Chcete změnit svůj životní styl? Raw strava stojí za vyzkoušení

Možná si budete říkat, že raw strava je výstřelkem moderního životního stylu a nejnovějších gastronomických trendů. To ovšem není tak úplně pravda, protože první znaky raw stravy se objevily už v 19. století.

raw strava

Celosvětového rozšíření se však tento způsob stravování doznal až v několika posledních desetiletích. Propagátoři, pro které je raw strava středobodem vesmíru, věří, že konzumování neupravených potravin je přirozené pro lidský organismus, což se odráží v úbytku tělesné hmotnosti a lepším celkovém zdraví.

Jaká je podstata raw stravy?

Podstatou raw stravy je konzumace kompletně syrového nebo minimálně zpracovaného jídla. Hlavní důraz je kladen na to, aby potraviny v průběhu přípravy nepřekročily v žádném okamžiku teplotu 40 až 48 °C. Samozřejmě by jídlo patřící do raw stravy nemělo procházet pasterací, nesmí být rafinované a pochopitelně nemůže obsahovat pesticidy ani jiné chemicky přidané látky. Raw jídlo tedy představuje čistě přírodní způsob stravování jenom s minimálními tepelnými úpravami.

To ovšem neznamená, že byste měli konzumovat pouze zeleninu, syrové brambory nebo dokonce syrové maso. Na takovém jídle by člověk dlouho nepřežil. Raw strava tedy připouští určité úpravy, s jejichž pomocí se dané potraviny stávají chutnějšími. Typicky se jedná o odšťavňování, mixování, vysoušení nebo marinování. Kromě toho má raw jídlo mnoho podobných znaků s veganstvím, tudíž je preferováno konzumování čistě rostlinných potravin včetně ovoce, zeleniny a klíčků nebo ořechů.

Může se jíst maso?

Nyní vám asi na mysl vyvstává otázka, zda může raw strava zahrnovat maso. Moderní gastronomický styl však ve svých stanovách není tak přísný, a proto si řada lidí připravuje k jídlu mléčné výrobky nebo vajíčka. Výjimečně je povolena příprava syrových ryb nebo jiných druhů masa. Nezapomeňte však na to, že maso musí být jen minimálně upraveno. Příznivci raw stravy totiž tvrdí, že vaření zabíjí v potravinách přirozené enzymy. Navíc dochází ke snižování obsahu živin.

Které jídlo patří do raw stravy?

Většina potravin, které je možné zařadit do gastronomického směru raw jídla, představuje ovoce, zeleninu nebo oříšky či semínka. Bez větších výčitek si tak dopřávejte čerstvých jablek, syrové mrkve nebo vlašských oříšků či pistácií.

Kromě toho však do svého jídelníčku můžete zařadit naklíčené nebo usušené luštěniny a sušené maso. Samozřejmě můžete jíst za studena lisovaný olivový olej, který můžete vhodně kombinovat s klíčky v perfektním salátu plném vitamínů a živin. Pokud budete mít pocit, že trpíte nedostatkem bílkovin, můžete si čas od času dopřát syrová vajíčka, mléko nebo ryby či jiné druhy masa.

Kterému jídlo se vyhnout?

Do skupiny potravin, jímž byste se v rámci raw stravy měly vyhýbat, patří prakticky všechny pochutiny, na něž máte chuť při večerech u televize. Rovnou se rozlučte se slanými křupkami, sladkými sušenkami, bonbóny, čokoládami nebo alkoholem. To ovšem není všechno, protože raw strava zakazuje také vařenou zeleninu, ovoce i maso.

Rozhodnete-li se pro změnu vašeho životního stylu, pak zapomeňte na kávu, pasterizované džusy a rafinované cukry. Všechny tyto průmyslově zpracované potraviny totiž podle stanov raw životního stylu škodí lidskému zdraví.

Opravdu je raw strava zdravější?

Příznivci raw stravy jednoznačně věří, že jejich strava je pro lidské zdraví mnohem prospěšnější než průmyslově připravené potraviny. Lékařské průzkumy a vědecké experimenty však potvrzují, že vařené i syrové jídlo má na lidský organismus celou řadu příznivých efektů. A právě z tohoto důvodu je důležité neomezovat se pouze na raw stravu nebo vařená jídla. Ideální je kombinace z obou světů, abyste udrželi svůj jídelníček v rovnováze.

Potřebujete-li zhubnout nebo změnit svůj životní styl, obraťte se k raw stravě. V porovnání s obyčejným vařeným jídlem však nepočítejte s žádnými zázračnými efekty na vaše zdraví.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Shazujte kila jedením: 5 potravin pro vyladění životní formy

Proč je sušené maso v současné době takovým fenoménem?