Až na kraj světa bez bloudění: Nejlepší GPS trackery pro pěší turistiku

I když je tradiční orientace pomocí mapy a kompasu pro outdoorového člověka základní dovedností, doba pokročila, a ani zkušený zálesák by neměl zůstat pozadu. Máme pro vás tipy na nejlepší GPS trackery pro pěší turistiku od těch nejmenších, které připnete na klíče, až po ty, se kterými můžete směle vyrazit až na kraj světa.

gps tracker

Vydat se do divočiny, oprostit se od všudypřítomného stresu i shonu a nasávat krásu přírody, vůni lesa nebo obdivovat majestátnost hor. I tak si mnozí z nás mohou představovat dokonalou dovolenou. Ne každý je totiž nadšený plážový povaleč s oblibou v celodenním opékání se na slunci a občasném smočení palců ve slané mořské vodě. A právě pro milovníky divoké přírody, outdoorové nadšence a zkrátka všechny, kteří si pod vysněnou dovolenou představují šplhání po kopcích, spaní ve spacáku a ranní hygienu u lesního potůčku, jsme připravili přehled malých užitečných pomocníků pro pěší turistiku, díky kterým se ani v Amazonském pralese neztratíte. 

Co charakterizuje GPS trackery?

Jedná se o šikovná ruční zařízení, která se synchronizují se satelity, jejichž hlavním účelem je poskytnout nám přesný přehled o poloze. Turistické GPS jednotky prošly od svých počátků velkým vývojem a v současné době jsou k dispozici s širokou škálou schopností. Dostupné jsou v různé cenové relaci i velikostech – od levných základních jednotek pro příležitostné použití až po profesionální mapovací nástroje, které vás najdou během několika sekund kdekoliv na planetě.

Moderní GPS trackery pro pěší turistiku však uživatelům nabízejí mnohem více. Kromě GPS polohy dokáží určit:

  • přibližnou hloubku vody
  • teplotu vzduchu nebo barometrický tlak
  • vcelku spolehlivě předpovídají i povětrnostní podmínky

Díky svým praktickým funkcím jsou proto užitečným doplňkem pro každého outdoorového nadšence.

Zajímavost: Věděli jste, že lidé už nemusí číst mapy díky 33 satelitům obíhajícím kolem Země?

Stačí při túře chytrý telefon s GPS?

Častá otázka, kterou si klade většina milovníků pěší turistiky, je ta, proč by místo investice do GPS zařízení nepoužili svou aplikaci Mapy Google v chytrém telefonu. Zatímco GPS vašeho chytrého telefonu může skvěle fungovat v blízkosti města, není to ideální volba, pokud podnikáte delší túry v přírodě. Proč? Odpověď je jednoznačná. Odolnost a spolehlivost. Mobilní telefon zkrátka není tak odolný jako GPS trackery a při dešti, v mrazu nebo v případě, že vám telefon nešťastnou náhodou přistane v blátě, budete mít problém.

Dalším důvodem, proč příliš nesázet na GPS v mobilním telefonu, je spolehlivost získaných dat. Čím více se vzdálíte od vysílačů mobilních operátorů, tím slabší signál budete mít. Díky tomu se pak zvyšuje pravděpodobnost, že zůstanete bez signálu a tím pádem i bez navigace.

gps tracker
Chytrý telefon vás mimo civilizaci může zklamat. (foto: 123RF)

Sečteno a podtrženo: telefon je dobrý pro krátké túry, ale pokud chcete něco víc, než procházku v blízkosti městských oblastí, vyplatí se investovat do dobrého trackeru pro pěší turistiku. 

Na co se při výběru GPS trackeru zaměřit?

Mezi klíčové vlastnosti, na které je třeba se zaměřit při výběru takové jednotky, patří počet satelitních systémů, ke kterým má přístup. Čím více, tím je obvykle rychlejší a přesnější. Další směrodatný faktor je životnost baterie a zamýšlené použití.

Základní jednotky jsou skvělé jako nouzové řešení pokud zabloudíte, ale používat je jako intenzivní navigační nástroje může být ošemetné. Ačkoliv některé GPS trackery s dotykovou obrazovkou mohou v obchodě vypadat hezky, v přírodě nemusí tak dobře fungovat, zejména za deště nebo při manipulaci v rukavicích.

Nenápadné mini GPS lokátory

GPS lokátory se vyznačují jedinou funkcí a tou je sledování polohy. A to nejen lidí, ale dokonce i domácích mazlíčků či nejrůznějších předmětů. Díky jejich funkci můžete snadno sledovat pohyb svých dětí, zatoulaných zvířat nebo odcizených či ztracených předmětů, ale do jisté míry poslouží i jako navigační pomocník při ztrátě orientace. Tyto lokátory představují levnější a nenápadnější alternativu klasických GPS trackerů. Oceníte je pro jejich malé rozměry a nenáročnost použití.

PG03

Jednoduchý model PG03, do jehož paměti lze uložit až 16 lokací, má nenáročný design i displej. Zobrazuje navigační šipku určující směr k vámi zvolenému bodu (lokaci), ale také vzdálenost do cíle, čas i GPS souřadnice.

Na túru s hodinkami nebo náramkem?

U většiny chytrých hodinek a náramků najdete funkci GPS. Je však rozdíl, zda je pro využití této funkce třeba neustálého propojení s mobilní aplikací v chytrém telefonu či nikoli. V levných zařízeních přijímač satelitních signálů nenajdete, a tudíž vám bez mobilního telefonu funkce GPS neposlouží. Naopak dražší zařízení s integrovaným přijímačem pozičních satelitních systémů můžete využívat i jako GPS tracker, aniž byste u sebe museli neustále nosit mobilní telefon. Příkladem je třeba Samsung GalaxyWatch 4 Classic.

GPS trackery pro náročné

Patříte-li k nadšeným cestovatelům, bezpochyby se vám vyplatí investice do GPS trackeru určeného a navrženého speciálně pro pohyb mimo civilizaci. Kromě standardní navigační funkce nabízí trh možnost zvolit si takový tracker, který bude zcela odpovídat vašim požadavkům a potřebám. Jachtaři a námořníci například ocení voděodolná zařízení s funkcí sledování přílivu a odlivu, milovníky hor a členitého terénu zase nadchnou modely s barometrickým výškoměrem.

Garmin InReach Explorer+

InReach Explorer+ je model, který v sobě spojuje outdoorovou GPS navigaci s vestavěným satelitním komunikátorem. Obzvláště výjimečné je jeho 100% globální pokrytí satelitem Iridium. Díky vestavěné (či nahrané) mapě vás Garmin inReach vždy bezpečně navede nejen do cíle a zpět domů, ale v případě nenadálých událostí umožňuje spojení s blízkými nebo s globální záchrannou službou GEOS. U tohoto modelu najdete navíc předehranou TOPO mapu Evropy, vestavěný barometrický výškoměr a elektromagnetický náměrový kompas. 

Mějte na paměti, že i ti nejzkušenější turisté se mohou na stezce snadno ztratit. Pokud se nechcete ocitnout v dramatické situaci, kdy vám docházejí zásoby a jste daleko od civilizace, jistě se vám pořízení GPS trackeru vyplatí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Připraveni na turistiku? Vychutnejte si slunečné dny na horách!

Skvělé letní sporty na vodě, které byste měli na českých rybnících a jezerech vyzkoušet