Jak vytvořit zahradní jezírko a jak se o něj starat?

Zahradní jezírko je vítanou oázou klidu v dnešní době plné pracovních povinností a každodenních starostí. Stále více lidí si chce po práci odpočinout, a přitom neopustit prostor svého domova.

zahradní jezírko

Zahradní jezírko nabízí ideální příležitost k odpočinku, a navíc se velmi rychle stane domovem menších i větších živočichů. Jakmile se u takové oázy klidu natáhnete na deku a zaposloucháte se do zvuků přírody, okamžitě zapomenete na všechny starosti. Jak si ale zahradní jezírko vytvořit?

Před stavbou si vše pečlivě naplánujte

U výstavby zahradního jezírka samozřejmě platí, že byste před zahájením výkopových prací měli mít jasno o tom, jak bude jezírko vypadat. V žádném případě nepodceňujte fázi plánování. Nejprve na zahradě pomocí provázku vyznačte prostor, v němž se bude jezírko nacházet, a současně nezapomeňte na rozvržení různě hlubokých zón.

Správně vyhloubené jezírko by mělo disponovat mělkou bažinou, mělkou vodou a také vodou hlubokou. Spád mezi jednotlivými zónami nesmí přesahovat 30°. V případě většího úhlu dojde k sesunutí štěrku a zakořeněných rostlin, což rozhodně nechcete.

Jak a kde zahájit kopání?

Na kopání zahradního jezírka není nic složitého. Začněte kopat zvenku směrem do středu jezírka. Při kopání přibližně dodržujte předem navržené různě hluboké zóny. Okolo okrajů jezírka vytvořte příkop o hloubce asi 15 centimetrů, který bude sloužit jako přírodní bariéra proti kapilární vlhkosti. Do kopání se můžete pustit buď s pomocí lopaty a krumpáče, nebo lze použít těžkou techniku. Tato volba závisí především na velikosti jezírka.

Proč je potřeba zajistit rovné okraje jezírka?

Výstavba zahradního jezírka však není pouze o vykopání jámy a jejím napuštění vodou. Jednou z prvních činností po dokončení výkopu musí být srovnání okrajů do absolutní roviny. K tomu se nejlépe hodí dlouhá lať s vodováhou.

Pokud tento krok podceníte, může se snadno stát, že po napuštění jezírka se bude voda na jedné straně přelévat přes okraj, zatímco na straně druhé nebude dosahovat požadované výšky. Optimální je tedy dokonalé zarovnání okraje jezírka. V jednom místě však můžete udělat menší rýhu, aby mohla voda v případě prudkého deště přirozeně odtékat.

Položte jezírkovou fólii a sázejte květiny

Jedním z posledních kroků při výstavbě zahradního jezírka je položení speciální jezírkové fólie. Po jejím zasypání jemným pískem je jezírko ochráněno před pozdějšími úniky vody.

·         Fólie by měla přes hranici jezírka přesahovat asi o 50 centimetrů, aby bylo možné její pevné uchycení.

·         Jakmile je dokončeno sypání písku a štěrku, můžete začít s napouštěním vody.

·         Použijete-li chlorovanou vodu, nechte tekutinu odstát přibližně týden a až poté začněte s vysazováním vodních rostlin.

·         Pro výsadbu rostlin je ideální použít speciální koše nebo tašky, které se dají snadno přichytit na dno jezírka. Díky tomu se rostliny velmi rychle přizpůsobí okolnímu prostředí a bude se jim dařit.

·         Jakmile jste spokojeni s výzdobou jezírka, můžete jej po okraj napustit vodou. Počítejte ovšem s tím, že jezírková fólie se bude postupně přizpůsobovat tvaru koryta, což může trvat ještě několik dní.

Jak se o zahradní jezírko starat?

Dopuštěním vody do jezírka však vaše úsilí nekončí. Aby oáza klidu zůstala dokonalá po celý rok, musíte se o zahradní jezírko starat. Základem péče je zachování co možná nejčistší vody, k čemuž je vhodné využít rostliny.

Rostliny by měly zabírat přibližně polovinu plochy jezírka, takže vytvoří stín, díky němuž se voda nebude tak rychle kazit. Pokud nestačí přirozené čištění vody v jezírku, je vhodné využít umělou filtraci. Jeho volbu pochopitelně přizpůsobte objemu jezírka a také živočichům, kteří v něm žijí. Samozřejmostí v péči o jezírko by měl být výlov listí nebo klacků.

Samotná výstavba zahradního jezírka je velmi snadná. Následná péče je sice o něco složitější, ale i tak ji bez větších problémů zvládne každý šikovnější kutil.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Skvělé vychytávky na chatu či chalupu. Tyhle vám ušetří čas, zajistí bezpečnost a navodí klid a pohodu!

Ovocné stromy z podzimní výsadby se lépe ujmou