Sedm lidí na palubě. Jaké vybrat rodinné auto, když je vás trochu víc?

Potřebujete rodinné auto, kam se vejde opravdu hodně lidí? Dnes už to nemusí řešit jen dodávka. Další řadu sedadel mají k dispozici sedmimístná MPV, ale i velké a luxusní SUV modely. Na výběr je spousta variant různých značek.

Jaké vybrat rodinné auto?

Občas je nutné ustoupit účelnosti, a pořídit auto pro více než pět pasažérů. Nejspíš to nebyl váš motoristický sen, ale praktické důvody si to žádají. Dříve tenhle problém řešila dodávka nebo minivan. Dnes lze v nabídkách automobilek najít další modely, které si s úkolem odvézt až sedm lidí poradí. Třetí řada sedadel je samozřejmě trochu limitovaná místem, ale svůj účel splní. Vytažením přídavných sedaček se také zmenší prostor v zavazadlovém prostoru.

Volkswagen Sharan

Typický zástupce sedmimístných vozů je Sharan. Patří do kategorie MPV a jedná se o rodinné auto, které ale nabídne veliký komfort. Navíc jsou pryč doby, kdy bylo jeho řízení nudné – dvoulitrový naftový motor poskytuje výkon 110 kW (150 koní). K dispozici je pouze naftový agregát. Sharan se vyrábí od roku 1995 a v nabídce Volkswagenu napevno zakořenil. Cena nového Sharanu začíná od 992 900Kč a můžete vybírat navíc z bohaté výbavy. Panoramatické střešní okno, dřevo v interiéru, všechny možné asistenty nebo automatické otevírání víka kufru. Takovým poznávacím znamením Sharanu jsou boční posuvné dveře, které se dají ovládat elektrikou.

Tip: Pokud vás prostorný model od automobilky VW zaujal, projděte si detaily vozu Volkswagen Sharan na stránkách firmy TUkas. Najdete zde ke stažení ceník, výběr příslušenství i odkaz na konfigurátor. Vyžádat si můžete rovnou také předváděcí jízdu.

Sedm lidí v autě. Jak vybrat rodinné auto, když je vás trochu víc?

zdroj: ProChlapy.cz

Volkswagen Touran

Německý výrobce má pro vás i levnější variantu s trochu menšími rozměry. I sem ale nacpete sedm lidí. Touran má k dispozici i benzínový motor – 1,5 TSI (110W). Nafta je k dispozici ve dvou provedeních –  1,6 TDI má 85kW a 2,0 TDI 110kW. Tohle jsou zkrátka vozy, u kterých zákazníci stále upřednostňují naftu. Toto MPV začíná na ceně 683.900 Kč, a na rozdíl od Sharanu je zde mnohem variabilnější možnost příplatkové výbavy. Šestistupňové manuály a sedmistupňové automatické převodovky jsou už dnes standartem a můžete je mít v jakémkoli modelu. V kabině auta si budete připadat jako v Golfu. Na první pohled zvenku vůbec není patrné, že auto dokáže přepravit až sedm osob, což leckdo uvítá. Třetí řada sedadel je také za příplatek a sedačky vytáhnete v zavazadlovém prostoru. Samozřejmě je tu méně místa, než ve větším Sharanu.

Sedm lidí v autě. Jak vybrat rodinné auto, když je vás trochu víc?

zdroj: ProChlapy.cz

Citroën C4 GrandTourer

I Citroën má v nabídce rodinné MPV pro sedm lidí. GrandTourer má typicky pro Citroën svůj nestandardní vzhled, kteří jedni proklínají, a druzí si ho pochvalují pro jeho odlišnost. C4 GrandTourer je úplně nový model. V nabídce samozřejmě zůstává Citroën GrandTourer, ale to je dodávka. Proto označení C4. V Citroënu je všechno jinak – kontrolky pro řidiče najdete uprostřed nad panelem infotainmentu. Motorizace jsou benzínový motor 1.2 (96kW), a dieselový motor 1.6 HDI (96kW). Vznětové jednotky jsou pak ještě ve verzí BlueHDI, a to 1.5 a 2.0. Tam se cena šroubuje nahoru. Všude už je k manuálu nabízen i osmistupňový automat. Armáda asistentů nebo adaptivní tempomat už jsou klasikou. Třetí řada sedadel je pak vhodná opravdu spíše pro děti, dospělí se zde budou tísnit. Pořizovací cena C4 GrandToureru začíná na 519.900 Kč.

Sedm lidí v autě. Jak vybrat rodinné auto, když je vás trochu víc?

zdroj: ProChlapy.cz

Toyota Land Cruiser

A co takhle něco velkého? Land Cruiser byl modernizován minulý rok. Známý terénní vůz dostal moderní výbavu, aby konkuroval současným vozům. Cena startuje na 1.049.900 Kč, takže už jsme trochu výš. Tohle je ale třídvéřová varianta. Auto, které odveze sedm lidí, pak začíná na 1.469.900 Kč. Tohle auto není jen SUV, je to schopný vůz do terénu, se kterým není problém dostat se na vaší chatu v horách, když zrovna nachumelí nebo jsou lesní cesty mokré a plné bahna. V nabídce je jediná motorizace – 2.8 D-4D s výkonem 130kW a šestistupňovou automatickou převodovkou. Samozřejmě s pohonem 4×4. Standardní výbavou je třízónová klimatizace, osmipalcový displej infotainmentu a systém čtyř kamer, které monitorují vůz ze šesti různých úhlů. Navíc můžete sledovat i terén pod autem.

Sedm lidí v autě. Jak vybrat rodinné auto, když je vás trochu víc?

zdroj: toyota.cz

Lexus RX L

Je libo luxusní SUV? I model RX L pojme sedm cestujících. Verze L znamená, že je o 11 cm delší než původní model RX. Jeho cena u nás startuje na částce 1.780.000 Kč. Jedinou volbou je hybridní provedení 450h 4×4, za kterým se skrývá vidlicový šestiválec o objemu 3.5, který je kombinován se dvěma elektromotory. Výkon celku je 230kw, což je slušná porce (313 koní). Rozpoznávání dopravních značek, automatická dálková světla, aktivní tempomat, hlídání jízdního pruhu, to vše je k dispozici. Dokonce i pasažéři ve třetí řadě mají svůj vlastní panel, kde mohou ovládat třízónovou klimatizaci. Zadní sedadla se potom sklápí elektronicky. Připlatit si můžete například za kameru, která sleduje mrtvý úhel vozu.

Sedm lidí v autě. Jak vybrat rodinné auto, když je vás trochu víc?

zdroj: toyota.cz

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nové auto versus rok staré auto. Vyplatí se vybírat loňský model? V čem je výhoda značkové ojetiny?

Náš autotest: Škoda Fabia prošla modernizací a našla si správné zákazníky. Má nějaké slabiny?