Charita s hořkou příchutí. Vánoční bitka o dárky nebo peníze od rasistů. Jak to v praxi dopadne, když se dobrý nápad zvrtne

Dobrovolné akce na pomoc lidem v nouzi jsou populární. Dávají nám zapomenout, jak sobečtí normálně jsme. Ne vždy se ale myšlenka charity setká s úspěchem. Vlastně, dost často je z ochoty pomáhat nějaké to mrzení.

Ne vždy se charita setká s úspěchem

Charita vždy začíná dobrou myšlenkou, ale nápad se občas promění v něco docela nečekaného. Na konci května 2017 roztrhala bomba v Manchasteru 22 lidí a dalších 119 zranila. Přišli na koncert Ariany Grande, která měla víc štěstí, než její fanoušci. Rozhodla se, že se nenechá zastrašit teroristy a koncert zopakuje. Vlastně, přizve na něj mnohem více hvězd, a všechno to bude mnohem lepší. Jen se spoustou policistů v civilu, pyrotechniky v záloze a bezpečnostními rámy. To kdyby se mezi posluchači zase objevil nějaký popuzený radikalizovaný muslim s trhavinou. A pointa? Pokud máte lístek z posledního výbuchem ukončeného vystoupení, je váš vstup zadarmo. A tady to konečně začíná být vtipné.

Lístek z druhé ruky

Mezi přizvanými hvězdami se objevil Robbie Williams, Justin Bieber, Coldplay, Miley Cyrus nebo Katy Perry. Takže se dá říct, že tržní hodnota od minula zkrvavené vstupenky dost stoupla na ceně. Vlastně, vzrostla natolik, že většina z 14 200 původních účastníků koncertu – pokud zrovna neleželi v nemocnici nebo v manchesterské márnici – raději střelila tenhle lístek na koncert roku na internetu. Těch 400 liber na ruku, za které byly tikety k sehnání na e-Bay, přišlo přeživším fanouškům užitečnější. Internetové aukce se snažily prodej těchto lístků zastavit, ale marně. Charita pro dobrou věc se nepovedla.

Pomáháme potřebným

Kraťas, šlus neboli zkrat. Prostě krátké spojení. Tak přesně k tomu došlo loni kolem Vánoc v severním Walesu, v komunikaci mezi místní nemocnicí a oblastní charitou. Bylo to vážně dost trapné, a na vás plně ponecháme výběr toho největšího tupce. O co šlo? Nejprve tu máme oddělení nemocnice pro děti se speciálními potřebami. Ano, jsou opravdu „jiné“, vesměs mentálně postižené. Mimochodem, tomu oddělení tu říkají Cuddles, tedy Mazlíci. Děti, které mají málo mazlení a tulení. A o to přesně šlo: poshánět penízky na pár plyšáků, tulících polštářků a možná pár králíčků. Aby ty děti mohly něco nebo někoho obejmout.

Kosmonauti jsou v pořádku

Pak je tu místní charita, která každý rok už deset let za sebou pořádá pouliční průvod masek, při kterém vybírá příspěvky. Tentokrát to mělo jít na Mazlíky. Stovka účinkujících v průvodu ale zhřešila. Kromě kosmonautů, skřítků, vodníků, pilotů a víl se totiž v reji masek nacházelo i několik bílých mužů, převlečených za černochy. Černé rappery alá RunDMC a africké plážové prodavače korálků. Což představeným nemocnice přišlo krajně rasistické, bigotní a předpojaté. Vážně. Tak moc, že si ty tisíce liber pro Mazlíky nevzali. Protože běloch převlečený za černocha je prostě víc, než úsměv dítěte.

Štědrovečerní hody s příchutí vnitřností

Zrak většiny seniorů není nejlepší. Ale když si nasadí brýle na čtení a přidají k tomu lupu, pozor na ně! Zrovna takhle se totiž němečtí důchodci dozvěděli, že vánoční pochoutka, kterou jim v roce 2016 dovezli z charitativní organizace Osnabrücker Tafel, je krmení pro psy. Luxusně vypadající konzervičky „plné zeleniny z venkova a těch nejlepších kousků masa“ byly určeny hafanům. Byl to dost trapas, a zmíněná charita měla co vysvětlovat. Omluva, že si nedostatečně přečetli, co krátkozrakým seniorům podávají, moc nezabrala.

Charita s vůní koniny

Kupte si balónek! Kus za dva dolary. Jeden půjde na charitu. Podepsaný balónek pak přivážete k chumlu dalších, a nakonec je jako symbol naděje vypustíme do vzduchu. Co se může pokazit, ne? Přesně takhle to v roce 1986 udělali v Clevelandu, a vytvořili balónkový mrak z 1 429 643 héliem nafouknutých barevných koulí. Paráda. Bublinatá nádhera byla po vypuštění větrem zanesena na místní dostihovou dráhu, kde vyděsila závodící koně. Asi tucet se jich rozsekalo na maděru a muselo být utraceno.

Vánoce v Detroitu jsou nejvíc!

Americký Detroit je už delší dobou parodií na město, ale Vánoce v roce 2017 tu překonaly všechna očekávání. Bylo to hodně ve stylu Montyho Burnse, ikonického miliardáře ze Simpsonů. Nejprve místní komunitní charita vybrala peníze na pár metráků hraček pro děti ze sociálně slabších rodin. Děti se i s rodiči ve slavný den postavili do fronty před prosklenou výlohou, kde tyhle dárky čekaly. A v zástupu stáli hezkých pár hodin, protože pořadatelé někam založili klíče.

V Detroitu je docela chladno, takže když na nebi vyšla první hvězdička, emoce už dost pracovaly. Nakonec jedna hodně vytočená a promrzlá mamina vytáhla na pořadatelku hledající klíče nůž. Nastala epická rvačka, ve které si asi stovka mamin a jejich ratolestí začalo upouštět páru a srovnávat účty. Nakonec to celé rozebrala policie. Protože zlobili, dostali kulové. Vánoce na detroitský způsob jsou ale top.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Téma peníze: výdělky za porno by vyléčily světový hladomor dvakrát! Kolik je vůbec na světě peněz? A jak dopadají výherci milionových loterií?

Influenceři a bloggeři nepopisují úplnou pravdu. Tady je výstražná lekce o blogujících cestovatelích