Kdy nám dojde ropa? Jednoduchá otázka, složitá odpověď

Je to zdánlivě jednoduchá (a přitom dost podstatná) otázka, která ale nemá podobně jednoduchou odpověď. Odpovědí má spoustu, každý si obvykle vybere tu, která se nejvíc hodí jeho záměrům.

ropa

Příklad? Žijete z dividend ropné těžby, provozujete síť rafinérií a čerpacích stanic? Pak potřebujete všechny okolo přesvědčit, že ropy je spolehlivě dostupný dostatek ještě na dlouhá léta. Šéfujete ropnému království? Vaše prosperita je založená na tom, že fosilní ráj nikdy neskončí. Opačné tvrzení vás ekonomicky i mocensky poškodí. Jste šílený eko-aktivista nebo máte akcie v Tesle? Pak chcete vykreslit svět, kde už se ve vrtech ozývá stejné srkání, jako když brčko mezi kostkami ledu narazí ve sklenici na samé dno.

Takže první dobrá rada zdarma zní: U odpovědi na to, kdy nám dojde ropa, se koukejte hlavně po tom, kdo vám ji dává.

Vrtání se v odpovědi

Proč je vlastně tak těžké odpovědět? Odhad záleží na tom, kolik ropy se průměrně spotřebuje. A to se mění. Dnes efektivněji a po menších dávkách spotřebováváme více. Ona spotřeba přitom někde roste a jindy klesá. Za pandemie klesala, teď je na vzestupu. Že stačí jen spočítat, kolik toho „vyžereme“ za den a je to? Eee..  ono nejde jen o žíznivé motory aut (lodí, letadel). Ty si říkají asi o celkově 65 % spotřeby. Ale pozor: Tendence ke snížení spotřeby fosilních paliv v auto-moto sekci se neodrazí na snížení tam, kde se bez ropy jako základní suroviny pro výrobu neobejdeme.

Jak to? Zbývajících 35 % vytěžené ropy padne na výrobu asfaltu, plastů, maziv a lubrikantů, léčiv. Svět bez ropy tedy není zeleným rájem, je to i svět bez mazaných mechanických strojů a řady léků. Ani ukončení éry spalovacích motorů nebude znamenat ukončení těžby ropy. Potřebujeme ji i jinde. To se hodí vzít do úvahy, než půjdete někam protestovat. A zatímco svět zvolna opouští dieselové motory, výroba plastů globálně roste. Takže poptávka po ropě v jiných odvětvích rozhodně neklesá. Ještě jste se v tom neztratili?

Druhá podstatná věta, shrnutí šílených a nepřesných průměrů spotřeby, tedy zní: Momentálně svět potřebuje okolo 100 milionů barelů ropy denně. A ještě dlouho se na tom nic nezmění.

Kolik toho vlastně máme?

Jeden barel ropy nese necelých 160 litrů, a fajn, potřebujeme jich 100 milionů za den. Teď ještě vědět, kolik je těch černých polotekutých soplů pod zemí, že jo? Ale to my úplně přesně nevíme. Ne všude. Určité „rezervy“ máme dobře podchycené a potvrzené, u jiných je to spíš různě nepřesný odhad. Se slušnou jistotou můžeme říct, že 1,7 bilionu barelů tam dole skutečně je. A s o dost menší jistotou pak můžeme tvrdit (podle toho, komu to zrovna prospěje), že se tam nachází ještě další 3-4 biliony barelů.

Možné to je. Jenže ejhle, ony ty ložiska a naleziště jsou v zásadě dvou typů. Když to hodně zjednodušíme, tak buď dostupná, anebo nedostupná. Ta druhá jsou sice taky teoreticky „dostupná“, ale jejich těžba se nikomu pro komplikovanost nevyplatí. Takže kdy nám dojde ropa? Odpočítáváme: Při současné spotřebě, prověřeném stavu rezerv a dostupné těžbě: Za 17 000 dní. Anebo pokud budeme větší optimisti, tak za 47 000 dní.

Takže buď za 46, nebo za 128 let.

Menší spotřeba fosilních paliv ale odhad výrazně prodlužuje. Toho, že by nám ropa došla, do opravdu poslední kapičky, se nejspíš nikdy nedočkáme. Důvody, proč chceme její spotřebu výrazně omezit, ve skutečnosti s tím, že by jí mělo být málo, nesouvisí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Náš autotest: Hyundai Tucson je prvním českým hybridem. Komu se doopravdy vyplatí a kolik ušetří paliva

Elektromobil vs hybrid: základní rozdíly, které pomohou při výběru