Na co nezapomenout při sjednávání povinného ručení?

Vybíráte si nové povinné ručení? Pak si připomeňte, na co byste při jeho sjednávání neměli zapomenout. Konečná cena povinného ručení totiž hraje mnohem méně důležitou roli, než si možná myslíte.

ručení

Škodu na autě povinné ručení nekryje

Povinné ručení je tu pro případ, že svým vozem způsobíte škodu na majetku či zdraví třetích osob, které nebudete schopni zaplatit z vlastních úspor. Důležité však je, že na škody vzniklé na vlastním vozidle, se povinné ručení nevztahuje. K tomu slouží buď jedno z mnoha připojištění (například pojištění čelního skla, pojištění střetu s divokou zvěří a pojištění proti vandalismu), nebo havarijní pojištění.

Srovnejte nabídky pojišťoven

Pojištění auta dnes nabízí celá řada pojišťoven, a to v mnoha různých variantách a za různou cenu. S volbou nejvýhodnějšího povinného ručení vám pomohou online srovnávače. Ty vám na základě údajů o vozidle a pojistníkovi představí několik nabídek, z nichž si následně vyberete tu, která bude svým poměrem cena/obsah nejlépe odpovídat vašim potřebám.

Nejlevnější neznamená nejlepší

Při výběru povinného ručení byste se neměli orientovat jen a pouze podle ceny. Díky nejlevnější nabídce sice ročně ušetříte pár stovek korun, v případě nehody však možná zjistíte, že velkou část škod budete muset platit ze svého.

Raději se proto zaměřte na to, jaké konkrétní služby za danou cenu získáte. Vyhovuje vám maximální výše pojistných limitů? Jaký rozsah asistenčních služeb lze očekávat? Máte možnost sjednat si výhodné připojištění vozidla?

Výši limitů nepodceňte

Při sjednávání povinného ručení si budete muset zvolit výši limitu, tedy maximální částku, kterou za vás pojišťovna v případě nehody zaplatí. Minimum podle zákona je 35 milionů Kč na újmy na majetku a 35 milionů Kč na újmy na zdraví.

Některé pojišťovny však nabízejí limit 50, 70 nebo i 100 milionů Kč. Zdá se vám nereálné, že byste mohli způsobit škodu v řádu desítek milionů korun? Pokud zaviníte hromadnou nehodu několika luxusních aut nebo se připletete do cesty autobusu plnému cestujících, pak budete za vyšší pojistku rádi.

Jak na povinném ručení ušetřit

Při určování ceny povinného ručení přihlíží pojišťovna nejen k základním parametrům vozidla, ale také k vašemu věku, bydlišti a počtu měsíců bez zavinění nehody. Nic z toho sami neovlivníte, avšak můžete se rozhodnout, jakou zvolíte výši pojistných limitů nebo rozsah asistenčních služeb a připojištění.

Mnohem zajímavější je ale fakt, že pojišťovny poskytují slevy, pokud si pojištění předplatíte na rok dopředu nebo si u nich společně s povinným ručením sjednáte například havarijní pojištění.

Výpověď starého povinného ručení

Sjednáváte-li si pojištění auta poprvé v životě, pak se vás tento bod týkat nebude. Avšak pokud již povinné ručení máte a chcete změnu, musíte na to myslet předem. Jakmile totiž s pojišťovnou uzavřete smlouvu, ta se vám bude každý rok automaticky obnovovat. Jedinou možností, jak tomu zabránit, je podat výpověď smlouvy, a to nejpozději šest týdnů před koncem povinného ručení.