Investice do zlata aneb vyplatí se to v dnešní době?

Zlato patří mezi drahé kovy, které bude oceňováno v jakékoliv době. Jedná se tedy o skvělou příležitost, kam investovat. Nabízí se několik způsobů, jak můžete své peníze uložit do zlata. Tato investice je poměrně oblíbená a spolehlivá, cena zlata totiž jen tak výrazně neklesne.

investice do zlata

Proč právě investice do zlata?

Zlato lze považovat za měnu, která je univerzální a všeobecně respektovaná. Jeho potenciál existuje již po mnoho staletí, počítá se tedy s tím, že neztratí svou hodnotu. Díky tomu poskytuje jistotu i lidem, kteří chtějí bezpečně investovat.

Pokud tedy hledáte spolehlivé řešení, u kterého se nemusíte bát ztrát, právě investice do zlata může být tím pravým pro vás. Z dlouhodobého hlediska si totiž můžete být jistí, že své finance zhodnotíte nadprůměrně.

Jak investovat?

Investiční slitky zlata můžete zakoupit v různých velikostech a hmotnostech. Díky tomu je tento materiál snadno zpeněžitelný. Zlato si můžete pořídit i v podobě pamětních mincí, to přidává ještě uměleckou hodnotu. Díky tomu tak můžete kompenzovat cenové výkyvy a daňové zatížení.

Vzhledem k tomu, že mince mají jedinečné zpracování, a především ve sbírkách se stávají žádaným sběratelským artiklem, samotná hodnota drahého kovu bude výrazně převýšena. Navíc je to také skvělý způsob investice, pokud toužíte po něčem více než je samotný kov. Mince a medaile totiž nabízí uměleckou hodnotu, která se navíc postupem času zvyšuje.

Postupné ukládání

Pokud nemáte větší obnos peněz, který byste mohli do zlata vložit, ale přesto chcete investovat právě do tohoto drahého kovu, nabízí se i možnost postupného ukládání do zlata. Díky menším částkám, které uložíte každý měsíc, můžete po čase získat celou zlatou cihlu.

Výhodou je, že takto můžete investovat přes společnosti, které nakupují velké množství zlata, takže cena je výhodnější. Vy si tak pouze vyberete, kolik chcete měsíčně uložit peněz. Může to být 600 korun za měsíc.

Záleží jen na vás, kolik peněz můžete odložit bokem. Měsíční platba v hodnotě 600 korun znamená investici do troyské unce, čím vyšší částku pak za měsíc zaplatíte, tím více zlata získáte, a to od 50 do 500 gramů v podobě zlaté cihly.

Takový způsob investování je opravdu jednoduchý, navíc nemusíte vkládat velké množství financí najednou. Snadno si tak během určitého časového období spolehlivě uložíte peníze do tohoto drahého kovu. Pak už záleží jen na vás, kdy se rozhodnete zlato prodat.

Vyplatí se to?

Zlato sice nabízí zajímavé zhodnocení, ovšem kromě toho je také skvělým prostředkem pro rozšíření vašeho portfolia. To by totiž mělo být na sobě nezávislé, abyste v případě, kdy na jedné ze svých investic proděláte, měli stále jistotu výdělku v jiných investicích.

Zlato je navíc poměrně samostatné, nemusíte se tak bát, že by jeho cena byla ovlivněna jinými investicemi jako jsou nemovitosti nebo akcie, které se poslední dobou také stávají oblíbenou investicí.

Nespornou výhodou tohoto žlutého kovu je jeho uchování hodnoty. Skutečně se tak nemusíte bát, že byste touto investicí prodělali. Cenu ovlivňuje hlavně střed nabídky a poptávky. Nabídka začíná pomalu klesat, zatímco poptávka se bude zvyšovat.

Hodnota zlata tedy bude jistě stoupat. Navíc může sloužit také jako skvělá alternativa, pokud by se zbortil nám známý systém papírových peněz.

Do zlata můžete investovat zcela dle svých možností a potřeb, aniž byste se museli bát, že o část peněz jednoho dne přijdete. Při uložení do tohoto kovu získáte určitou jistotu, že si vaše peníze zachovají hodnotu. Navíc zlato není zatíženo daní, mimo medaile a mince. Rozhodně tedy u tohoto typu investice převládají pozitiva. Pokud tedy hledáte příležitost, nemusíte už dále váhat.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Investice do zlata jako ochrana peněz proti neovladatelné inflaci

Kam investovat peníze v roce 2021