Bioklimatická pergola: Zahradní stavba, ve které byste chtěli bydlet

A když ne rovnou bydlet, tak minimálně trávit většinu volného času. Důvod? Je prozaický. V bioklimatické pergole se člověk cítí příjemně takřka za každého počasí. Pokud jste vždy snili o zahradní stavbě, která vám poslouží jako druhý domov na čerstvém vzduchu, právě jste ji našli. Ale hezky popořadě.

pergola

Proč si pořídit pergolu?

Ještě než se seznámíte s bioklimatickou pergolou, připomeňte si, proč byste si vůbec pergolu jako takovou měli pořídit.

Mít rodinný dům se zahradou je v dnešní době lockdownové k nezaplacení. Ale ani na zahradě nemůžeme trávit čas, jak se nám zlíbí. Jsme odkázáni na rozmary počasí. A když si matička Příroda usmyslí, dokáže nám pořádně zavařit. Ještě, že je člověk vynalézavý tvor – ve stínu pergoly se dá příjemně vegetovat i během tropických veder.

V pergole si ráno přečtete noviny, v poledne vychutnáte oběd a v podvečer třeba sklenici dobrého vína. No a během víkendu poslouží jako perfektní zázemí pro zahradní party. Jinými slovy, získáte vysoce praktické a estetické místo, kde budete moct trávit čas s rodinou či přáteli.


Proč je jasnou volbou hliníková konstrukce?

Doby, kdy se pergoly stavěly pouze ze dřeva, jsou dávno pryč. Trendy posledních let hrajou do karet moderním materiálům a v oblasti zahradních staveb nyní kraluje hliník. Oproti dřevu nabízí spoustu podstatných výhod.

Kromě dostupné ceny se hliníkové pergoly chlubí extra dlouhou životností a minimálními nároky na údržbu. Proto jsou znamenitou volbou pro každého, kdo si chce především užívat relax a nemuset pravidelně obnovovat nátěr dřevěné konstrukce. A i když je čas od času nutné vyčistit i hliník, jde o nenáročný proces – vystačíte si s vodou a šetrným saponátem nebo čističem určeným na hliníkové povrchy.

Odolnost hliníku vůči povětrnostním vlivům je pověstná. Přežije téměř všechno a dlouhodobě si uchovává původní vzhled. Vhodně situovaná hliníková pergola vypadá dobře i u staršího domu.

Za zmínku stojí i rychlost stavby. V podstatě nejde o nic jiného než o skládačku, kterou hravě zvládnete svépomocí, a to se základním nářadím. Jen nezapomeňte, že samotné stavbě předchází příprava povrchu (zarovnání zeminy do roviny a příprava štěrkového lože). Základ konstrukce tvoří betonové patky. Po jejich vybetonování následuje pokládka zámkové dlažby a zasypání okrajů kačírkem.

V čem exceluje bioklimatická pergola?

Výhody hliníkové pergoly znáte, ale možná netušíte, v čem se od ní liší ta bioklimatická. Pro pořádek – bioklimatická pergola je je specifickou variantou hliníkové pergoly. Využívá nejnovější technické trendy a posouvá ochranu před vnějšími vlivy na další úroveň. Okamžitě se dokáže přizpůsobit aktuálním počasí a vždy se v ní budete cítit komfortně.

Hlavní rozdíl mezi obyčejnou hliníkovou a bioklimatickou pergolou spočívá v přítomnosti naklápěcích lamel, které kryjí konstrukci. Lamely lze mechanicky či elektronicky naklápět tak, aby efektivně clonily sluneční paprsky. Střecha pergoly se skládá z několika samostatných sekcí. Když se lamely pevně uzavřou, vzniká neprostupná střešní plocha – dokonalá ochrana před deštěm.

Přednosti bioklimatické pergoly vynikají ještě o něco více, když boky konstrukce chrání screenové rolety. Kombinace skelného vlákna, PVC a polyesteru představuje ideální štít proti bočnímu větru. V případě napojení na větrná čidla se rolety vždy spolehlivě zatáhnout ještě před tím, než vítr udeří extra velkou silou.

Pokud vás bioklimatická pergola nadchla a chcete se o ní dozvědět více, obraťte se na odborníky z Labony (labona.cz). V nabídce najdete populární luxusní model Artosi, který se může stát vybroušeným diamantem i té vaší zahrady.