Šílenci a jejich extrémní cesty. Obdivuhodné kousky!

Stačí mít sen a jít si za ním. Tohle by vám odpověděli všichni, kteří se vydali na nějaké extrémní putování. Jejich výkony jsou obdivuhodné, však posuďte sami…

Filmující student

Australan, který obeplul a objel zeměkouli v obojživelném autě

Ben Carlin realizoval svou touhu cestovatele a dobrodruha při cestě napříč celou Zemí. V roce 1950 vyrazil z kanadského Montrealu i se svou manželkou v roli prvního důstojníka. Ve speciálně upraveném obojživelném džípu jel cestou necestou – po vodě i po souši. Zhruba po třech čtvrtinách cesty, jak tenhle Australan s oblibou říká, jeho manželka dostala rozum a v Indii vystoupila. On však se svými kamarády dokončil cestu zpět do Montrealu. Tam dorazil po osmi letech 62 tisících km na souši a 17 tisíci na moři.

Chlapík, který tlačil 4115 km kolečko, aby získat peníze na výzkum rakoviny

Herkules, syn boha Dia a bohyně Alkmény byl obdařen nadlidskou silou a odvahou a byl vzorem hrdinu. V jeho stopách jako by se vydal 65letý Australan David Baird, který si řekl, že se na svůj věk cítí ještě dobře a že by měl nějak pomoci těm, kteří takové štěstí nemají. A tak vzal svoje zahradní kolečko a vydal se s ním na cestu napříč celou Austrálií. Jeho cílem bylo získat nějaké finanční prostředky na výzkum rakoviny prsu a prostaty. Jeho cesta trvala 112 dní, kolečko před sebou tlačil 10 – 12 hodin denně a ušel během ní 4115 kilometrů. Svěřil se, že během svého putování ani n okamžik nezapochyboval, že by svůj úmysl nedokončil. Jeho úsilí bylo odměněno vybranými 20 tisíci dolary.

Student svou 4800 km dlouhou cestu fotil, aby pak udělal krátký film

Christoph Rehage si v listopadu 2007 dal sám sobě dárek k narozeninám. Rozhodl se vyrazit na takovou „dlouhou procházku“. Měl v plánu jít pěšky z Pekingu, kde právě studoval, až do svého rodného města Bad Nenndorf v Německu. Na své cestě pořizoval tzv. Picture of Day. Všechny snímky dne pak časosběrně sestříhal a pospojoval, aby dal vzniknou krásnému krátkému dokumentu ze své cesty. Vidíme, jak vyrážel jako oholený klučina, které cestou musel překonávat mráz a sníh, písky a rozlehlost pouště Gobi a mnohdy i nekonečnou vzdálenost v osamění. Po roce se student rozhodl svou cestu ukončit a vrátil se zpátky ke studiu. Filmeček Walkabout však vznikl jako neopakovatelná vzpomínka.

Pekař, který šel 2928 km na chůdách

Už v roce 1891 dostal tehdy třiatřicetiletý Sylvain Dornon, pekař z města Arcachonnais, bláznivý nápad. Rozhodl se dojít z Paříže do Moskvy na tehdejší francouzsko-ruskou výstavu na chůdách. Co na tom, že cesta byla dlouhá téměř 3 tisíce kilometrů. Na 120 centimetrů vysokých chůdách se vydal vstříc své výzvě 12. března, aby přes Sedan, Lucemburk, Berlín a Vilnius nakonec 10. května dorazil do ruské metropole. Urazil průměrně vždy kolem 60 km za den. Diváci v Moskvě mu tleskali a volali „Víva la France.“ Jeho návrat do rodného města ale proběhl takřka bez povšimnutí. On přesto na chůdy nezanevřel a až do své smrti v roce 1900 se staral o jejich propagaci.

Autor: Petr Lízal

Foto: Oddee.com

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Unikátní způsoby cestování. Seznamte se…

5 úžasných přírodních divů světa