Rolls-Royce: příběh vozidel, jež jsou synonymem luxusu

Co je pro vás synonymum luxusu? Zatímco někdo řekne obrovská vila na pobřeží Miami, jiný si ihned vzpomene na luxusní vůz s tak dobře známou soškou sídlící na chladičích auta. U druhé zmíněné vize na malý okamžik zůstaňme. I když si vozy Rolls-Royce pravděpodobně každý představí (a to i díky nejmenovanému českému moderátorovi, který se vozidlem prohání po pražských ulicích), jen málokdo si je vědom příběhu, který za tímto pojetím luxusu stojí.  

rolls-royce

Nic se nestane za den. Ani vozidla značky Rolls-Royce se nestaly populárními přes noc. Jejich příběh je velice dlouhý, ovšem na samotném konci se jeví úspěch. Pojďme začít dnem 27. března 1863. 

Vše začalo narozením konstruktéra 

Zmiňované datum je totiž v historii známé automobilky velice důležité. Toho dne toho roku se totiž narodil konstruktér Frederick Henry Royce, který se posléze věnoval několik dlouhých let nejen vývoji, ale také výrobě vozidel. Tímto oborem se však začal zabývat až ve svých čtyřiceti letech, přesto vstoupil do dějin.  

V roce 1904 totiž založil společnost se svým společníkem, obchodníkem Charlesem Rollsem. A jak už možná správně tušíte, společně se jim podařilo něco, co do té doby nikomu jinému. I když dnes automobilka Rolls-Royce spadá pod koncern BMW, přesto patří vozidla k tomu nejluxusnějšímu, co si lze koupit. I proto jsou vozidla často majetkem movitých, bohatých lidí, kteří si toto synonymum nejen luxusu, ale také bohatství či technické vyspělosti mohou dovolit.  

Koupě automobilu byla klíčová 

Pravděpodobně by se však automobilka nezrodila, pokud by si Henry Royce nekoupil tehdejší novinku, kterou byl automobil. Tehdy však vozidlo nesymbolizovalo takové nadšení, spíše to bylo pro čtyřicetiletého konstruktéra spíše zklamání. Proto se ho rozhodl vylepšit, což posléze vedlo ke vzniku automobilu Rolls-Royce 10 HP.  

Vyrábět vozidla bylo zprvu něco, co dělal na přání. Jeden z upravených, respektive postavených vozů se pak dostal do rukou i obchodníkovi Rollsovi, což byl jakýsi zárodek budoucí spolupráce. 

Jeden vyrábí, druhý obchoduje 

Dalo by se říct, že zahájení spolupráce zmiňovaných mužů bylo jako spojení Jin a Jang. Jeden měl za úkol vyvíjet a vyrábět vozidla, druhý je měl prodávat. Už tehdy se toho však ani jeden nebál a brzy vozidla dostála svému sloganu, jenž zněl “Nejlepší automobil na světě”. A ostatně je tomu tak dodnes.  

Mnoho si toho neužili 

I když se zatím jeví dvojice jako pro sebe stvořená, jejich spolupráce trvala dlouho. Jejich firma Rolls-Royce Limited, která oficiálně vznikla roku 1906, ztratila oba ze svých majitelů. Zatímco Charles Rolls se zabil při letecké akrobacii, Royce prodělal náročnou operaci, po které mu zdraví nedovolilo dál pracovat.  

Kromě fungujícího byznysu a vozidel, které neměli (a dodnes nemají) konkurenci po dvojici zbyla ještě jedna věc, a tou je soška, která je dnes typickou ozdobou chladičů. Tato soška “Spirit of Ecstasy” vozidla zdobí od roku 1911. A je veřejně známo, že dodnes existuje trezor s těmito soškami, v němž se ukrývá pouze takové množství, kolik se zrovna vyrábí vozů. Ani jedné není nazbyt.  

Zajímavosti o Rolls-Royce: 

  • Věděli jste, že vozidla Rolls-Royce mají tak citlivé senzory ve vozech, že zaregistrují i sebemenší přenesení váhy řidiče nebo spolucestujících? To vede vozidlo k okamžitému přizpůsobení se. 
  • Věděli jste, že kůže používána na interiéry se bere pouze z těch nejlepších býků chovaných v těch nejlepších podmínkách?  
  • Věděli jste, že každý jeden vůz vyrábí až šedesát lidí? Doba trvání výroby se rovná čtyř stovkám hodin.  
  • Věděli jste, že teplota šampaňského, které si můžete ve voze dopřát (pokud sídlí v chladničce auta) se rovná doporučené úrovni? Sami someliéři na to dohlíželi, aby šampaňské bylo přesně tak vychlazené, jak má být.  

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Renault se spojí s automobilkou Fiat Chrysler. Podmínky fúze dvou gigantů už se projednávají

V Porsche neodhadli své zákazníky. Automobilka ukončila výrobu dieselů a těžce narazila! Co se stalo? Čeká šok i další automobilky?