Celebrity a charita. Kde je problém?

Upřímný a nepředstíraný zájem o problémy zemí třetího světa vždycky potěší. Celebrity žijící v přepychu jsou na to učinění experti.

charita

Ať už jsou to jihokorejští pejsci určení k masnému zpracování, žalostně podvyživené děti ze Somálska, harvestorem kácený prales nebo chudá přadlena z Bangladéše, vždycky se tu najde nějaká světoznámá osobnost, která se ráda o cizí trable postará. A protože sociálně-ekonomicko-ekologických problémů má planeta a 7,7 miliard jejích obyvatel víc než dost, nemusí se zatím celebrity bát, že přijdou o možnost zvýraznit milým gestem sami sebe. Protože jejich charita dost často o ničem jiném než vlastní sebeprezentací není.

Nadace celebrit je nákladný projekt

Cathy’s Kids byly nadací spjatou s Khloe Kardashian. A 2,2 milionů dolarů, které se tu vybraly, měly jít na podporu prevence rakoviny žaludku u mladistvých. Než nadace po 7 letech skončila v úpadku, zasponzorovala jen výlet pro dva elitní basketbalové týmy. Není to přitom ten nejhorší příklad.

Rodinná nadace A-Rod Family chtěla podporovat vzdělávání mladistvých. Ze 400 000 $, vybraných k tomuto bohulibému účelu, se do cíle dostalo jen 90 babek. Jak je něco takového možné? Dost názorně to vysvětluje hospodaření nadace Born This Way Foundation, jejíž tváří byla Lady Gaga.

zpěvačka

Dar nedar. Charita v podání Lady Gaga. (foto: buzzfuss/123RF)

Charita v jejím podání ve výši 2,5 milionu dolarů, 406 552 šlo na právní poplatky, 150 000 na dárcovské poradenství, 50 000 na reklamu na sociálních platformách, 300 000 na plány strategického rozvoje, 60 000 na výzkum, 58 678 na podporu publicity v tisku, 47 825 na koordinaci projektu, 348 000 na vypravení reklamního autobusu (a 77 000 na jeho provoz), 63 000 na pronájem a stavbu jeviště. Že vám zbývá ještě cirka 5000 $? Přesně tolik stálo na šeku, který Lady Gaga reálně předala potřebným. To ostatní padlo na ten cirkus okolo. Pořád to ale není nejhorší.

Čistá nula pro potřebné

Zpěvačka Madonna v roce 2011 z 15 milionů kampaně Raising Malawi poslala do Afriky čistou nulu, zatímco si manažeři této charity pořizovali v rámci odměn nová auta. A nulový benefit měli i příjemci Kanye West Foundation. Balík 570 000 dolarů se rozmělnil na poplatky a vedení nadace, která po čtyřech letech fungování skončila se sumou 546 $ na účtu a zavřela krám. To je nám ale charita.

To už je nám sympatičtější rapper Wyclef Jean, jehož nadace Yele vybrala 16 mega na pomoc zničenému Haiti. Investoval do výroby předraženého merche, zaplatil vlastní dluhy, štědře obdaroval svou milenku. Na Haiti už to stejně lepší nebude, tak co?

Někdo dává málo, jiný vůbec

Darovanému koni se na zuby hledět nemá, ale příspěvky Jeffa Bezose jsou skutečně bezosé. Jako když na pomoc požáry poničené Austrálii daroval slušný balík 700 000 $. Fajn. Ale věděli jste, že ročně vydělává okolo 78 miliard? Na svůj dar musel vydělávat celých 5 minut! V jeho podání je to podobné, jako byste vy na záchranu světa přispěli pětikorunou ze své celoroční výplaty. Musí se ale nechat, že Bezos aspoň dává.

To modelka Lele Pons, herec Tom Hiddleston, youtuber Pewdiepie nebo herečka Amber Heard skončili jen u prázdných slibů. Jejich jména už médii v pochvalných zmínkách o přislíbené štědrosti stejně proběhla, takže proč to zbytečně hrotit.

herečka

Jedna z těch kdo slíbil a nic se nestalo, Amber Heard. (foto: chazbharj/123RF)

Celkem podstatná je i podoba „daru“. Izraelsko-americká star a Wonder Woman  Gal Gadot si rozhodně nešplhla svým nedávným nápadem na nový cover singlu Imagine. Jo, je právě pandemie covid-19, vyrazili vás z práce, vaše máma umřela na plicním… ale pořád si můžete tenhle song na podporu morálky poslechnout v rádiu. Čtyřikrát za den. A to vám jistě pomůže. Jasně že ty prachy mohly jít místo nákupu vysílacího času třeba na fond utahaných zdravotníků nebo na nové ventilátory, ale to byste neměli tuhle hvězdičku pořád v hlavě.

Celebrity umí přitáhnout pozornost k řadě dost zásadních problémů a svou slávou a reputací zaštítit nejeden charitativní projekt. Je ale přehnané myslet si, že to většinou dělají z nějakého jiného zájmu, než jen kvůli vlastnímu PR.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Charita s hořkou příchutí. Vánoční bitka o dárky nebo peníze od rasistů. Jak to v praxi dopadne, když se dobrý nápad zvrtne

Kam investovat volné peníze? Zhodnoťte potenciální výnos i riziko