Kam investovat peníze v roce 2021

O investování v posledních měsících prudce vzrostl zájem, čemuž se nelze divit. Nikdo nechce, aby úspory, které se tak dlouho ukrývají pod polštářem, pomalu, ale jistě pojídala inflace. Zejména nyní, kdy možností, kam investovat peníze, je celá řada. Že vám na účtu také dřímají nevyužité finance? Investujte je tam, kde budou každým dnem růst! Vybudujte si z nich pasivní příjem. Nemusíte pracovat pro peníze, peníze mohou pracovat pro vás.

trendy

Investování do akcií nemusí být oříšek

Jednou z možností, kam investovat peníze, jsou akcie. Akciový trh se zejména vloni těšil obrovskému zájmu ze strany investorů. Do tohoto (na první pohled velmi riskantního) světa zamířilo mnoho začínajících jedinců, kterým se zachtělo investovat do společností, jako je Apple, Amazon nebo vzruch budící Tesla. Očekává se, že tento trend bude i nadále pokračovat.

I když je pravdou, že investování do akcií vyžaduje jisté znalosti a sledování trhu, když si najdete toho správného brokera, investování nebude tak složité a těžké. Pozornost upněte například na brokera eToro, který umožňuje obchodovat nejen s akciemi světových gigantů i menších společností, ale také zde lze obchodovat s ETF, CFD nebo kryptoměnami či ropou. Stačí si pročíst eToro recenze. Prozradí ty nejdůležitější informace o brokerovi a také přední výhody, k nimž patří:

  • Investování do akcií bez poplatků
  • Nakoupení až 16 kryptoměn
  • Obchodování na forexu
  • Automatické kopírování obchodů obchodníků

Zlato v době krize roste

Že si na akcie zprvu netroufáte? Další možností je také zlato nebo jiné drahé kovy. Pokud bychom se měli pozastavit jenom u zlata, o něm se ví, že roste v době krize. Čili aktuální situace zlatu přímo nahrává do karet. Nejeden odborník tento krok schvaluje. Jsou totiž toho názoru, že zlato by mělo tvořit pět až deset procent celého investičního portfolia.

I zlato s sebou nese řadu výhod, k nimž patří například:

  • Neztrácí na hodnotě tak rychle jako jiné investice
  • Je možné ho použít jako finanční jištění

Nemovitosti zažívají zlaté časy

Pokud sledujete dění v investičním světě, víte, že se doslova strhla lavina zájemců o bytové jednotky nebo menší rodinné domy vhodné k pronájmu. Nemovitosti zkrátka byly, jsou a budou jednou z nejoblíbenějších a nejméně rizikových investic, do které se můžete pustit. Pokud vás však tento svět láká, neměli byste dlouho váhat. Nemovitosti totiž mizí stejně rychle jako pára nad hrncem.

Důvodem aktuálního zájmu o investiční nemovitosti není jen aktuální krize, která donutila člověka k investičním krokům, ale také nízká hypoteční úroková sazba. Ta se díky panujícímu koronaviru dostala vloni na velmi nízké hodnoty, čehož řada lidí využila. Letos se očekává, že bude postupně stoupat, což je alarmující zjištění vedoucí ke zvyšujícímu se zájmu o nemovitosti.

Dluhopisy se pyšní nízkou rizikovostí

I když se říká, že všechny investice jsou rizikové, některé jsou méně, jiné více. Jestliže nechcete jít do příliš velké nejistoty, nabízí se investování do dluhopisů. I když se u nich nedočkáte tak vysokého úroku jako v případě akcií, pro začátek podnikání jsou dluhopisy tou ideální volbou. Jsou poměrně stabilní, mají předvídatelné úrokové sazby, navíc víte, jaké zhodnocení můžete očekávat.

Je libo víno nebo umění?

Mnoho lidí si myslí, že investovat peníze je možné jenom do věcí, které vlastně nevidíme (vyjma nemovitostí). Ale není to tak. Své dlouho spřádané úspory je možné vložit i do umění nebo třeba do vína. Co se týče vína, do něj se příliš neinvestuje, a to je velká škoda. Jedná se o velmi zajímavý způsob investice. I když prvotní vklady bývají vyšší (zejména pokud se víno musí skladovat ve specifičtějších podmínkách), investice se po dozrání a prodeji mnohonásobně vrátí.

Co se týče umění, je to další způsob, jak zajímavě diverzifikovat své portfolio. Navíc se na svou investici můžete dnes a denně dívat, pokud si ji pověsíte v obývacím pokoji nebo ložnici. V této oblasti však platí jedno nepsané pravidlo, a sice mělo by se investovat do umění jen v případě, že tomu rozumíte. Snáze se zde můžete napálit.