Skandály britské královské rodiny. Nahlédněte pod pokličku

Museli byste žít na jiné planetě, abyste uvěřili, že největším posledním skandálem britské královské rodiny je neochota královny Alžběty nosit roušku. O zábavu se teď celému světu stará sekáč Harry.

skandály královské rodiny

Mezi skandály královské rodiny nyní patří sám Harry. Co se může stát s princem, který se rozhodne žít jako každý jiný smrtelník s druhořadou americkou herečkou? Nebojte, nic strašného. Očešou jej o pár titulů, menší podíl z většího dědictví. A taky mu zrevidují ochranku na minimum. Žádná katastrofa, řeklo by se.

Jenže to by to nesměl být princ Harry. Zbavený bezpečnostního aparátu královského domu pak klidně v Kanadě zvedne telefon i dvěma populárním ruským pranksterům, kteří předstírají, že jsou Greta Thunbergová a její otec. A dobrák Harry se jim ochotně vyjeví, že Amerika je vlastně zemí zla. Pro šlechtěné britsko-americké diplomatické vztahy docela rána.

Staré a nové trapasy vévody ze Sussexu

Bohužel, u tohoto princátka to za poslední dekády nebyl první ani poslední trapas. Princ Harry-jdu-do-baráku, vévoda ze Sussexu, se rozhodně neproslavil až s přisednutím na divan všeobjímající Oprah. Vždy rovný a zhruba stejně tak užitečný, jako záložka v leporelu, staral se o nehezkou mediální publicitu královské rodině už od svého útlého mládí.

Když vypíchneme jen ty trable, které nestačila tisková agentura Jejího Veličenstva vyžehlit: v 16 letech repre-pobyt v odvykacím centru pro drogově závislé v Peckhamu, odkud se po 24 hodinách vyplakal domů. Prý tam byl jen z výchovných důvodů, protože mu někdo strčil do ruky jointa.

Rok 2004 stejně jako ´07 oslavil rvačkou s novináři, kteří jej přistihli, jak se „náhodou prochází“ kolem bordelu. Následně tu máme šňupání vodky na dovolené v Namibii (kam jel humanitárně pomáhat místním). O rok později naštval ochránce zvířat, když si vzal na partičku pola boty s ostruhami. Je to středověce rytířsky stylové, ale zakázané, jaké surové týrání koní.

Zapomněl? Možná. V roce 2011 namol-Harry padá na soukromé divoké párty do bazénu. Stane se to občas každému. Nahá partička biliardu? V L. A. žádný problém.

V královské rodině nejsou rasisté. Kromě Harryho

Fajnový pobyt v armádě mu měl trochu napravit morálku, ale skončil před kárnou komisí: kvůli rasistickým poznámkám, které měl vůči spolubojovníkům jiné barvy pleti. Ou. Mrzuté, protože tím jen doplnil obrázek, který o sobě stvořil v roce 2005 tím, že si jako vtipný večírkový kostým oblékl uniformu nazi-důstojníka. I s hákovým křížem. A nechal se v něm vyfotit.

Jasný, je ročník 1984, takže II. světovou válku osobně nepamatuje. Ale zdá se, že slušné vychování a vzdělání není to jediné, co u tohohle výlupka dlouhodobě absentuje. Když pak sedí tiše jako čípek na čekané u Oprah, a tváří se jako ztělesněná manželská oddanost, je těžké mu věřit i nos mezi zrzavým obočím.

I když bylo interview s vévodkyní Meghan dojemné až na půdu, a od začátku do konce průhledné jako reklama na dámské vložky, svým způsobem bylo královskou rodinu požehnáním. Víc než dobře totiž odvedlo pozornost od vážnějších problémů.

V listopadu 2019, ještě než se svět roz-rouškoval v rytmu covid-19, si totiž neodpustil princ Andrew rozhovor v pořadu BBC Newsnight. Kde se poměrně bez obalu rozhovořil na téma svého přátelství s Jeffrey Epsteinem. Ano, s tím nechvalně profláklým delikventem a deviantem, který nakonec musel spáchat sebevraždu, jinak by se o jeho zábavách (a co na nich dělal se státníky z celého světa a nezletilými kočkami) dozvěděl každý.

Mezi skandály královské rodiny je Harry jen malá ryba

Rozhovor, označovaný interně jako „nukleární exploze“ a „nejhorší PR královské rodiny od smrti princezny Diany“, byl vpravdě zdrcující. Andrew v něm totiž v podstatě chválil usvědčeného sexuálního predátora, a to v době, kdy se muži báli kvůli hnutí MeToo ve společnosti žen i hlasitě zakašlat.

Andrew si navíc popletl pár vlastních předchozích výpovědí, které měli známost s tímhle zvrhlíkem činit méně významnou a více vzdálenou. K tomu se přidalo vyšetřování FBI, při kterém Andrew minimálně spolupracoval, následoval krach jím podporovaných charit, a na povrch vyplavaly zprávy o 5 milionech liber nesplacených dluhů za soukromou chatičku ve Švýcarsku.

Když se k tomu připočetlo i nařčení z pedofilie, mohl Andrew jen děkovat celosvětové pandemii a Harrymu s Meghan za to, že se na něj konečně trochu zapomnělo. Harry se prostě moc nepovedl, a jistě o něm brzy uslyšíme znovu. Ale královská rodina mu může děkovat za to, že odvedl pozornost od mnohem peprnějších skandálů starého Andrewa.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Princ Charles jako klimatický podnikatel a další skandály britské královské rodiny. Kolik má královna Alžběta ulito v daňovém ráji?