TOP 11: Rumy, které byste měli za svůj život ochutnat

Chcete si vybavit svůj domácí bar? Rum je rozhodně základním druhem alkoholu, který by vám neměl chybět. Zapomeňte ale na klasický Tuzemák, tím žádnou návštěvu neohromíte – a upřímně, ani si moc nepochutnáte, navíc s rumem tahle pálenka nemá nic společného. Raději zavítejte do skvostnějších vod námořnického pití a nechte se inspirovat TOP rumy pro rok 2022. Ani s jedním rozhodně neuděláte krok vedle.

rumy

Základní dělení

Nejenom víno, ale také rumy se dělí podle své barvy. Jaké jsou základní druhy?

Bílý nebo čirý rum

Tyto světlé rumy zrají krátce – stačí jim jeden rok. Poté se filtrují, aby se zbavily barvy, kterou získaly během procesu zrání. Mají jemné a lehké tělo, díky čemuž se hodí k míchání do nápojů, u nichž nechcete příliš výraznou likérovou chuť, jako je například mojito.

Zlatý rum

Zlatý rum získává svou ikonickou barvu a chuť díky sudu, ve kterém zraje. Zlaté nebo světlé rumy se často vyznačují nádechem vanilky, mandlí a citrusů. Nejlépe se hodí do koktejlů, které vyžadují výraznou rumovou chuť.

Tmavý rum

Tmavý rum zraje nejdéle ze všech druhů rumu. Dřevěné sudy mu dodávají charakteristickou tmavou barvu a komplexní kouřovou chuť. Je vynikající v koktejlech, ale hodí se i k samostatnému popíjení.

rum
Každý rum se vyznačuje specifickými tóny chutí. (foto: 123RF)

1. SelvaRey

Jedná se o bílý rum, v němž můžete cítit nádech banánů, citrusů a vanilky. Takže je skvělý pro přidání do tropických koktejlů.

2. Santa Teresa 1796 Solera

Hladký a suchý rum, který pochází z Venezuely, je velice jemný s jedinečnou chutí hořké čokolády, ořechů, medu a pepře. Po rozvolnění jeho aroma také můžete cítit nádech dřeva. Je tedy ideální pro vánoční období.

3. Captain Morgan Original Spiced Rum

Kdo by neznal klasického Morgana? Tento rum je ochucený mimo jiné různými semínky, sušeným ovocem, zázvorem a skořicí. U nás se často míchá s colou, což je ale pro znalce jednoznačná degradace. Nejlépe je si rum vychutnat čistý po malých doušcích.

4. Diplomatico Reserva Exclusiva

Venezuelský rum, který si vychutnáte jak samotný, tak je skvělý pro přípravu koktejlů, jako je například daiquiri. V chuti můžete opět cítit Vánoce, které reprezentují rumové rozinky, ale také sušenky se sladkou polevou.

5. Rum Flor de Caña 4 Añejo Oro

Tento rum, který pochází z Nikaragui, je specifický tím, že se vyrábí zcela bez cukru, lepku a umělých přísad. Proto je často míchaný se speciálním sirupem, ozdobený pomerančovou kůrou.

6. Myers’s Original Dark Rum

Milovníci sladkého tento rum jistě ocení. Je totiž bohatý na máslové tóny sladké cukrové třtiny, karamelu, tabáku, kůže, medu a hořké čokolády. Často se přidává do receptů na čokoládový dort či jiný sladký koláč. Přestože jeho domovinou je Jamajka, je hojně používaný v Japonsku.

daiquiri
Do koktejlu daiquiri se hodí rum Diplomatico Reserva Exclusiva. (foto: 123RF)

7. The Real McCoy Barbados Rum 3 Year

Tento bílý rum se vyrábí v malých sériích v měděných kotlíkových a sloupových destilačních přístrojích a poté zraje v dubových sudech po bourbonu. To mu dodává tóny citrusů, vanilky, máslového karamelu, opečeného kokosu, muškátového oříšku a jemného dubu.

8. The Funk

Skvělá volba pro přidání do koktejlů, je totiž extra ovocný a tropický. A právě sladkost tohoto bílého rumu pomáhá snížit hořkost například toniku či jiných nápojů, které používáme do koktejlů.

9. Mount Gay Rum Black Barrel

Black Barrel od společnosti Mount Gay získal v soutěži International Wines & Spirit Competition 95 bodů ze 100 možných. Buket nabízí brnící pikantnost a kvalitu. Tento rum si zaslouží být opravdu pomalu vychutnáván.

10. Bílý rum Plantation 3 Stars

Tento rum získal nespočet ocenění, včetně zlatých medailí z Bahamas Rum Festival v roce 2017 a Rum XP Miami v roce 2018. Jednoduchá sladkost z něj dělá ideální základ pro koktejly inspirované tropickým podnebím, zejména mojito.

11. Rum Barrell Tales Of Two Islands 8 Year

Rum Tale of Two Islands získal v roce 2018 zlatou medaili na soutěži San Francisco World Spirits Competition a to zaslouženě, protože má ohromně vrstevnatou chuť. Popíjejte ho pomalu, abyste zachytili jasné tropické tóny, náznaky tmavé melasy a podtóny kouře.

Máte rádi rumy, nebo dáváte přednost jinému druhu alkoholu?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nejtvrdší druhy alkoholu aneb za co vás játra nepochválí

Vodka se nemusí jenom pít. Má i praktické využití v domácnosti nebo na zahradě