Promile alkoholu v krvi. Co to vlastně znamená, kdo je světový rekordman a které státy jich povolují za volantem nejvíce?

Nejen k oslavám obvykle patří alkohol, kterým se u nás celoročně rozhodně nešetří. Nezřídka se tedy stává, že máme vyšší promile alkoholu v krvi. Co to vlastně znamená? Kolik promile naměřili největším rekordmanům u nás i ve světě? A kde povolují největší toleranci za volantem?

Promile alkoholu v krvi

Promile jako pro mille

I když se o pojmu „promile“ často mluví, zvláště při zálibě Čechů v konzumaci alkoholu, mnoho lidí vlastně neví, co to je. Moudřejší budeme, když vyjdeme z toho, že výraz vznikl z latinského pro mille, což znamená „na tisíc“. Jedná se totiž o jednu desetinu procenta. A jelikož je 100 % maximum představující celek, přestože někteří soudruzi v dřívějších dobách plnili plán i na 120 %, promile označuje jednu tisícinu. Pokud byste tedy žili v obci, která má tisíc obyvatel, vaše maličkost by představovala jednu promile, což se zapisuje jako 1 ‰.

Jak je to s promile alkoholu v krvi?

Z výše uvedeného je patrné, že uvádí-li se, že ten a ten člověk měl 1 ‰ alkoholu v krvi, znamená to, že v každém litru krve je rozpuštěn jeden ml alkoholu (tzn. jedna tisícina litru). Podle tohoto kritéria se pak určuje, jak moc je člověk opilý. Záleží ovšem také na skutečnosti, zda je daný jednotlivec zvyklý pít. Zatímco u člověka, jenž se alkoholu vyhýbá, bude 0,5 ‰ značit podnapilost, u toho, kdo je v hospodě jako doma, se nebude stejné množství projevovat prakticky nijak.

Obecně platí, že při množství mezi 1 a 1,5 ‰ jsme spokojení a veselí. Při 1,5 až 3 ‰ alkoholu v krvi už jaksi zapomínáme na dobré vychování, což někteří dávají hlasitě najevo křikem nebo bujarým zpěvem. Další ale jen potichu vrávorají a občas si ustelou na zemi. Při množství nad 3 ‰ přichází obvykle útlum, který může být někdy tak výrazný, že se lze utopit i v talíři jinak chutné kuřecí polévky. Tento stav už je také velmi nebezpečný, protože hraničí s bezvědomím a otravou. Lidé, kteří nadýchali nad 4,5 ‰ a stále ještě tak trochu žijí, mohou mluvit o štěstí, neboť už jde o smrtelnou otravu alkoholem.

Čeští a světoví rekordmani: těmhle se přiblížit nechtějte!

Nejenže lze onu magickou hranici 4,5 ‰ alkoholu v krvi přežít, ale existují i lidé, kteří ji hravě překonali. Své by o tom mohl ostatně povědět jednačtyřicetiletý houbař z Ostravska, jenž vloni v září nadýchal neuvěřitelných 8,83 ‰. Muž si při návratu z lesa zlomil kotník a ošetřující lékaři se nestačili divit. Údajně totiž vypadal tak maximálně na 3 promile. Zřejmě slušný oddíl. Svým výkonem se koneckonců stal českým rekordmanem, neboť překonal i legendu Milana Čurdu, který nadýchal „pouhých“ 8 ‰. Na druhou stranu, právě řídil fekální vůz.

Oba tito borci by však měli stále ještě trénovat, protože absolutní světoví rekordmani překonali neskutečných 10 promile alkoholu v krvi. Tuto hranici pokořil jeden polský bezdomovec, kterého nalezli spát na ulici s 10,24 ‰. V Kalifornii zase našli mrtvou ženu, u níž vyšlo při soudní pitvě najevo, že měla v „žíle“ 14 promile! Příčina smrti? Nemusíme o ní sáhodlouze spekulovat.

Absolutním světovým rekordmanem je ovšem znovu jistý Polák, což mj. dokazuje, že v zemi, která se pyšní křesťanskými hodnotami, za to rozhodně umí vzít. Muži z Vratislavi bylo v roce 1995 naměřeno 14,8 ‰ alkoholu v krvi! Ačkoli „hrdina“ zemřel, bylo to na následky dopravní nehody, tedy nikoli přítomného alkoholu. A čím že se tak zřídil? Polák dělal v chemické továrně a dle svého kolegy pil čistý alkohol. Inu, když není po ruce nic jiného a navíc je to zdarma…

Alkohol za volantem aneb kde můžete nejvíce nasávat při řízení

Alkohol má jen v České republice každoročně na svědomí tisíce nehod a desítky mrtvých, a to i přesto, že u nás platí tzv. nulová tolerance. Řidiči tedy nesmí mít v krvi ani 0,1 promile alkoholu. Přestože stejné zákony platí i na Slovensku, v Maďarsku či Rumunsku, v rámci Evropy jde spíše o výjimku, protože je zde nejobvyklejší limit 0,5 ‰. Celosvětově je přitom nejvyšší povolená hranice 0,8  ‰, což platí pro státy jako Kanada, USA nebo Nový Zéland, a na Starém kontinentu pro Maltu a Velkou Británii. Tento limit ovšem většinou neplatí pro všechny, protože se často ještě rozlišuje, zda jde o začínající nebo pokročilé řidiče. Pro začátečníky či lidi do určitého věku bývá obvykle hranice nižší.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Proč nás alkohol uspává? Dá se tomu nějak zabránit? Zkuste naše redakční tipy a budete zase jako rybička!

Zbytkový alkohol: Jak zjistit, že už můžete řídit? Který alkohol je nejhorší a jak urychlit odbourávání? Proč jsou na tom ženy hůř?