Připraveni na turistiku? Vychutnejte si slunečné dny na horách!

Pěkné počasí se musí využít. Třeba k horské turistice. Aby vás na toulkách přírodou nic nepřekvapilo, na túru se dobře připravte. Prozradíme vám, co patří k doporučené turistické výbavě a kde ji můžete sehnat za výhodnou cenu.

turistiku

Každý zkušený turista vsadí na obuv

Do základní výbavy pro přípravu na turistiku patří trekové boty. Možná vás teplé počasí zláká k tomu, abyste si na výlet obuli plátěné tenisky nebo dokonce žabky – ale pozor, ani jedno, ani druhé na turistiku není vhodné. Robustnější a odolnější turistická obuv je zato speciálně vyvinutá tak, abyste kráčeli bezpečně a komfortně. Zpevňuje nohu, tlumí nárazy, má výraznější přilnavý, protiskluzový vzorek na podrážce a někdy i nepromokavou, avšak prodyšnou membránu.  Kvalitní trekové boty dámské či pánské vyrábí např. High Colorado, Salomon, Salewa, Alpina nebo Grisport.

Ulehčí vám výstup do svahu i sestup

Dobrou pomůckou při výstupech do kopce i strmých sestupech jsou trekingové hole. Výhodou je, pokud se jejich délka dá přizpůsobit terénu či výšce vaší postavy. Pomohou vám udržet rovnováhu na mokrém, štěrkovém či z jiného důvodu kluzkém povrchu a poskytnou vám větší stabilitu a jistotu v náročnějším terénu. Teleskopické trekové hole jsou proti statickým výhodnější i proto, že ve chvílích, kdy je nebudete potřebovat, je budete moci nést složené a zavěšené na batohu, a nebudou vám tedy překážet při chůzi.

Pohodlné a praktické oblečení

Oblečení z funkčních materiálů není jen záležitostí chladných ročních období. Termotričko s krátkým rukávem dokonale propouští pot a udržuje tělo v suchu i v létě. Bývá vyrobeno z elastické látky, která nebrání v pohybu. I vrchní část oděvu by měla být funkční – pro případ, že by vás na horách zastihl déšť, byste v batohu měli mít přibalenou tenkou nepromokavou bundu.

Zabrání stékání potu do obličeje i úpalu

Dalším praktickým kusem oděvu – tedy přesněji řečeno oděvním doplňkem – jsou kšiltovky. Kšiltovka chrání jednak před sluncem – určitě by vás nepotěšilo, kdyby se vám začal loupat nos, nebo jste chytili úpal – a jednak před stékáním kapek potu do obličeje. Dobře vyřešené větrání má např. kšiltovka Nike nebo Under Armour. Hlava v ní větrá skrz síťovinu, otvory, případně i prodyšný materiál. Kšiltovky obou značek mají mírně ohnutý kšilt, vzadu pásek na nastavení velikosti a zdobí je nepřehlédnutelné logo.

Lahev na vodu nebo batoh s pitným vakem na turistiku

Nezapomeňte si přibalit nějakou svačinku, ale hlavně lahev s vodou. Větší objem než lahve mají pitné vaky, které tvoří součást některých turistických batohů.