Elektromobil vs hybrid: základní rozdíly, které pomohou při výběru

V elektromobilech je budoucnost. Nebo je budoucnost v hybridech? Většina lidí bohužel nevidí rozdíly mezi těmito dvěma druhy vozidel. Mluví se o nich stejně, do popředí se dostávají oba stejnou měrou, přesto se mezi nimi najdou zásadní odlišnosti, které je třeba mít na paměti zejména, pokud si kupujete nový vůz a pokud máte o jeden z nich zájem.  

elektromobil vs hybrid

Nevelký rozdíl, ovšem dvě rozdílné věci 

Při návštěvě prodejny s automobily na vás vykoukne celá spousta aut. Jedno hezčí než druhé. Vaše pozornost však rázem spadá na elektrické modely. Dnes rozlišujeme rovnou tři druhy elektrických vozidel, není to jen o souboji elektromobil vs hybrid. Rozlišujeme konkrétně: 

  • Elektromobily, které jsou plně elektrické 
  • Hybridy 
  • Elektromobily s prodlouženým dojezdem 

Z toho logicky vyplývá, že mezi elektromobily a hybridy není příliš velký rozdíl, přesto mluvíme o dvou zcela odlišných věcech.  

Co jsou to elektromobily? 

Pokud mluvíme o elektromobilech, mluvíme o ryze elektrických vozech. Jejich jediným pohonným motorem je právě elektřina. Mají vestavěnou dobíjecí baterii. Jsou vhodné na denní dojíždění třeba do práce, při dlouhých vzdálenostech musíte počítat s jejich občasným nabitím. To případně probíhá na speciálních dobíjecích stanicích, případně je lze nabít i v garáži, když je zapojíte do zásuvky.  

Možná se vám elektromobily jeví jako zcela idylické vozy, které jsou naprosto bez chyby. Jenže jak už to tak bývá, všechno má svá pro i proti. Pokud totiž takovému elektromobilu doje šťáva, zůstane stát na místě. A nezáleží na tom, jestli se zrovna nacházíte uprostřed zácpy nebo jestli jste se zastavili přímo ve středu nejvíce frekventované křižovatky. Zkrátka stojíte.  

Co jsou to hybridy? 

Co se týče hybridů, mluvíme o vozech, které jsou elektromobilem pouze na půl. Mají zabudovanou dobíjecí baterii, ale kromě toho i nádrž na pohonné hmoty. Proto se nemůže stát, že vozidlo ve chvíli, kdy mu dojde elektrická šťáva zůstane stát. Automaticky se v takové chvíli přepíná do standardního režimu a nechává se pohánět benzínem.  

I proto se hybridy hodí lidem, kteří jezdí delší vzdálenosti a kteří nehledají vozidlo určené jen do práce nebo na návštěvu do sousední vesnice.  

Jenže rub a líc má i tento typ vozidel. Jelikož se do jeho nitra musely vmáčknout dvě technologie (čili jak dobíjecí baterie, tak nádrž na klasickou pohonnou hmotu), kapacita vozidla najednou není tak velká, jak byste očekávali. Hybridy tedy mají obecně nižší dojezd na elektrickou energii a méně výkonný motor. 

Elektromobil s prodlouženým dojezdem jako zlatá střední cesta 

Tím se však dostáváme ke třetímu druhu elektromobilů, kterým jsou modely s prodlouženým dojezdem. Pokud se vám hybridy zalíbily proto, že mohou nakonec dojet dál díky přepnutí se na benzínový motor, ale nelíbí se vám jejich méně výkonný motor, třetí verze elektromobilů je zlatou střední cestou.  

Místo benzínového motoru se nachází elektrický generátor, který baterii dokáže dobít ve chvíli, kdy je potřeba. Jinými slovy vás dokáže spasit v okamžiku, kdy elektrická šťáva “zčistajasna” spadne na nulu.  

Abychom však i u třetího zmíněného modelu či verze elektromobilu zmínili výhody a nevýhody, stojí za zmínku jeho vyšší hmotnost. Zmiňovaný elektrický generátor zkrátka něco váží, což se negativně projevuje na základním dojezdu, který je o něco nižší.  

Životní prostředí vám poděkuje 

Nyní se nabízí otázka, který ze zmíněných je pomyslnou trefou do černého. Zatím se nejvíce přihrává elektromobilům s prodlouženým dojezdem, ale pravdou je, že každému člověku vyhovuje něco jiného. Při výběru nového čtyřkolého společníka si musí člověk sám zodpovědět klíčové otázky, které výběr automobilu značně zúží.  

V každém případě je každý vůz z uvedené trojice dobrou zprávou pro životní prostředí. 

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak nabíjet elektromobily levně? Změňte dodavatele a prověřte distribuční sazbu

Elektronická dálniční známka: Vše, co je třeba vědět a znát