Jak se starat o kožené bundy a jiné pánské doplňky?

Kožené bundy jsou oblíbeným módním kouskem sídlícím v pánských šatnících. Muži si po jejich obléknutí připadají doslova neodolatelní a také takovými opravdu jsou. Tedy pokud je kožená bunda stylová, vkusná a samozřejmě nepotrhaná či nepopraskaná. Bohužel k popraskání u kůže mnohdy dochází, pokud se o ni nepečuje tak, jak by mělo.

bunda

I když se nyní upínáme spíše na kategorii plážová móda při výběru oblečení, kdy nás zajímají hlavně pánské šortky nebo polo trička či nátělníky tak těsně obepínající naše tělo, kožené bundy jsou něčím, po čem v létě také sáhneme. Léto se totiž nemusí nést jenom ve znamení vysokých hodnot na teploměru, ale může být taktéž pěkně chladné a zmiňovaný svršek nám poskytne dostatečnou ochranu před nízkými teplotami.

Kožené bundy je třeba impregnovat

Jak již bylo zmíněno, pokud chce muž v pánské kožené bundě okouzlit a podmanit si nejednu ženu, musí se o kousek oblečení pořádně starat. Protože i bunda může začít viditelně praskat, i když nestála zrovna pár stovek. Je to stejné jako u kožených sedaček, které nejednomu člověku sídlí v obývacím pokoji. Pokud se o ni nestaráme, brzy evidujeme nehezké praskliny hyzdící celkový vzhled kusu nábytku. Aby to takto nedopadlo i v případě bundy, nezapomínejte na impregnaci.

Impregnace je to první, k čemu dojde i při koupi nových kožených bot. Je to jakási ochrana, která chrání kůži nejen před vniknutím vody a vlhkosti, ale také zabraňuje následkům způsobených suchými či mokrými nečistotami.

K tomuto kroku dochází zpravidla hned po zakoupení daného kusu oblečení. Pokud však nosíte bundu často, jednou za čas podstupte impregnaci ještě jednou (preventivně). Nanáší se rovnou dvě vrstvy, a to především v oblastech, kde nejvíce dochází k mechanickému namáhání či která jsou nejvíce vystavována povětrnostním vlivům počasí (na mysli máme hlavně ramena, rukávy a také boky).

Důležité je vybrat správný přípravek, který bude přesně určen danému typu kůže. Pokud máte kožených módních kousků ve své sbírce vícero, víte, že není kůže jako kůže.

Jak se starat o pánské doplňky z kůže

Pravděpodobně během léta využijete spíše kožené náramky, brašny, tašky nebo tenisky či pásky. Tyto pánské doplňky jsou většinou více využívány než zmiňovaná bunda. Abyste se však opět vyhnuli jejich popraskání či jinému poškození, případně jejich velice krátké životnosti, i o ně nezapomínejte řádně pečovat.

Kromě impregnace, která je důležitá i u drobností, jako jsou pásky nebo náramky, se vyhýbáme promočení těchto doplňků a jejich následnému praní. Většina lidí má tendenci věci (ať už mluvíme o pánských šortkách nebo kožené bundě) házet do pračky, a to alespoň na krátký program. Jenže ne všem kusům nábytku se to líbí. Zatímco šortky nebo jiná plážová móda praní snese, kůže nikoliv.

Pomyslným hřebíčkem do rakve kožených pánských doplňků je schnutí na rozžhaveném radiátoru, což se opravdu nedoporučuje podobně jako schnutí na přímém sluníčku. Kůže pod návalem velkého horka vysychá až příliš rychle, což vede k jejímu ztvrdnutí a popraskání. Váš původní úmysl, i když byl tedy dobrý, kůži spíše odrovná.

Jak vyčistit pánské kožené doplňky?

Pokud se pásky či peněženky nemohou prát v pračce, jak je tedy vyčistit? Podle odborníků vám postačí pouze čistý hadřík nebo hadřík namočený v jarové vodě. S jeho pomocí kůži jen otřete. Jestliže nemáte doplňky vyrobené z hladké kůže, vezměte do ruky ještě suchý, jemný kartáček, s jehož pomocí například semiši vrátíte původní vzhled.