Utopeni v kultu: Které slavné osobnosti propadly sektám a jaké to má následky?

Jste slavní, máte peníze, ale pořád si myslíte, že vám v životě něco schází? Že je tu něco víc? Dejte se k sektě nebo náboženskému kultu, tam už vám to vysvětlí!

sekta

Napojení na vyšší duchovní bytost, energii z vesmíru a víra ve vyléčení rakoviny. To je v kostce příběh deseti let života herce Val Kilmera. Zdá se, že nakonec s chemoterapií a dobrým koncem, a Křesťanskou vědeckou společností, jíž byl tehdy členem. To co mělo začít jako kurzy vnitřního rozvoje a sebepoznávání pak končilo jako sekta NXIVM, sexuálně vytěžující své členky a značkující je rozpáleným železem jako dobytek.

Pád herečky Allison Mack.

Své o tom ví například Allison Mack (hrála ve Smallville), která momentálně sedí. Protože se na „zasvěcování“ adeptek aktivně podílela. Škoda, že z toho nejsou fotky. V tomto podivuhodném spolku se totiž svezly tucty slavných osobností. Třeba kanadská herečka Nicki Clyne.

Každý má svou terapii

Kdyby věděli, do čeho jdou, radši si měli vybrat Společnost orgonitu. V té byla jako doma Kylie Jenner, hledající sílu nespoutaných orgasmů a nenasyceného libida. Měla nám dát radši vědět, ušetřila by si spoustu potíží. Takhle musela docházet na rehabilitační psycho-terapie s Jadenem a Willow Smithovými (ratolesti herce Willa Smitha).

podnikatelka
Kylie Jener propadla spolu se Smithovými stejnému kultu. (foto: instagram/kyliejenner)

Slavný černý kovboj a lovec mimozemšťanů prý neměl sebemenší tušení o tom, jaké volnočasové aktivity to jeho děti vyvíjejí. Zajímavé je, že zatímco Kylie byl vůdcem sekty ordinován skupinový sex, Smithovi jen po odpolednech lepili dohromady krystaly.

Když kult, tak aspoň s tradicí

„Historie“ tzv. Skymont Subud sahá k Indonésii a roku 1920. Od té doby se také do této „duchovno posouvající skupiny“ přidávají hollywoodské celebrity. Aktuálně se hovoří o Megan Marxové a manželích, Davidovi & Patricii Arquettových. Změnit svět k lepšímu se v Plném kruhu stejně naladěných pokoušel i Andrew Keegan. Chvilku mu trvalo, než pochopil, že kromě placení tučných členských příspěvků a ezo-hinduistických blábolů se svět kolem jeho meditacemi nelepší.

herec
Tom Cruise je zřejmě nejslavnějším členem scientologické církve. (foto: instagram/tomcruise)

Tohle prozření zatím chybí 25 000 členům Scientologie. Tahle sekta čítá půlku Hollywoodu. Příspěvky si tu platí „důchodci“ jako Tom Cruise nebo John Travolta, kteří nás nemrzí. Mrzí nás účast Christophera Leea (Jmenuju se Earl), a navíc je tu celá série mladších ambiciózních hvězdiček: Leah Remini, Katie Holmes, Erika Christensen, Kelly Prston Preston, Bijou Phillips, Christopher Masterson… co tu pohledávají? Recept na úspěch, poznání vyšší pravdy a víru v bizarní sci-fi knihu, kterou v roce 1950 vydal neúspěšný spisovatel sci-fi.

Malé i velké přešlapy

Michelle Pfeiffer si svého často vyvolila pavědu Breatharianismu, Winona Ryder byla zase součástí Duhové rodiny. Že je kolem něco v nepořádku poznaly, až když musely na farmě okopávat fazole.

Jayne Mansfield už dnes znají jen milovníci filmů pro pamětníky, ale u Jordyn Woods byste se už chytnout mohli. Co si našly? Starý dobrý satanismus! Ale jen na chvilku. Což je ale pořád o něco lepší, než příběh Neila Younga. Jasně, toho zpěváka, kterému je dnes 76 let. Ani v důchodu ale asi nezapomněl na školu, jaké se mu dostalo v Rodině. Kultu Charlese Mansona. Ano, toho, co zmasakroval těhotnou Sharon Tate.

Z tohohle úhlu pohledu pak určitou omluvenku můžeme vystavit Rose McGowan a Joaquinu Phoenixovi. Ti si život v sektě nevybrali, začlenili je tam jejich rodiče. Komunita Dětí božích, jak se spolek jmenoval, přitom používala v praxi z Bible jen kapitoly o Sodomě a Gomoře.

Christopher Owens, taky-člen, k tomu poznamenal, že jeho dětství bylo, jako kdyby ho vychovával sexuální Tálibán. Přesně opačné spektrum zážitků se pak pojí s dětstvím Emily Schromm. Ta skončila v náboženské komunitě tak puritánské, že to od té doby dohání.

Keira Maguire si pobyla ve sdruženíčku, jehož předseda měl 9 manželek a 64 dětí. Nevzpomíná na ty časy ráda. Rapperka Angel Haze zase docházela na schůzky Vyšší církve pentekostální apoštolské. Naštěstí to zabalila včas, snad proto, že měly povinné schůzky v modlitebně 3x týdně. Po jejím odchodu se „církev“ přejmenovala na Pilíř pravdy, a stala se extremistickou sektou se vším všudy. Její členkou tehdy byla další populární zpěvačka, Toni Braxton.

Víra ve vlastní mimořádnost je past

Touha uvěřit, že v životě je ještě něco víc, že někde čeká nějaká vyšší pravda a hlubší poznání, je ve své podstatě vlastní většině lidí. Chuť vystoupit z role všednosti, jež často vede na scestí nejrůznějších náboženských kultů a sekt, vedených duchovními vůdci a mesiáši, kteří vám zprostředkování vyššího vědomí a konečné pravdy nabízí, ale nepostihuje normální lidi tak často. Co za tím stojí? Celebrity a slavné herci/herečky jsou o své výjimečnosti už předem přesvědčení, věří z principu, že jsou vyvoleni k velkým věcem.

MOHLO VY BÁS ZAJÍMAT

Celebrity a charita. Kde je problém?

Proč současné klimatické hnutí začíná připomínat spíše nové klimatické náboženství