Jak nabíjet elektromobily levně? Změňte dodavatele a prověřte distribuční sazbu

Ať se to někomu líbí, nebo ne, elektromobily se využívají čím dál tím víc. Bohužel jejich palivo, tedy elektřina, začíná pěkně zdražovat. Lze se před zdražením ochránit? Jak jezdit za co nejméně?

energie

Levnější elektřina pro elektromobily

Ještě nedávno jsme odebírali elektřinu za příjemné ceny, s tím je ale bohužel konec a jízda elektromobily se může pěkně prodražit. Ochránit se před tím můžete jednak tím, že si pečlivě zvolíte dodavatele elektřiny, dále že prověříte, zda odebíráte elektřinu v nízkém tarifu, na což má každý majitel elektromobilu právo. Od roku 2013 je možné si objednat domácnosti objednat distribuční sazbu D27d, díky které mají každý den nárok na osm hodin elektřiny v nižším tarifu. „Pokud si chcete objednat tuto distribuční sazbu, je třeba se obrátit na svého distributora, nebo dodavatele a tam žádost podat. Jako její přílohu je třeba dodat potvrzení o vlastnictví elektromobilu, anebo jeho provozování, v případě že máte vozidlo na leasing,“ uvádí Jan Zábrodský ze společnosti Kalkulátor, která kromě srovnání dodavatelů energií nabízí i dlouhodobé hlídání úspor a výpovědních termínů u smluv.

Osm hodin, ale kdy?

To, kdy se spouští nízký tarif (dříve se mu říkalo také noční proud), závisí na tzv. Hromadném dálkovém ovládání, které spravuje distributor. Jde o osm hodin, které nemusíte čerpat v celku, ale různě během dne. „Elektřinu v tuto dobu čerpáte v levnějším tarifu, ať už nabíjíte elektromobil, nebo spustíte pračku, nebo myčku, proto je výhodné časy tohoto tarifu zjistit. Pokud je nezjistíte od svého dodavatele, podívejte se na stránky distributora. Distributory jsou v České republice společnosti ČEZ, EG.D a PRE, působí místně,“ radí Jan Zábrodský. Časy spínání levnější elektřiny se mohou měnit, většinou se tak stává po pár měsících. Díky levnější sazbě lze ušetřit za nabíjení zhruba polovinu.

Vyberte si vhodného dodavatele

„Někteří dodavatelé nárok na levnější elektřinu nezohledňují a nabízejí pouze jednu cenu za kilowatthodinu. To pro majitele elektromobilu není výhodné a doporučujeme vyhledat takového dodavatele, který nabízí elektřinu jak ve vysokém, tak nízkém tarifu. Na našich stránkách www.kalkulator.cz si lze snadno provést srovnání cen energií. Poté, co zákazník zadá údaje o své současné spotřebě, současné dodavateli, tarifu, zálohách, které platí a odběrném místo, zjistí okamžitě, kolik může ušetřit. Poté si stačí určitý produkt vybrat a naši specialisté se postarají o vše potřebné. Pomohou rozvázat smlouvu se současným dodavatelem a uzavřít s novým. Pomůžeme nastavit nové zálohy na elektřinu, takže přechod od jednoho dodavatel k druhému bude maximálně plynulý,“ slibuje Jan Zábrodský. Mnozí tak překvapivě zjistí, že mohou ušetřit tisíce korun ročně, a to pouhou změnou dodavatele. „Nestarat se o své účty za elektřinu je jistě hloupost. Mnozí setrvávají u stále stejného dodavatele léta a netuší, že ho zcela zbytečně přeplácejí. Změny dodavatele se není třeba bát, jde jen o administrativní záležitost. Původní dodavatel nebude nějak naštvaný, že od něj odejdete, nejde rozhodně o osobní záležitost. Navíc vám rádi se vším pomůžeme, a to nikoliv jednorázově, ale dlouhodobě.“