Amatérské chyby sériových vrahů. Na čem ztroskotaly jejich ďábelské činy?

I mistr tesař se někdy utne. A obávaní sérioví vrazi, kteří děsili nevinné? K jejich dopadení často přispěla náhoda, doprovázená vydatnou porcí čirého amatérismu, hlouposti nebo šetřílkovství.

chyby

Šťavnaté podrobnosti řádění Dennise Radera, řečeného BTK (bind-torture-kill, tedy něco jako znehybnit-mučit-zabít), raději vynecháme. Trávení ani klidnému spaní takové historky neprospívají. Vystačíme si s tím, že zamordoval 10 lidí – kterým předtím do domu instaloval zabezpečovací systém – aby je měl uchránit běsnění BTK. Jako podnikatelský plán to špatné nebylo. Chybu učinil v tom, že cítil nutkání dělit se podrobnostmi o svých činech s policejními vyšetřovateli. Chtěl je tím dráždit. A jaké se dopustil chyby?

Poštovní známky za obsáhlé dopisy jsou drahé. Proto sám vyzval policisty, aby mu poskytli zdarma jednu disketu k počítači (zeptejte se prarodičů nebo v muzeu, co taková disketa byla zač), jejímž prostřednictvím s nimi bude moci komunikovat. Muži zákona se tak z metadat okamžitě dozvěděli, že záhadný BTK pro ně sepisuje moudra každou neděli, na počítači ve vzdělávacím středisku místního kostela. Rader netušil, že něco takového je vůbec možné. A že hodiny trávil tím, že sepisoval vlastní doznání.

Nedostatek důvtipu se neodpouští

David Berkowitz si připadal jako Bůh. Tedy, spíše jako Bůh smrti. Protože rozhodoval o tom, kdo bude žít a koho jen tak odpraví. Nožem nebo velkorážním revolverem. Ve svém autě značky Ford Galaxy vysedával celé hodiny, a bavil se svou neomezenou mocí nad životem a smrtí. Během takových výjezdů do terénu zabil 7 a zranil 9 lidí. A na co konečně dojel? Na nezaplacené pokuty za špatné parkování. Tohoto démona teroru ani ve snu nenapadlo, že by taková malichernost mohla spojit místo činu a vůz s jeho osobou. Usvědčení šílence pak bylo docela hračka.

Zmínit musíme i Charlese Mansona a jeho partičku. Která po kalifornských bazarech prodávala jeté Volkswageny se slevou, protože měly interiér trochu od krve. Ale dnes už jsou vrazi chytřejší, že? Jak se to vezme. Danueal Drayton, vrahounek a sexuální násilník z Los Angeles si ve svém telefonu neponechal jen kontakty na své budoucí oběti, které sesbíral na Tinderu. On si ponechal i jejich fotky z místa činu. A Israel Keyes zase s chutí vybíral peníze z bankomatů kreditními kartami, které sebral svým obětem. Bankomaty mají kamery, víme? On to nevěděl. Hodně amatérské chyby.

Příliš zvědavá vnoučata

Co má společného Joseph DeAngelo a Lonnie David Franklin? Oba byli sexuální násilníci, sérioví vrazi. A oba unikali dopadení desítky let. Za mříže je pak oba poslaly nezpochybnitelné DNA důkazy. Ne že by v tom byli nevinně, ale za časů jejich šíleného běsnění tyhle metody nebyly ještě v módě. Usvědčilo je to, že jejich současní příbuzní a vzdálení potomci se zhlédli v tvorbě genealogických rodokmenů podle DNA. Znáte to, taková ta hříčka, která vám prozradí, z kolika % jste Kelt, Afričan nebo habsburský šlechtic.

Jakmile si jednou takový testík necháte udělat, vaše DNA se objeví v národní databázi, do které mohou nahlížet i policejní vyšetřovatelé. A ti na základě stop z místa činu (v případě uvedených pánů to bylo sperma a sliny) dokáží přiřadit váš profil DNA k vaší rodové linii. Tady je pak zvědavost vnoučat přivedla až k dědečkům-vrahům. Což je asi nepotěšilo. Místo důchodu je čekalo doživotí. Ale dobře jim tak.

Dilema ucpaného záchodu

A na závěr šampion, kterého jen tak někdo nepřekoná. Budeme trochu nechutní ale: zkoušeli jste někdy spláchnout dámskou hygienickou vložku do záchodu? Aniž bychom to dál (doslova) rozmazávali, je dobrý důvod, proč byste to neměli dělat. Ano, ucpat záchod a vyplavit spodní patra stupačkami není nic těžkého. Zvlášť v baráku s britskou kanalizací. A teď si představte, že někdo jako Dennis Nilsen bude skrze splachovací záchod likvidovat rozkrájené ostatky nejméně 6 (ale spíš asi 15) lidí, které u sebe v bytě zamordoval. Takové chyby se může dopustit jen opravdový pitomec, říkáte se.

Bude to špinavé? Ano. Bude to smrdět? To víte, že ano. A ucpe se záchod a vyplaví stupačkami do nižších pater nejrůznější tučně hnijící kousky, kůstky a nehtíky? Zajisté! Nilsen už to ví taky. A už taky ví, že k takhle ucpané toaletě nemá volat instalatéry. Dostal doživotí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Zneklidňující hlášky sériových vrahů

Nejznámější sériové vražedkyně a jejich nechvályhodné „rekordy“