Kam investovat volné peníze? Zhodnoťte potenciální výnos i riziko

Tuzemská ekonomika se stále nenachází v dobré kondici, za což může zejména onemocnění Covid-19 a s tím spojené zvýšené vládní výdaje. Za účelem zpomalení šíření viru byly uzavřeny továrny, takže česká ekonomika meziročně hodně ztratila na výkonnosti.

kam investovat peníze

Pokles ekonomiky je sice spojený s nižšími příjmy domácností, ale opětovný začátek růstu je skvělým okamžikem pro začátek investování. Vyděláte nejenom na hodnotě dané věci nebo produktu, ale také samotným ekonomickým růstem. Kam tedy investovat peníze?

Proč je důležité zhodnotit pohled investora na riziko a výnosnost?

V investování platí dvě základní pravidla, která se týkají rizika a výnosnosti. Většina z vás touží po velmi výnosné investici jenom s minimálním rizikem, nicméně takhle jednoduše to v ekonomice nefunguje. Výnosné produkty bývají velice rizikové, a naopak relativně bezpečná investice nepřináší tak vysoký výnos.

Ještě předtím, než začnete hledat konkrétní investiční produkt, měli byste si sami zhodnotit váš postoj k riziku a výnosnosti. To bude základní odrazový můstek, na základě něhož naleznete optimální investiční produkt stvořený podle vašich představ.

Stavební spoření

Kam investovat peníze? Nabízí se spoření. Stavební spoření jako takové sice nepatří do klasického způsobu investování, ale přesto jej mnoho lidí používá jako ochranu svých financí před vlivy růstu cenové hladiny. V České republice je stavební spoření jedním z nejlepších způsobů, jak snadno zhodnocovat peníze, navíc se státní podporou.

Započteme-li maximální státní podporu, můžete se ročně dostat na výnos od 3 do 6 procent, což není úplně špatné. Takto uložené finanční prostředky však nelze prvních 6 let od uzavření smlouvy o stavebním spoření vybrat.

spoření
Stavební spoření je dnes už samozřejmost. (foto: 123RF)

Dluhopisy

Investování do dluhopisů patří k vůbec nejstarším formám investování, protože je vždy spojeno s poptávkou peněz ať už z hlediska firem, nebo z pohledu státu. Právě státem emitované dluhopisy jsou nejbezpečnější a bývají prakticky bez rizika.

Existuje jen velmi malá teoretická možnost, že stát svůj dluh neuhradí. Častější formou pro většinu investorů představují korporátní dluhopisy. Ty jsou o něco rizikovější, ale vyšší nejistota je vykoupena výnosem až 10 procent. Společnost emitující tyto cenné papíry může zkrachovat a pak vám zbydou pouze oči pro pláč.

dluhopisy
Dluhopisy nejsou tak výhodné, zato bezpečné. (Foto: 123RF)

Akcie

Nákup a prodej akcií je laickou veřejností považován za nejlepší způsob investování. Málokdo ovšem ví, že investování do akcií vyžaduje pevné nervy a absorbování obrovského rizika. To je sice vykoupeno vysokými výnosy, ale jako investor se musíte v problematice akcií a finančních trhů orientovat. Nákup a prodej akcií je také spojen s velkou časovou náročností.

Abyste z cenných papírů profitovali, je nutné jejich držení alespoň 3 roky. Na českém trhu jsou velmi oblíbené akcie ČEZu a v nedávné minulosti obrovsky stouply akcie České zbrojovky. Abyste na akciích opravdu vydělali, je dobré předvídat další kroky vedení velkých společností, případně mít dobré oko na nově založené a perspektivní firmy.

kam investovat peníze akcie
Akcie jsou atraktivní, leč rizikové. (foto: 123RF)

Fyzické kovy

Místo investic do nemovitostí uvádíme raději fyzické kovy, protože na trhu s domy a byty už se nevyskytuje příliš mnoho výhodných investičních nemovitostí. Oproti tomu trh s fyzickými kovy je stálý a relativně výnosný vzhledem k nízkému riziku.

Hlavní výhodou této investice je protiinflační páka, protože čím více peněz bude v oběhu, tím větší cenu budou mít drahé kovy. Názory zkušených a úspěšných investorů na drahé kovy se ovšem velmi liší. Někteří nevidí důvod investovat do zlata a stříbra, ale jiní nedají na kovy dopustit.

kovy
Drahé kovy rostou v době krize. (Foto: 123RF)

Máte-li přebytečné peníze, zapřemýšlejte nad investicí. Pokud je budete nechávat na běžném účtu, vlivem inflace ztrácejí na hodnotě, a přitom by vám nenáročnou formou mohly vydělávat.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Kam investovat peníze v roce 2021

Investice do zlata aneb vyplatí se to v dnešní době?