Apokalypsa a nápojový lístek:  Můžete si v místě jaderného výbuchu dopřát pivo?

Chernobylite, celá série Fallout, Wasteland I + II, nepřekonatelný S.T.A.L.K.E.R. Je to výčet, který neusiluje o úplnost, ale slouží k dokreslení příkladu post-apokalyptických her, které se odehrávají „ve dnech poté…co to někde bouchlo“. Lokálně, v Zóně, globálně. Proč je zmiňujeme? Protože od doby, co se svět oprostil od strašáka jaderné války, a zrušil nejrůznější středně-hloupá cvičení Civilní obrany, jsou tyhle gamesy pro miliony lidí asi jediným zdrojem informací, jak by to asi pak mohlo vypadat.

pivo

Můžeme si dát v místě jaderného výbuchu pivo? Ještě pár dní před koncem letošního února to byla otázka ryze teoretická. Teď spíš řešíme, kam ho dát chladit.

Strašák je zpět, a s ním i otázka, jestli si budeme moci dát drink, až se polovina světa rozplyne v hřibech jaderných výbuchů, zatímco ta druhá půlka bude vydýchávat radioaktivní popílek smíšený s odpadem z miliard lidí, kteří podstoupí nedobrovolnou kremaci. Kdyby šílený Putin proměnil svět v hromadu sutin (nebezpečně se to rýmuje!), pár doušků osvěžujícího pití by jistě bodlo. A nemusí to být nutně NukaCola nebo vodka. Hodilo by se cokoliv.

Experiment, který potěšil

V post-apo PC hrách, věčném pramenu našeho poučení, je hrdinové popíjejí v jednom kuse. Doplňují si tím staminu i hit-pointy, takže by se mohlo zdát, že se nápojový lístek nukleární explozí příliš nezmění. Pokud ale tušíte něco o radioaktivitě, potřebujete o trochu víc jistoty, než inspiraci životním příběhem někoho, kdo vylezl do Pustiny z Vaultu. A právě pro takové zvědavce je tu studie z roku 1955, kterou zorganizovala americká armáda.

Taky je trápilo, jaký bude mít výbuch dopad na komerčně vyráběné balené nápoje. Chtěli to vědět tak moc, že kvůli tomu odpálili do nebes celé jedno „cvičné“ městečko na střelnici v Nevadě (místo obyvatel tam byly figuríny). Říkali tomu Operace Teapot. Městečko přitom bylo našlapané běžně dostupnými potravinami, rozmístěnými v ledničkách, spížích, skříních, sklepech a skladech. A pak se měřilo, jak moc závadné to po třiceti-kilotunové masáži je.

Dobré zprávy? Rozhodně. Bezprostředně po výbuchu je konzumovatelné prakticky cokoliv v plechu a skle. Je to ozářené a zdraví neprospěšné? Ano. Ale v limitu tolerovatelném, pro krátkodobou konzumaci snesitelné. Takže pokud náhodou přežijete, klidně to můžete oslavit a dát si vyhlazené pivo. Jen pozor.

S týdny „po výbuchu“ se prahové hranice posouvají. A zrovna konzervy se stávají podstatnou, záření sbírající nepříjemností. Takže to balení šestipiva v plechovce vypijte dřív než minerálku. Tu si nechejte na později. Třeba až světu začnou vládnout šílení kanibalové nebo zmutovaní mravenci. Na zdraví.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Zářivý odchod na věčnost. Co se stane, když v kremační peci skončí radioaktivní tělo

Šílené lékařské experimenty: Léčba homosexuality i efektivní likvidace jedem