Nejtvrdší druhy alkoholu aneb za co vás játra nepochválí

V současné době je možné ochutnat obrovské množství alkoholických nápojů. Jaké z nich jsou ovšem nejsilnější na světě?

Eesti Piiritus

Pokud budeme pátrat po nejsilnějším alkoholickém nápoji vůbec, minimálně legálně prodávaném, na piedestal musíme postavit likér s názvem Eesti Piiritus, což lze přeložit jako „estonský alkohol“, ale také jako „estonští duchové“. Troufáme si přitom tvrdit, že pokud do sebe láhev s tímto nápojem otočíte, nějakého toho ducha spatříte. Obsahuje totiž neskutečných 96,6 % alkoholu! Přesto se stále jedná o „soft“ variantu. V roce 1938 byl totiž v Rakvere otevřen zrekonstruovaný lihovar, který vyráběl Eesti Piiritus s obsahem alkoholu 98 %, pročež je zapsán do Guinessovy knihy rekordů.

Vodka Spirytus

Vodka Spirytus je pálena z obilí u našich severních sousedů, tedy v Polsku. Nemá přitom prakticky žádnou vůni ani chuť, ale pokud si dáte byť jen malého panáčka, udeří vás jako málo co. Jak by také ne, když obsahuje 96 % alkoholu! Ačkoli si ji můžete pořídit i v několika českých e-shopech, jedná se „jen“ o 95% variantu, nicméně v Polsku ji seženete bez větších problémů. Asi ale nemusíme dlouze rozvádět, že jde o velmi nebezpečné pití. Ostatně je známý případ z australského Perthu, kde 18letá studentka zemřela pouze po několika skleničkách.  Pokud tedy budete chtít tento supersilný alkohol ochutnat, buďte opatrní.

Cocoroco

Dalším nápojem, který se vyznačuje extrémně vysokým obsahem alkoholu, je Cocoroco. Vyrábí se přitom z cukrové třtiny (stejně jako rum), a to v Bolívii. Místní násoskové si jej mohou pořídit v plechovkách, které připomínají spíše nádoby na benzín. Po vypití obou tekutin vám koneckonců budu asi stejně „dobře“. Cocoroco totiž obsahuje 96 % alkoholu! Nejznámějšími značkami jsou Caiman a Ceibo, ale zřejmě nepřekvapí, že jejich produkty jsou zakázané v některých okolních zemích. Např. v Chile se nesmí prodávat nápoje s vyšším obsahem alkoholu než 55 %, což se zdá jako poměrně rozumné rozhodnutí.

Everclear

Everclear je prvním nápojem z našeho výčtu, který obsahuje méně než 96 % alkoholu. Tato lihovina vyráběná z obilí americkou společností Luxco (dříve David Sherman Corporation), existuje v několika variantách, které nesou název 120, 151, 189 a 190 U.S. Proof. Poslední z nich přitom obsahuje 95 % alkoholu. Přesto se jedná o asi nejznámější extrémně silný nápoj, protože výše zmíněné produkty jsou známé spíše na lokální úrovni. Everclear se přesto nemůže prodávat ve všech státech USA, protože některé z nich mají stanovenu maximální hranici obsahu alkoholu v prodávaných lihovinách.

Bruichladdich X4 Perilous

Nápoj s tímto zvláštním názvem sice obsahuje „jen“ 92 % alkoholu, nicméně se jedná o produkt z nejvzácnějších. Jistě, Cocoroco asi v ČR také neochutnáte, ale produktu skotského lihovaru Bruichladdich Distillery, který byl založen už v roce 1881, bylo vyrobeno pouze 5 000 lahví, jejichž obsah zrál 10 let v dubových sudech. Není tedy divu, že se jedná o jednu z nejvzácnějších whisky, jíž si může vychutnat jen málokdo. Podle některých aukčních webů, které se mj. soustředí i na kvalitní vína a whisky, se cena jedné láhve pohybuje mezi 2 500 a 3 000 librami, může se tedy vyšplhat na více než 90 000 Kč!

Jaký alkohol je nejsilnější v ČR?

V České republice jsou nejsilnějšími nápoji některé druhy slivovic, které mohou obsahovat přes 50 % alkoholu. V kontextu našeho článku tedy žádná hitparáda. Jak už jsme na druhou stranu naznačili, některé výše zmíněné nápoje si můžete pořídit i u nás. V běžné distribuční síti ovšem narazíte spíše na velmi silné vodky, rumy nebo absinty. Nejsilnějším alkoholem v ČR, který lze jednoduše sehnat, je ovšem Stroh 80, který obsahuje 80 % alkoholu. Tento nápoj s rumovým aroma se ostatně už od roku 1832 vyrábí v sousedním Rakousku a lze jej ochutnat i v některých českých barech a hospodách.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Promile alkoholu v krvi. Co to vlastně znamená, kdo je světový rekordman a které státy jich povolují za volantem nejvíce?

Zbytkový alkohol: Jak zjistit, že už můžete řídit? Který alkohol je nejhorší a jak urychlit odbourávání? Proč jsou na tom ženy hůř?