutil. Předělat, vyrobit, upravit – v tom můžou zlatý český ručičky konkurovat komukoliv na světě. Jsou ale věci, o který se u nás ještě nikdo nepokusil…

Domácí výtvory

Domácí Rolls Royce

Ruslan Moukanov z Kazachstánu před nějakou tou dobou viděl v místní knihovně fotky, na kterejch byl Rolls Royce Phantom. Mlaďas se okamžitě zamiloval. Věděl ale, že na auťák za půl mega euro nikdy mít nebude. Byl to ale kluk podnikavá, šikovná a nebál se přiložit ruku k dílu. Ze dvou starejch meďáků během jedinýho roku postavil vlastní Rolls Royce Phantom. „Když nepočítám práci a ten čas, kterej jsem tomu věnoval, tak můj RR stojí jen 3 tisíce euro. A přitom vypadá úžasně,“ pochlubil se hrdej Ruslan. Není na světě moc borců, který by se ve svejch čtyřiadvaceti letech mohli pyšnit tím, že maj vlastní Rolls Royce.

Domácí ponorka

Čínskej vynálezce Tao Xiang-li postavil už kde co, ale dlouhejch 34 let snil o vlastní ponorce. Jeho takřka celoživotní úsilí došlo naplnění a on se za pomoci opravdu minimálních finančních prostředků (mluví se o 4385 dolarech) a několika let práce dočkal a mohl se vydat na svojí první podvodní misi. Jeho domácí ponorka je sestrojená z elektromotorů, vrtulí, periskopu i regulačního hloubkoměru. Ponorka sestrojil sobecky jen jednomístnou, takže si podvodní dobrodružství může vychutnávat vždycky sám a v klidu.

Domácí horská dráha

Stále se zvyšující cena lupenů do zábavních parků vedla k vytvoření týhle domácí šílenosti. Jeremy Reid z Oklahoma City si na 10hektarovém pozemku vedle domu svých rodičů postavil vlastní horskou dráhu. Tahle ďábelská trasa, kterou tvoří a podpírá 16 kovovejch vzpěr, ho přišla na 10 tisíc doláčů. Jeremy, jako fanoušek všemožných rollercoasterů, svou radost nesdílí sám, ale rychlostí až 24 kilometrů za hodinu rád povozí i rodinu, kámoše nebo sousedy.

Domácí kostým Iron Mana

Opravdový fanoušci dokážou cokoliv. Příkladem je i teprve 17letej Archie Whitehead z Welwyn Garden City, města asi 35 kiláků od Londýna. Od dětství obdivoval Iron Mana a sledoval všechno, co se kolem týhle postavy šustlo. Nemohlo mu tak uniknout ani to, když si v Americe někdo začal dělat obleček z laminátu. Pro něj, jako študentíka střední školy, to byl cenově nedostupnej matroš, ale ve svým úsilí se nevzdal. Nakonec si svůj vlastní oblek Iron Mana udělal z levnějšího polystyrénu. Všechno má dokonale vymakaný z mnoha 3D modelů a popisů na internetu. I když musel k řezání používat jen nože, okraje polystyrénu dokonale začistil, slepil lepidlem a místech kloubů spojil malými vruty. Nakonec všechny nerovnosti a spoje pokryl akrylátem a svůj výtvor nastříkal barvami ve spreji. Na svým unikátním oblečku strávil přes čtyři měsíce usilovný práce, vrazil do něj 500 dolarů, ale výsledek opravdu stojí za to.

Domácí rikša tažená robotem

48letej Wu Yulu se živí jako zemědělec na okraji Pekingu. Jeho velkým a celoživotním koníčkem je sestrojování nejrůznějších robotů. Od roku 1986 už jich z kovového šrotu na svým dvorku vyrobil 47. A tak není žádný div, když ho vidíte na cestě, jak jeho rikšu netáhne kůň ani osel, ale robot. V jeho usilí ho nezastavilo ani rozpadající se manželství, ani potřísnění kyselinou z baterie. Jeho vytrvalost se vyplatila, se svejma robotickejma kámošema byl pozvanej i na světovou výstavu v Šanghaji v roce 2010. Od té doby dostal mnoho ocenění a uzavřel řadu smluv s vývojovejma centrama několika univerzit.

Autor: Zvonimír Bláha

Foto: Oddee.com

MOHLO  BY VÁS ZAJÍMAT:

Láďa Hruška nás opouští. Co budeme dělat?

15 zajímavostí o jazycích celého světa