Road tripy vládnou světu: Základní nezbytnosti, které na cestě oceníte

Pořádný road trip nikdy nevyjde z módy. Je to skvělý způsob, jak poznat naši krásnou krajinu a odnést si spoustu skvělých vzpomínek. Možností máte nekonečno, dokonce můžete vyrazit do hor nebo k moři. Ať už jedete kamkoliv, je rozumné se na takovou cestu pořádně připravit a nezanedbat balení věcí.

road trip

Jídlo

Je lepší, když si na road trip zabalíte svoje potraviny, jezení v restauracích není zcela ekonomické. Pro potraviny využijte například chladící box, kde budete vrstvit jídlo tak, aby to, co plánujete sníst jako první, bylo nahoře.

Je jasné, že během road tripu plánujete také náročnější fyzické aktivity, taková proteinová sušenka se hodí, když člověk potřebuje zahnat hlad. Samozřejmě i jiné proteinové produkty se neztratí, ale také nezapomeňte ani na cukr, který je rychlým zdrojem tolik potřebné energie, pakliže ji budete potřebovat dodat během okamžiku.

Mapa

Papírové mapy sice rychle vycházejí z módy, ale na road tripu mohou být opravdu užitečné, když vás zradí technika. Pokud se nacházíte v oblasti, kde není signál, taková obyčejná mapa je vaše jediná cesta ven. Volte však takovou, kterou snadno schováte třeba do kapsy. Rozměrově velké se vám nebude chtít tahat.

mapa
Pravý road trip se bez klasické mapy neobejde. (foto: pexels)

Lékárnička

Rozhodně nezapomeňte na lékárničku. Jste sice drsný chlap, ale nikdy nevíte, co se na takové túře může stát. Lékárnička by měla být vybavená náplastmi, obvazy, antiseptiky a léky proti bolesti (být v autě s bolestí hlavy nechcete, natož v tom stavu řídit) a být nucen zastavit a shánět náplast může být také otrava.

Samozřejmě se obsah lékárničky bude lišit tím, kdo s vámi cestuje. Pakliže jsou na palubě také alergici, musí mít potřebné lékařské přípravky s sebou. Stejně tak platí, pokud máte nějaké léky předepsané lékařem, ani ty nezapomeňte s sebou zabalit do jedné z přihrádek. Auto to uveze.

Rezerva a nářadí

Nikdy byste se neměli vydávat na dlouhou cestu bez náhradní pneumatiky. Třeba vás to zachrání někde v pustině, stejně jako startovací kabely, náhradní baterie a kladivo, pokud na to přijde! Přece jenom cestujete autem a na vlastní pěst, mnohdy i mimo civilizaci. Spoléhat se tak na ostatní nemá v tomto případě příliš smysl. Ty nejblbější náhody se stávají, když se vám to nejméně hodí.

Cestovní polštář za krk

Pokud zrovna neřídíte, budete rádi, že jste si na road trip přibalili cestovní polštář. Hodiny strávené v autě mohou být nepříjemné a polštář vám zajistí pocit uvolnění a opory, zatímco budete podřimovat na sedadle spolujezdce. Nakonec uvidíte, že vám tuto vychytávku bude brát prakticky každý váš spolujezdec.

řízení
Road trip je skvělý způsob, jak poznat spoustu míst. (foto: pexels)

Dezinfekční prostředek na ruce

Road trip obvykle znamená, že většinu dne strávíte řízením a poznáváním svého okolí. V takovém lese úplně nenajdete toalety, abyste si mohli umýt ruce, proto si s sebou nezapomeňte vzít dezinfekční prostředek, kterým si ruce očistíte. Chápeme, čistota je pro holky, ale nechcete v autě dostat třeba střevní potíže.

Řidičský a technický průkaz

Ujistěte se, že máte platný technický průkaz, případně si udělejte fotokopii pojistné smlouvy. Spoléhat na svůj chytrý telefon se nemusí vyplatit. Je sice snazší si tam potřebné dokumenty vyfotografovat, ale může vás zklamat baterie a v době potřeby nebudete mít jak policistům či komukoliv jinému smlouvu ukázat.

Ostatně mimo mobilní telefon mějte nafocené raději i jiné potřebné dokumenty, které by se vám po cestě při mnoha scénářích mohly hodit.

Hygienické potřeby

V kempech je draho, o hotelech nemluvě, takže nějaké ty základní hygienické potřeby jako kartáček a pasta na zuby, mýdlo a kanystr s čistou vodou přijde vhod. Zejména po túře. Na druhou stranu, pokud s vámi jede přítelkyně, můžete se spolehnout, že ta si kosmetiku určitě vezme, i kdyby se na ni měla celý výlet jen dívat. Takže tenhle poslední bod asi můžete vypustit v takovém případě z hlavy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Spolehlivé oblečení, obuv a vybavení jsou na horské stezce nezbytné

Stýská se vám po letním posezení venku? Pořiďte si party stan a i na podzim můžete venku grilovat!