Úžasná a atraktivní letní dovolená v Alpách

Mnozí Evropané mají léto spojené s dovolenou, a sní přírodní vodní nádrže, kde se oddávají vodním radovánkám. Většina rekreantů v létě však ráda navštěvuje hory a lesy, kde se vydávají na túry a výlety. Skalní fanoušci lyžování nedají dopustit na příjemné ochlazení i v létě, a proto vyhledávají sníh a lyžování i v tomto ročním období.

alpy

Alpy jsou úžasné, a to i proto, že si bez problémů můžete zalyžovat i v létě, což je pro lyžaře skvělá příležitost. Rakousko, Itálie, Francie a Švýcarsko, v těchto zemích si milovníci lyžování užijí svého koníčka i uprostřed horkého srpna. Letní dovolená v létě, ať už na lyžích nebo na běžkách je stejně skvělá jako ta zimní, což samozřejmě velká část sportovců dobře ví, a proto je pro ně letní lyžování jasná volba.

Patříte mezi skalní fanoušky běžeckého lyžování? Běžkování si můžete užívat jak na rovině, tak i v kopcovitém terénu nebo třeba i na běžkařské trati, počasí vás nemůže zastavit. Běžecké lyžování je balzám na duši a prospívá fyzickému zdraví – při běžkování se vám vyplaví endorfiny, což způsobí, že budete mít skvělou náladu, také posílí vaši imunitu, svaly a klouby v celém těle.

Vyzkoušejte různé styly, jako je klasický, turistický a nebo bruslařský

Běh na lyžích to je to pravé běžkování, dělí se na tři nejrozšířenější styly – klasický, turistický a bruslařský. Pro klasický běh na lyžích se používá vyfrézovaná stopa. Stejnou techniku používají běžkaři ve volné přírodě, na tratích ve volné přírodě totiž obvykle stopy chybí. Velmi oblíbeným stylem je tak zvané bruslení, což je v podstatě pravidelné střídání skluzu na jedné a druhé lyži na rovném – upraveném a hladkém povrchu.

Pokud jste již však na skutečných vysokých horách, není radno podcenit dobrou a kvalitní sportovní výstroj a oblečení, a to ani v létě. Oblečení na běžky se ve své podstatě moc neliší od běžného lyžařského oblečení. Je velkou výhodou mít – pánské nebo dámské termoprádlo, přičemž nesmíte zapomínat také na vrchní části oblečení.

Bez sportovní bundy a kalhot z nepromokavého materiálu to nepůjde. Při volbě sportovního oblečení na vysokohorskou turistiku je dobré brát v úvahu nejen vodní sloupec, ale také dobrou tepelnou izolaci a samozřejmě prodyšnost, která je také velmi důležitá.

Běžkařská výstroj – ruku v ruce s bezpečností

Běžky se liší od sjezdových lyžím tím, že jsou delší a užší – jsou celkem snadno ovladatelné. Běžky pro běžkařské tratě do kopcovitého terénu, tedy stoupání v různých úhlech, lze vybavit takzvanými stoupacími pásy. Pokud budete vybírat běžky a běžecké hůlky, je důležité vzít v potaz svou výšku a hmotnost – hůlky by měly sahat do dvou třetin celkové výšky sportovce.

Jedna z nejdůležitějších věcí pro běžkaře jsou boty na běžky, a v neposlední řadě i přilba a brýle. Přilba by měla být co nejlehčí a měla by mít co možná nejměkčí výstelku. Lyžařské brýle ochrání oči sportovce před sněhem, deštěm a slunečním zářením. Zlepšují jeho viditelnost v nepříznivém počasí. Tvar brýlí je při výběru třeba přizpůsobit typu obličeje. Důležitá je nejen velikost, ale je nezbytné, aby dobře těsnily a odvětrávaly kondenzaci par uvnitř a nezamlžovaly se, což zajistí ten správný komfort při jízdě, kterou si tak krásně a nerušeně užijete.